Birbirinden güzel ve heyecanlı kadınlar bir arada hayır işlemek için harıl harıl çalışıyorlardı.

O kadınlara güç veren, onlara yol açan, önderlik yapan Fatma Taşçı, o nazik ve en şık haliyle karşıladı beni. Esprili, güler yüzlü, öğretici, cesur ve sevgi dolu bir kadın Fatma Taşçı. Eşi Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı'nın en büyük destekçisi ve muhteşem bir anne. Yaptıkları hayırları anlatırken ki heyecanı, bu işi gerçekten de ne kadar severek yaptığını ortaya koyuyor. HaberHayat'ın da sıkı bir takipçisi olan Fatma Taşçı ile gönülden yaptığımız sohbet sizlerle

HABERHAYAT: Sizi önce Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı'nın eşi olarak tanıdık. Ancak gönüllü olarak yaptığınız sosyal projeler, eş durumunuzun önüne geçti. Samsunluların ve özellikle Atakumluların gönlüne taht kurdunuz. Sizi bir de sizden dinleyebilir miyiz?

FATMA TAŞÇI: Öncelikle çok teşekkür ediyorum. Doğma büyüme Samsunluyum. 1980 doğumluyum. İmam Hatip Lisesi mezunuyum. Üniversiteyi OMÜ Eğitim Fakültesi'nde Türkçe öğretmenliği okudum. Aslında öğretmen olarak kalmayı hiç düşünmemiştim. Üniversiteyi dereceyle bitirdim. Öğretmenlerimin de yönlendirmesiyle birlikte üniversitede kalma kararı almıştım aslında. Kesinlikle akademisyen olmak istiyordum. Bunun devamında Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde yüksek lisansımı tamamladım. Fakat doktora aşamasına geldiğimizde hayat şartları, çocuklar derken biraz beni zorladı. Oğlumdan vakit çaldığımı düşünmeye başladım. Gerçekten yorucu bir süreçti. Tez aşaması özellikle. O nedenle bu süreçte ben de ara verme kararı aldım. Sonrasında da süreç istediğim gibi ilerlemedi. O dönemde kızım oldu. İshak Bey'in siyasi süreci başladı. Onunla beraber öğretmenliğe devam ettim. 14 yıldır da aktif olarak öğretmenlik hayatıma devam ediyorum.

HABERHAYAT: Peki akademik kariyerinize devam etmediğiniz için pişmanlıklar yaşadınız mı?

FATMA TAŞÇI: Aslında çok da pişmanlık yaşamadım. Öğretmen olarak devam etmek de beni mutlu ediyor. Öğrencilerime faydalı olduğumu da düşüyorum. Çünkü ben Türkçe dersinde, sadece Türkçe anlatan bir öğretmen değilim. Biz öğrencilerimizle, hayatı, günceli konuşuyoruz, her şeyi paylaşıyoruz. Onları bilgilendirme, bilinçlendirme manevi ve ahlaki değerlere sahip nesiller yetiştirme konusunda iyi şeyler öğretmeye çalışıyorum. Yani bunun için ciddi bir çabam var. Eğer bir metin işliyorsak bile o metinden yollar çiziyoruz hayatın içine doğru. Bu şekilde dersimi işliyorum. Ve sınıftan çıktığımda da genelde çok mutlu ayrılıyorum. Evet 'bugün de güzel şeyler konuştuk ve öğrencilerime çok güzel şeyler öğrettim' diyorum. Bunun mutluluğuyla ve verdiği hazla öğretmen olarak devam etmenin çok doğru bir karar olduğuna karar verdim yıllar içerisinde. Bu anlamda, üniversitede kalmadığımdan dolayı içimde çok büyük bir ukde yok açıkçası. Şu anda meslek hayatıma böyle devam etmek ve öğrencilerimle olan bu diyalog beni çok mutlu ediyor.

HABERHAYAT: Hangi okulda öğretmenlik yapıyorsunuz?

FATMA TAŞÇI: Yer değişikliklerim oldu. 11 yıl Atatürk Orta Okulu'nda çalıştım. Asıl daimi yerim orasıydı. Son bir yıldır da Atakum Tevfik İleri'deyim. İlk yıllarda Ordu'da, Aybastı'da, Çarşamba'da görev yaptım.

HABERHAYAT: İshak Bey ile kaç yıllık evlisiniz?

FATMA TAŞÇI: 12 yıllık evliyim. 2 tane de çocuğum var. 23 yaşında evlendim. 24 ve 29 yaşımda anne oldum. O süreç biraz hızlı ilerledi. Ama her zaman geriye döndüğümde iyi ki erken başlamışım hayata diyorum.

HABERHAYAT: Samsun'da Özgecan Kadın Koordinasyon Merkezi ile birlikte çok büyük farkındalık oluşturdunuz. Özgecan'dan önce böyle sosyal projeler içerisinde yer alıyor muydunuz?

FATMA TAŞÇI: Sosyal projelerde yer almadım ama etrafımdaki insanlara her zaman yardım ediyordum. Daha doğrusu bu sosyal sorumluluk projeleri, İshak Bey'in belediye başkanlık döneminden sonra gelişti. Ama daha öncesinde benim kafamda alt yapısı oluşmuş bir şeydi. Yani özellikle seçim döneminde sahayı dolaşırken, insanlarla birlikte olurken tespit ettiğim şeyler vardı. Kafamda onları biriktirdim. Yapmamız gerekenden çok fazla şeyler var algısıyla hareket ederek oluşturdum. Ondan sonrasında da İshak Bey'in belediye başkanlığında sürecinden itibaren aktif olarak işin başında yer aldım. Ama her zaman dezavantaj grupların, yardıma ihtiyacı olan insanların yanında olmayı tercih etmişimdir. Bu beni mutlu ediyor. Almaktan çok, vermeyi seven bir insanım. Bu işlerle kendimi buldum.

HABERHAYAT: Siyasete atılmayı hiç düşündünüz mü?

FATMA TAŞÇI: Hiç düşünmedim. Hayatım boyunca hep siyaset konuşulan bir evden geliyorum. Rahmetli babam, abilerim, amcalarım herkes bir aradayken hep siyaset konuşulur, başka bir şey konuşulmazdı. Ama ben çok iştirak etmezdim bu sohbetlere. Siyasetin konuşulduğu bir evde büyüdüm. Ve sonunda evlendiğim insan da siyasetçi oldu. Ancak bizim burada yaptığımız şeyler çok siyasi şeyler değil. Eşimin burada olması, bize sadece zemin hazırladı. Yaptığımız çalışmalarda hiçbir zaman siyaseti ön plana çıkarmadık. Ve insanlar da bunun farkında. Hayatım boyunca eşimin yanında iyi bir partner olmayı, ona yaptığı işlere destek olmayı, onunla beraber hareket ederek uygun zeminlerde insanlara faydalı güzel işler yürütmeyi düşüyorum.

HABERHAYAT: Sizi her zaman İshak Bey'in yanında gördük. Ve görmeye de devam ediyoruz. Bu noktada farkınızı ortaya koyuyorsunuz. Nasıl tepkiler alıyorsunuz?

FATMA TAŞÇI: Samsun, İshak Bey başkan olduğunda bir siyasetçinin yanında eşinin durmasına hazır değildi. Biz bunun sıkıntısını çektik. Ama biz İshak Bey'le siyasetten önce de hep yan yana ve kol kolaydık. Siyaset sürecinden sonra oturup, birlikte görünmeliyizin planını yapmadık. Sahaya ilk çıktığımızda tepkiler aldık. Şehir bu durumu kabul etmekte biraz zorlandı. Ancak ben İshak Bey'in gittiği hiçbir siyasi kurulda, siyasi toplantılarda, teşkilatın olduğu hiçbir yerde yer almadım. Ama ne zaman ki halkla buluşuldu, ben hep İshak Bey'in yanındaydım. Samsunlular artık bu durumu sevdi. Çok güzel tepkiler alıyorum şu anda. Ben buradayım. Kadının olduğu, ailenin olduğu her yerde İshak Taşçı'nın yanındayım.

HABERHAYAT: Kadınların siyasette olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

FATMA TAŞÇI: Ben kadının siyasette hep var olması taraftarıyım. Toplumun yüzde 50'si kadın ama kadın vekil sayısı çok az. Bu gerçekten üzücü. Kadının yüreğinde ki annelik hissiyatı, merhameti, topluma bakış ne olursa olsun Allah'ın yarattığı fıtrat itibariyle biraz daha farklıdır. Kadınların sosyal olayları daha iyi yönetebilecek kabiliyete sahip olduğunu düşünüyorum. Bu anlamda kadınlar ne kadar fazla olursa, kadınlar, çocuklar daha az incinir. Bu toplumda destek görmek isteyen insanlar, her zaman daha fazla destek görür. Bu anlamda erkeklerin göremeyeceği, belki de göremediği birçok şeyi belki de yüreğinde ki annelik hissiyle kadın görebilir.

HABERHAYAT: Kadınların toplumdaki sosyal konumuyla ilgili neler düşünüyorsunuz?

FATMA TAŞÇI: Bu şehirden şehre değişen bir durum aslında. Evet, Samsun büyük bir şehir olabilir. Ama baktığınızda yapı olarak aslında çok da büyük bir şehir olmadığını, kadınların sosyal statüsü açısından o kadar da hedeflenen noktada olmadığını aslında hepimiz görüyoruz.

HABERHAYAT: Biraz da Özgecan Kadın Koordinasyon Merkezi'nden bahsedelim. Ne zaman kuruldu? Amacımız nedir?

FATMA TAŞÇI: Belediye devir teslim töreninden hemen sonra bir kadın koordinasyon merkezi için görüşmelere başlamıştık. Burada her kesimden insanla çalışabileceğimiz bir yapı oluşturmak istedik. Bütün partilerin kadın meclis üyeleri, kadın muhtarları, kadın kanaat önderleri, kadın müdürleri ile bir araya gelip, çok yönlü bir çalışma başlattık. Ve koordinasyon merkezimizi hizmete açtık. O sırada Özgecan Aslan kızımızın o elim olayı ile sarsıldık. Ve ortak bir kararla Atakum Kadın Koordinasyon ve Sosyal Hizmetler Merkezi'mizin adını Özgecan olarak değiştirdik. Amacımız, şiddeti unutturmamak ve engellemek. Bu anlamda verdiğimiz eğitimler ve yaptığımız çalışmalarla çocuklara, kadınlara, engellilere ve yaşlılara ulaşarak şiddete karşı savaş açtık.

HABERHAYAT: Sadece kadınlar için çalışan bir koordinasyon merkezi değilsiniz yani…

FATMA TAŞÇI: Özgecan Kadın Koordinasyon Merkezi, kadınların koordine olup herkese hizmet verdiği bir merkez. Sadece kadınlara hizmet veren bir merkez değil. Sadece bir kesime hizmet verirsek, o zaman toplumu tek taraflı ele almış oluruz. Biz, dezavantajlı olan herkese elimizden geldiğince hizmet etme amacıyla yola çıktık. Bu yolda da devam etmeyi planlıyoruz.

HABERHAYAT: Çocukların yer aldığı Özgeler ve Canlar projeniz çok ses getirdi. Neler söylemek istersiniz?

FATMA TAŞÇI: Koordinasyonumuzda ışığı ve sosyal başarısı yüksek olan bir çocuk gönüllü ekibi oluşturmak istedik. Ve bu doğrultuda İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzün izni ile Atakum'da ki bütün okul müdürleriyle toplantı yaptık. Ve projemiz için yarısı kız, yarısı erkek olan 54 çocuk belirledik. Kızlarımız Özge, erkeklerimiz ise Can oldu. Bu çocuklarımız Ramazan'da kumanya paketliyor. Lösemili arkadaşları için bileklik yapıyor ve onları satıyor. Yetim kardeşleriyle beraber resim yapıyor. Onların asistanı oluyor. Bunun gibi daha pek çok şeye imza atıyorlar. Burada önemli olan akran eğitimi. Onlar bizim okullardaki rehberimiz. Şu anda yaptığımız çalışmalara, çocuklarımızı davet ediyoruz. Farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Çocuklarımız da etraflarındaki diğer arkadaşlarına bunu anlatmaya çalışıyor. Önümüzdeki sezonda çocuklarımızla ilgili çok daha büyük projelerimiz var. Özge'ler ve Can'larla beraber yaptığımız projelerle bu anlamda çok yol kat edeceğimizi düşüyorum.

HABERHAYAT: Bilgisayar bağımlılığı ile ilgili seminerlerinizle nasıl bir yol izliyorsunuz?

FATMA TAŞÇI: Çocuklardaki bilgisayar bağımlılığı ve şiddet içerikli video oyunlarına karşı savaş açtık. Bu arada okullara gidiyoruz. Bununla ilgili velilere ve çocuklara eğitim veriyoruz. Şiddet eğitimine çocuklardan başlamak gerek. Aile ne kadar eğitimli olursa olsun, şiddet oyunlarına bağımlı olan çocuğu şiddet eğilimine karşı koruyamayabilir. Şiddet oyunları oynayan çocuklar ne kadar çok puan kazanırsa, şiddetin o kadar iyi bir şey olduğunun algısını yaşıyor. Çocuklar bir süre sonra sanalla gerçeği ayırt edemez hale geliyor. Bu anlamda çocukları bilinçlendirmek için bu seminerleri çok önemsiyoruz. Sadece bilgisayar bağımlılığı ile ilgili seminerler değil, aile içi seminerlerimize, kadına şiddeti önleme çalışmalarına da devam ediyoruz. Yani şiddeti önlemek için şiddet yapmayın demek yetmiyor.

HABERHAYAT: Özgecan'da kültür evlerinizle de dikkat çekiyorsunuz. Nasıl bir hizmet veriyorsunuz bu evlerde?

FATMA TAŞÇI: Kadınları evden çıkarmak, kendini iyi ve farklı hissedeceği bir ortam oluşturmak adına kültür evlerimizi çok önemsiyoruz. Kadının özgüveni çok önemli. Bu anlamda kültür evlerimde verdiğimiz kurslarla bu özgüvenin oluşmasını sağlıyoruz. Kadınlar kurslardan öğrendikleri beceriler sayesinde üretim yaparak ekonomik anlamda, işe yaradıklarını hissederek sosyal anlamda güçleniyor. Yıllarca eş baskısı altında kalmış, evden bile çıkmamış kursiyerlerimiz, kültür evlerinde yeniden hayata dönüyor. Kadınlarımızla çeşitli aktiviteler yapıyoruz. Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı'da her zaman yanımızda oluyor. Ve bu da kadınlarımız için çok büyük bir moral oluyor. İçine kapanmış, hayata küsmüş kadınlarımızı hayata döndürüyoruz.

HABERHAYAT: Kadınlarla bir defile yapmıştınız. Çok özgün ve güzel bir defileydi…

FATMA TAŞÇI: İlk başta olur mu? Olmaz mı? Diye düşündük. Ama herkes işini o kadar severek yaptı ki, ortaya çok güzel bir iş çıktı. Özellikle verdiği mesaj açısından mükemmel bir defile oldu. Düşünebiliyor musunuz? Siz kendi diktiğiniz kıyafeti giyiyor, kendi yaptığınız takıyı takıyor, kendi ördüğünüz çantayı ve şapkayı takıyor ve podyumda yürüyorsunuz. Kadınlara özgüven aşılayan bir defile oldu. Defilenin sonunda her zaman ki gibi bir sosyal mesajımız oldu. Kolları olmayan ve down sendromlu kızlarımızı podyuma çıkardık. Şunu göstermek istedik. Aslında biz toplumun her yerinde varız. İhtiyacı olan her kesiminin yanındayız.

HABERHAYAT: Bayramlık çarşısı ile bin 100 çocuğun yüzünü güldürdünüz. Neler söylemek istersiniz?

FATMA TAŞÇI: Bu proje bizim için çok çok önemliydi. Kültür evlerimizin dikiş hocalarının gönüllü olarak destek verdiği bu proje ile 100 mülteci kız çocuğuna yepyeni bayramlıklar hediye ettik. Ayrıca, Atakum Belediyesi ile bin çocuğumuzun bayramlıklarını temin ettik. İstedik ki, çocuklarımız bayram sabahına mutlu uyansınlar. Gerçekten özverili bir çalışma ortamıydı. Arkadaşlarımız 2 gün boyunca sabahtan akşama kadar çalıştı. Orada inanılmaz derecede duygusal anlar yaşadık.

HABERHAYAT: Çok güzel bir ekip işi ortaya koyuyorsunuz. İshak Bey'in bu ekibe verdiği desteği nasıl değerlendiriyorsunuz?

FATMA TAŞÇI: Evet çok güzel bir ekip işi ortaya koyuyoruz. Ama ben asıl teşekkürü değerli eşim İshak Taşçı'ya etmek istiyorum. Bu çalışmalarda bütün desteği ondan alıyoruz. Biz şu kadar kişiye mi ulaşsak diyoruz. İshak Bey, o sayının iki katına ulaşmamızı sağlıyor. Sosyal sorumluk, sosyal yardımlaşma konusunda yolumuzu sonuna kadar açıyor. O kadar büyük bir destekçi ki, Atakum'un çok şanslı olduğunu düşünüyorum. Onun desteği olmasa biz bunların hiçbirisini bu kadar güzel şekilde hayata geçiremeyiz. Kadınların her zaman yanında olan çok değerli eşime çok teşekkür ediyorum.

HABERHAYAT: Dergimizin sıkı bir takipçisi olduğunuzu biliyoruz. Son olarak neler söylemek istersiniz?

FATMA TAŞÇI: Ben HaberHayat'ı epeydir takip ediyorum. Ve çok kaliteli buluyorum. Her sayfasını okuyorum ve hiç sıkılmıyorum. Kentim hakkında, gündem hakkında bir şeyler bulmak, başarılı hikayeleri ve özellikle başarılı kadın hikayelerini sizden okumak bana çok keyif veriyor. Kadınlara değer veren bir dergi olması da beni ayrıca gururlandırıyor. Bu anlamda gerçekten Samsun'da bir fark yarattığınızı düşünüyor, sizlere teşekkür ediyorum. Ve başarılarınızın devamını diliyorum.

Ayşe KUŞCU