Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) tarafından her ay düzenli olarak yapılan açlık-yoksulluk araştırmasının sonuçları açıklandı.

Buna göre Temmuz ayında Türkiye'deki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 504,365 TL, yoksulluk sınırı ise 4 bin 232,448 TL olarak tespit edildi. Yapılan araştırmaya göre Temmuz ayında Haziran ayına göre gıda madde fiyatlarında ortalama yüzde 2,66'lık bir artış yaşandı. Temmuz ayında göze çarpan en büyük artışlar yüzde 46,25 domates, yüzde 41,45 taze fasulye, yüzde 29,86 çarliston biber, yüzde 22,60 sivri biber, yüzde 18,78 artışla sarımsakta yaşandı. En fazla göze çarpan düşüşler ise yüzde 28,64 erik, yüzde 9,59 kiraz, yüzde 2,99 salam, yüzde 2,45 fındık içi, yüzde 2,36 azalışla yumurta madde fiyatlarında yaşandı.

Aydınlanma madde fiyatında ise Haziran ayına göre Temmuz'da yüzde 0,02 artış gözlemlendi.

Giyim fiyatlarında düşüş yaşandı

Temmuz ayında Haziran ayına göre giyim fiyatlarında ise ortalama yüzde 3,08'lik bir düşüş gözlendi. Giyim madde fiyatlarında Haziran ayına göre en göze çarpan değişimlerin yüzde 0,41 giysi tamir ücretleri, yüzde 0,39 azalışla iç çamaşırı madde fiyatları olduğu belirlendi. En çok göze çarpan düşüşler ise yüzde 7,71 etek, yüzde 7,13 çocuk ayakkabısı, yüzde 6,96 azalışla kadın gömleği madde fiyatlarında gözlemlendi.

Temmuz ayında Haziran ayına göre ısınma madde fiyatlarında ortalama yüzde 0,005'lik bir artış gözlenirken; Temmuz ayında Haziran ayına göre barınma madde fiyatlarında ortalama yüzde 0,7'lik bir artış oldu.

Haberleşme ve sağlık fiyatlarında artış yaşandı

Temmuz ayında Haziran ayına göre haberleşme madde fiyatlarında ortalama değişim yüzde 1,97'lik bir artış olarak yansıdı. Haberleşme madde fiyatlarında Haziran ayına göre en göze çarpan değişimin yüzde 7,49 artışla internet ücreti, yüzde 4,31 artışla telefon yedek parçaları, yüzde 3,99 artışla telefon ekipmanları madde fiyatlarında olduğu gözlendi. Bununla birlikte haberleşme madde fiyatlarında Haziran ayına göre herhangi bir düşüş olduğu tespit edildi.
Temmuz ayında Haziran ayına göre sağlık madde fiyatlarında ortalama değişim yüzde 0,48'lik bir artış olarak gözlenirken, en göze çarpan değişimlerin yüzde 2,14 artışla ilaçlar, yüze 0,91 artışla numaralı gözlük cam ve çerçevesi, yüzde 0,78 artışla diş çekme ücreti olduğu görüldü. Bununla birlikte sağlık madde fiyatlarında Haziran ayına göre herhangi bir düşüş yaşandı.

Kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında yüzde 0,59'luk bir artış gözlendi. Kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında Haziran ayına göre en göze çarpan değişimin yüzde 3,27 artışla mendil, yüzde 1,89 artışla ağız ve diş bakım ürünleri madde fiyatlarında olduğu tespit edildi. Bununla birlikte kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında yüzde 0,89 azalışla elektrikli saç bakım aletleri, yüzde 0,77 azalışla bebek bezi madde fiyatlarında düşüş olduğu belirlendi.

Ulaşım ve eğitim-kültür fiyatlarında artış yaşandı

Ulaşım madde fiyatlarında yüzde 0,68'lik bir artış olduğu belirlendi. Haziran ayına göre en göze çarpan değişimin yüzde 7,04 artışla şehirlerarası otobüs ücreti, yüzde 2,56 artışla araçların tamir ve bakımına ödenen ücretler (malzeme) fiyatlarında olduğu gözlendi. Bununla birlikte ulaşım madde fiyatlarında yüzde 2,82 azalışla benzin, yüzde 1,48 azalışla mazot madde fiyatlarında düşüş olduğu gözlendi.
Eğitim-kültür madde fiyatlarında yüzde 1,76'lık bir artış oldu. Eğitim-kültür madde fiyatlarında Haziran ayına göre değişimin yüzde 54,09 artışla yurtiçi bir hafta ve daha fazla süreli turlar, yüzde 14,03 artışla fotoğraf makinesi, yüzde 5,09 artışla magazinler ve dergiler madde fiyatlarında olduğu gözlendi. Bununla birlikte eğitim-kültür madde fiyatlarında yüzde 4,39 azalışla yurtiçi hafta sonu turları, yüzde 2,73 azalışla yurt dışı bir hafta ve daha fazla süreli turlar, yüzde 2,29 azalışla sporla ilgili aletler (futbol topu) madde fiyatlarında düşüş olduğu tespit edildi.

Çevre ve su madde fiyatlarında yüzde 0,17'lik bir artış yaşandı. Çevre ve su madde fiyatlarında Haziran ayına göre en göze çarpan yüzde 0,54 artışla cam, yüzde 0,57 azalışla yangın, hırsızlık ve diğer afetler için sigorta madde fiyatlarında olduğu belirlendi.