Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) 2016 yılının Ocak-Temmuz döneminde gerçekleşen ihracat rakamlarını açıkladı. Doğu Karadeniz Bölgesi Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2016 yılının Ocak-Temmuz döneminde 810 milyon 62 bin 714 dolar tutarında gerçekleşen ihracat karşılık bir önceki yılın aynı döneminde 933 milyon 448 bin dolar ihracat gerçekleşmişti. Buna göre ihracatta yüzde 13,2 oranında bir düşüş yaşandı.

Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2016 yılı Ocak-Temmuz dönemi ihracatının ürün sıralamasında bir önceki yıla oranla yüzde 0,4 düşüşle 553 milyon 362 bin 612 dolar tutarında ihracatla fındık ve mamulleri birinci sırayı, yüzde 47 düşüşle 91 milyon 737 bin 203 dolar tutarındaki ihracatla yaş meyve sebze ürünleri ikinci sırayı ve yüzde 40 düşüşle 56 milyon 15 bin 681 dolar tutarındaki ihracatla da madencilik ürünlerinin üçüncü sırayı aldı.

İhracatta yaşanan düşüşle ilgili bilgiler veren DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, 'Yaşanan bu düşüşteki en önemli etken dünya emtia fiyatlarındaki düşüşler yanında özellikle yaş meyve ve sebze ihracatında Rusya Federasyona yönelik yaş meyve sebze yasağının devam etmesinden kaynaklanmaktadır. Bundan dolayı, ihracatımızda yaşanan bu düşüş bizleri hiçbir şekilde ümitsizliğe sevk etmemektedir. Çünkü yakaladığımız bu doping havasının bundan sonra ülkemizi çok daha ileriye taşıyacağını açıkça görmekteyiz. Ayrıca, önümüzdeki haftalarda Rusya ile yine hainlerin bir oyunu olduğu açıkça görülen ilişkilerimizi olumsuz etkileyen havanın da iki ülke liderinin yapacağı görüşme ile son bulacak olması, bölgemiz ihracatına çok büyük oranda olumlu olarak yansıyacaktır' dedi.