Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Trabzon Liman İşletmeciliği Genel Müdürü Muzaffer Ermiş, Türkiye'deki terör olayları bahane edilmek suretiyle bu sezon Trabzon Limanı'na tek bir kruvaziyer gemi gelmediğini söyledi. Ermiş 'Trabzon Limanı'na planlanan Türkiye genelindeki kruvazör hareketleri içerisinde yaklaşık 35 kruvaziyer geminin gelmesi bekleniyordu. Ancak Karadeniz'de özellikle Rusya tarafından Kırım'ın ilhak edilmesi ve orada yaşanan gelişmeler ve Türkiye'deki terör olayları bahane edilmek suretiyle bu kruvaziyer seferlerinin tamamı iptal oldu. Karadeniz'deki kruvaziyer iptal edildiği gibi Türkiye'de de kruvaziyer seferler özellikle kruvaziyerin merkezi konumunda olan Marmaris, Kuşadası gibi yerlerde de önemli düşüşler meydana geldi' dedi.


Sümela Manastırı'ndaki restorasyon kruvaziyer gemi turizmine darbe vurdu

Yaşanan olumsuzluklardan dolayı Trabzon'a bu yılın ilk 6 ayında hiç kruvaziyer gemi gelmediğini ifade eden Ermiş, 'Trabzon'a bu yıl hiç kruvaziyer gemi gelmedi. Kruvaziyer gemiyle gelen turistler mutlaka Sümela'ya giderdi. Sümela bu işin olmazsa olmazıdır. Dolayısıyla Sümela'da bir türlü onarım çalışmaları da bitirilemedi. Kruvaziyerin yanı sıra yerli ve yabancı turistlerin de bölgemize gelmesi noktasındaki destekleyici unsurdur. Sümela'nın bir an önce onarımının bitirilmesi gerekiyor. Bunun için de acele edilmesi gerekiyor. Kruvaziyer turizminde Sümela ziyaret edilen yerlerin başında geliyor. Karadeniz'de bu seferler tamamen iptal oldu. Önümüzdeki yıl için bugünden bir şey söylemek pek mümkün değil. Ancak biz umut ediyoruz taşların yerine oturmasıyla Sümela ören yerinin bir an önce bakımının tamiratının bitirilerek hizmete açılması bu işin destekleyici unsurlarından olacaktır' diye konuştu.

2 yıl önce rekor kırılmıştı

İki yıl önce Trabzon Limanı'na 39 kruvaziyer geminin geldiğini hatırlatan Ermiş, 'Trabzon Limanı'na 2 yıl önce 39 tane kruvazör gemiyle yaklaşık 17 bin turist giriş çıkış yapmıştı. Bu bir rekordu. Biz normal şartlarda bu sayının artmasını bekliyorduk hatta katılmış olduğumuz uluslararası kruvaziyer fuarlarında (bunun en büyüğü Amerika'da Miami'deki fuarlardır) Türkiye'nin özellikle Trabzon'un Sümela Manastırı'nın da önemli bir avantaj olduğunu, önemli bir destinasyon merkezi olduğunu kruvaziyer gemi organizatörlerin büyük aktörleri bunu bu şekilde ifade etmişlerdi. Geçen sene sonu Kırım'daki hadiselerden dolayı gemi sayıları düşmüştü. Bu sene Türkiye'deki bazı terör hadiselerinden dolayı Akdeniz haricindeki kruvazör seferleri iptal oldu. Yani son 25 yıldır ilk kez bu sene kruvazör gemi Trabzon Limanı'na gelmedi' diye konuştu.