TZD Başkanı Yetkin, son günlerde en çok merak edilen konulardan birinin Rusya'nın sebze meyve ambargosunun 1 Ocak'ta başlamasından sonra bu ürünlerde beklenen ucuzluğun neden gerçekleşmediği olduğunu söyleyen Yetkin, bundan da öte çok tüketilen bazı ürünlerde neden fiyat artışı yaşandığının merak edildiğini belirtti.
'ÜRETİMDE 'YOK AYI' YAŞANIYOR'
Yetkin, sebze meyve fiyatlarında belirli bir miktar artış olduğunu, bunun sera üretimine geçiş sırasında tarla ürünlerinin piyasadan çekilmesi ile sera ürünlerinin piyasaya çıkması arasındaki boşluk döneminde üretimin düşmesinden kaynaklandığını söyledi.
Yetkin, mevsim itibariyle yaşanan soğuk ve yağışlı havanın üretimi olumsuz etkilediğini belirterek şöyle konuştu:
'Bu dönemde ortaya çıkan üretim azlığı talebi karşılayamıyor; bu durum aracı kesim tarafından istismar ediliyor ve tarladaki artış piyasaya katlanarak yansıtılıyor. Örneğin geçen yıl Aralık ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkı maydanozda yüzde 569,57, mandalinada yüzde 331,22 olarak gerçekleşmişti. Bu yılın Aralık ayında, üretici ve tüketici fiyatları arasındaki fark, maydanozda yüzde 316,35, mandalinada yüzde 225,25 oldu. Son bir aylık sürede, kabak fiyatı yüzde 37, patlıcan yüzde 26, sivri biber yüzde 16, salatalık yüzde 15, karnabahar fiyatı yüzde 13 yükseldi.'
'İHRACATIN DURMASINDAN EN ÇOK ETKİLENEN DOMATESTE BİLE FİYAT ARTIYOR'
Yetkin, bu durumun ihraç ürünlerinin başında yer alan ve Türkiye'nin Rusya'ya en çok ihraç ettiği ürün olan domates için de geçerli olduğunu vurguladı. 1 Ocak'tan itibaren Rusya'ya domates ihracatının tamamen durmasına karşın domates fiyatlarının artmaya devam ettiğini söyleyen Yetkin, '30 Kasım'da 3.60 TL olan bir kilo domatesin market fiyatı, 5 Ocak'ta 4 liraya yaklaştı. Salkım domateste bu rakam 7 liraya çıkıyor. Domatesin fiyatı son bir ayda yüzde 8 oranında arttı. Oysa bugünlerde Antalya halinde domatesin satış fiyatı 1.5 lira ile 2.2 lira arasında değişiyor. Görüldüğü gibi aracı karı yüzde yüzün üzerinde ve bu oran daha fazla artabiliyor' dedi.