EECP tedavisi deneyimiyle Türkiye'de adından söz ettiren Avcı, çok ağır kalp yetersizliği içinde olup, kalp nakli listesinde bekleyen hastalarda, yüzde 95 oranında başarı sağladığını söyledi.

HABERHAYAT: Sizi tanıyabilir miyiz?

GÜNSEL ŞURDUM AVCI: 1970 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldum. Aynı Üniversitenin iç hastalıkları kürsüsünde 1976 yılında iç hastalıkları uzmanı oldum. Kardiyoloji eğitimini aldığım İ.Ü. Kardiyoloji Enstitüsü'nde 1984 yılında Doçent, hastanesinin kuruluşunda görev aldığım Marmara Üniversitesi'nden 1990 yılında Profesör unvanı aldım. 1984 yılından başlayarak 17 yıl Nişantaşı'ndaki Amerikan Hastanesi'nde Kardiyolog ve Ekokardiyografi Laboratuarı sorumlusu olarak çalıştım. 2001 yılından bu yana Şişli Memorial Hastanesi 'nde Konsultan Kardiyolog ve EECP Tedavi Ünitesi Sorumlusu olarak çalışmaktayım. Tıp uygulamalarımda her zaman, tanı ve tedavide kansız, ameliyatsız, risksiz yöntemlere ilgi duydum. Bu özellikteki yöntemlerin öncüsü ve uygulayıcısı oldum. Örneğin, Londra'da aldığım 15 aylık eğitimden sonra, İstanbul'da Ekokardiyografi uygulamalarını, yani ultrason ile kalp hastalıklarının teşhisi yöntemini, 1980 yılı başlarında İ.Ü. Haseki Kardiyoloji Enstitüsünde ben başlattım. Uzun yıllar bulunduğum üniversite ve özel hastanelerde bu yöntemin uygulayıcısı oldum. 2001 yılından beri de kansız, ameliyatsız bir tedavi olan EECP ile Doğal Bypass Tedavisini Türkiye'de uygulayan ve bu konuda en çok deneyimi olan doktorum. Önce İç Hastalıkları, ardından Kardiyoloji eğitimi almış olmam, hastalarımı değerlendirmemde büyük üstünlük sağlıyor. Kalp dışı hastalıkları da tanıyıp, uzmanına yönlendirebilme olanağını buluyorum. Türkiye'de en iyi üniversite ve özel hastanelerde çalışmış olmam, her dalda en iyi hekimleri tanımama olanak sağlıyor. Hastalarıma acil durumlarda özel telefonumdan bana ulaşma şansı veriyorum. Böylece, acil bir durumda çok uzaklarda olsalar da onlara, evlerinde ve acilen kaldırıldıkları hastanedeki nöbetçi doktorla görüşerek, öneri ve yönlendirmelerimle destek oluyorum.

HABERHAYAT: Doktor olmaya nasıl karar verdiniz?

GÜNSEL ŞURDUM AVCI: Rahmetli anneciğimin de etkisi ile okul öncesi çağda, bebeklerimi muayene edip kalçalarına iğne yaparak, doktorculuk oyunları ile doktor olma hevesim gelişti. Allah'a çok şükür, ilk üniversite giriş sınavında da İstanbul Üniveristesi Tıp Fakültesi'nde eğitim olanağını kazandım.

HABERHAYAT: Kalp hastalarının tedavisinde kansız, ameliyatsız bir yöntem olan ritmik masaj EECP ile doğal bypass tedavisine nasıl ilgi duydunuz?

GÜNSEL ŞURDUM AVCI: 2001 yılı ortalarında bir gece yarısı, yatmadan önce televizyon kanallarında gezinirken, bir Türk kanalında, tedavi yatağına yatırılmış bir kişinin, belden aşağısına, ardı sıra sıkıştırıp gevşetme şeklinde, ritmik bir masaj uygulandığını gördüm. Sonrasında ekrana çıkan birkaç bay ve bayan kalp hastası, bu tedavi ile ciddi derecede iyileştiklerini belirtti. Ekrana çıkan doktor da tedavinin iyileştirici etkilerini anlattı. Ankara'da bir tıp merkezinde bu tedavinin bir yıldır uygulanmakta olduğunu ve hastaların da o merkezdeki tedavi sonucu yarar gören hastalar olduğunu öğrendim. Hemen o gece karar verdim ve 'Eğer bir hastayı sırt üstü yatırıp, belden aşağısını kalp ritmi ile uyumlu olarak ardı sıra sıkıştırıp gevşeterek ritmik bir masaj uygulamak, kalp hastalarına iyi geliyor ise, ben bu yöntemi öğrenir ve uygularım' dedim. Tabii iyi geliyor ise uygulayacağım…. Ertesi gün kütüphaneye koştum, bu EECP tedavi si ile ilgili 20 kadar, saygın tıp dergilerinde yayınlanmış tıbbi yayın buldum ve inceledim. Hepsinde, EECP tedavisinin en ağır, bypass ameliyatı sonrası kalp damarları yeniden tıkanmış ve kalp krizleri geçirmiş hastalara bile yüzde 80 oranında iyi geldiği bildiriliyordu. Bu bilgileri paylaştığım bazı meslektaş ve hocalarımın tatmin olmamış tutumları karşısında, 2001 Ağustos ayında, Amerika'da Pittsburgh Üniversite Hastanesi'ne bir haftalık bir ziyaret yaptım. Zira burası EECP tedavisi konusunda dünyaca ünlü ve birçok çalışmanın yapıldığı bir merkezdi. Burada tedaviye giren birçok hasta ile görüştüm, tedaviden büyük yarar gördüklerine tanık oldum. Tedavinin uygulanışındaki incelikleri de öğrendim. Ve ülkemde uygulamaya kesin karar vermiş olarak Türkiye'ye döndüm. 2001 yılında Şişli Memorial Hastanesi'nde uygulamaya başladım. Ankara'da bu tedaviye ilk başlayan merkez kapandı ama ben 15 yılı aşkın süredir, hastanede ve muayenehanemde uygulamaktayım.

HABERHAYAT: Araştırıcılarının 'kalp hastalığı için devrim niteliğinde tedavi' diye tanımladıkları EECP tedavisi nedir, etkileri nelerdir?

GÜNSEL ŞURDUM AVCI: EECP tedavisi, 35 yıl kadar önce Çinli bir bilim adamı tarafından geliştirilmiş, 1995 de Amerika'da FDA onayı aldıktan dünyada yaygınlaşmış, Amerika ve Çin başta olmak üzere birçok ülkede yapılan bilimsel çalışmalar ile etkinliği kanıtlanmış bir tedavidir. EECP tedavisi, kalbin dakikadaki atış sayısı ve ritmine uygun olarak, vücudun belden aşağısının sıkıştırılıp gevşetildiği, 'Ritmik Masaj' şeklinde uygulanan bir tedavidir. Anlaşılacağı üzere, kansız bir uygulama, yani vücuttan kan akmasına yol açan bir uygulama ya da ameliyat söz konusu değil. İlave bir ilaç uygulaması gerektiren ve ağrı, sızı veren bir uygulama da değil. Neden bu tedavi için 'Kalp Hastalığı için Devrim Niteliğinde Tedavi' tanımlaması yapıldığına gelince, EECP tedavisi ile hiçbir başka tedavi yöntemiyle elde edilemeyen mucizevi sonuçlar elde ediliyor. Örneğin:

- Damarları genişletiyor, kılcal damar ağını zenginleştiriyor. Böylece, damar darlıkları nedeni ile yeterli kan alamayan bölgelere kan getiren 'Doğal Bypasslar' oluşturuyor.

- Damarları damar sertliğine karşı koruyor. Böylece, kronik ilerleyici bir hastalık olan damar sertliğinin ilerleme hızını yavaşlatıyor. Küçük ve önemsiz darlıkların, ciddi darlıklar durumuna gelerek, balon-stent ve bypass ameliyatına ihtiyaç duyulmasını önlüyor. Balon-stent ya da bypass ameliyatı uygulanmış hastalarda da, yeniden ciddi darlıkların ortaya çıkmasını geciktiriyor; böylelikle, bu kanlı ve riskli tedavilerden sonra elde edilen iyiliğin daha uzun süreli olmasını sağlıyor.

- Vücutta doğal kök hücre aktivitesini arttırarak, harap olmuş hücrelerin yenilenmesine destek oluyor,

  • Bu yararlı etkileri yalnız kalpte değil, baştan ayağa, tüm doku ve organlarda gösteriyor. Yani, tüm doku ve organlarda, kanlanmayı arttırıyor, daha verimli çalışmalarını sağlıyor. Özet ile EECP yani Ritmik Masaj ile Doğal Bypass Tedavisi, kanlandırıp, canlandıran, doğal bir tedavi. Bu neden ile mucizevi ve devrim niteliğinde bir tedavi kabul ediliyor.

HABERHAYAT: Kimlere uygulanır? Başarı oranı yüksek mi?

GÜNSEL ŞURDUM AVCI: EECP ile Doğal Bypass tedavisi tüm vücutta organların kanlanmasını arttırarak daha verimli çalışmasını sağladığından birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. En sık olarak koroner kalp hastalarının tedavisinde kullanılmaktadır. Yani, damar sertliği (ateroskleroz) nedeni ile kalp damarlarında (koroner damarlarda) yer yer daralma veya tam tıkanmaların oluştuğu, kalp krizi, kalp yetersizliği ve ani ölümlere yol açan, günümüzde tüm dünyada en sık görülen kalp hastalığı türünün tedavisinde kullanılmaktadır. EECP ile Doğal Bypass tedavisi koroner kalp hastalığının her evresinde yararlı olan bir tedavidir. Yani, damarlarda damar sertliğinin başladığı ama henüz hastalığın ortaya çıkmadığı gizli döneminden, kalp krizleri ile kalp yetersizliğinin geliştiği ve kalp naklinin gerekli görüldüğü en ileri evresine kadar her döneminde yararlı olmaktadır. Bypass ameliyatı ve balon stent uygulamalarından sonra damarları yeniden daralmış hatta tıkanmış olup, yeniden bu yöntemlerle tedavi şansı kalmamış hastalarda, 35 saatlik EECP tedavisi ile yüzde 80 oranında iyileşme görüldüğü ve bu iyiliğin 3-5 yıl devam ettiği, bilimsel çalışmalarda bildirilmiştir. Ben de birçok hastamda böyle uzun süreli iyileşmelere tanık oldum. Hatta çok ağır kalp yetersizliği içinde olup, kalp nakli listesinde bekleyen hastalarımda, yüzde 95 oranında iyileşme ile onları yeniden yaşama ve masa başı işlerine döndüren sonuçlar elde ettim. Bazı hastalarda ise, ilk 35 saatlik EECP tedavi kürü yetmeyebilir, ilave tedaviler gerekebilir. Bu hastalar genellikle başka bir yöntemle tedavi edilemeyecek, ancak EECP ile tedavi edilebilecek duruma gelmiş ağır hastalar oluyor.

HABERHAYAT: Kalp hastalığında, EECP tedavisinin erken dönemlerde uygulanmasının faydaları nelerdir?

GÜNSEL ŞURDUM AVCI: EECP tedavisinin en nemli etkisi, damarları damar sertliğine karşı korumasıdır. Damar sertliği (ateroskleroz) ergenlik çağında başlayıp sinsi olarak ilerleyen bir hastalıktır. EECP, damar sertliğinin bu ilerleme hızını yavaşlatarak, organlarımızı besleyen atar damarlarımızda, kan akımını engelleyen ve organlarımızın kanlanmasını bozan darlıkların oluşmasını geciktirir. Bu nedenle, aşağıdaki hastalarda erken dönemlerde ve henüz ciddi yakınmalar yok iken EECP uygulanması, kişiyi korur. Örneğin:

-Şeker hastalığı, kan basıncı ve kan yağları yüksekliği, şişmanlık, sigarayı bırakamama, düzenli egzersiz yapamama, stresli yaşam, ailede yakın akrabalarda kalp krizi, kalp yetersizliği, balon-stent ya da bypass ameliyatı tedavileri ve ani ölüm öyküsü olanlar, erken yaşta koroner kalp hastası olmak için adaydırlar. Bunlar EECP tedavi kürleri ile korunabilirler.

-Yapılan koroner anjiyografide, kalp damarlarında yüzde 70'in altında yani ciddi olmayan ve balon-stent ya da bypass ameliyatı gerektirmeyen hafif darlıkları olanlarda , EECP tedavisi ile, ileri darlıkların oluşması geciktirilebilir.

-Balon-stent tedavisi ya da bypass ameliyatı olmuş kimseler, henüz yeniden darlıklar oluşmadan ve yeniden yakınmaları başlamadan EECP tedavisi olurlar ise, bu tedavilerden elde ettikleri iyilik daha uzun ömürlü olur.

HABERHAYAT: Hangi kalp hastaları yalnızca EECP tedavisi ile tedavi edilebilir ?

GÜNSEL ŞURDUM AVCI: Koroner kalp hastalığının tedavisinde en yaygın kullanılan tedaviler, balon stent ile damar darlığının açılması ve bypass ameliyatı ile yeni damar yollarının oluşturulmasıdır. Fakat bu tedaviler her hastaya uygulanamamakta, özelikle küçük damar çaplı hastalara uygulandığında, 2-3 ay sonra, yeniden daralmalar ve tam tıkanmalar ile yakınmalar tekrar ortaya çıkmaktadır. Bu durum, özellikle şeker hastalarında ve kadın kalp hastalarında sıklıkla görülmektedir. Yalnızca EECP tedavisi ile tedavi edilebilen ve rahatlayan hastalar söyle sıralanabilir:

-Kalp damarları ince yapıda (2mm'den az) olan 'küçük damar hastaları'.

-İlk teşhiste kalp damarlarında çok yaygın daralma ve tıkanmalar olan hastalar,

-Bypass olmuş, balon-stent tedavileri görmüş, yeniden damarları daralmış ve artık bu tedavilerin uygulanması mümkün olmayan hastalar.

HABERHAYAT: EECP tedavisi sırasında ve sonrasında ağrı ya da bir rahatsızlık duyulur mu?

GÜNSEL ŞURDUM AVCI: Tedavi sırasında ve sonrasında herhangi bir ağrı ya da rahatsızlık duyulmaz. Tedavi sırasında hasta yalnızca belden aşağısının, kalbinin atım sayısı kadar ve bu atımlara uygun ritimde sıkışıp gevşediğini hisseder. Tedaviye ilk gireceğinde, biraz heyecan duyan hastaların, bir rahatsızlık olmadığını anlayınca, sonraki tedavileri sırasında, derin uykuya dalıp rüya bile gördüğünü belirttiğine sıklıkla tanık oluyoruz.

HABERHAYAT: Tedavi ne kadar sürüyor?

GÜNSEL ŞURDUM AVCI: Genelde haftanın 5 günü, günde 1-2 saatten 35 saatlik kürler şeklinde uygulanıyor. Bazı hastalara 35 saatlik tedavi yeterli oluyor; 3-5 yıl yeniden EECP tedavisine ihtiyaç duymuyorlar. Çok ileri hastalığı olanlara, yeniden 35 saatlik 2. 3. kürler gerekiyor. Kalp krizleri ile kalbinin kan pompalama gücü azalmış ve kalp yetersizliği başlamış, hatta kalp nakli gerektirecek evreye gelmiş hastalar ise 35 saatlik kürlerden sonra haftada 2-3 gün, birer saatlik EECP tedavisi alarak, yaşamlarını sürdürebilir, masa başı işlerine dönebilirler. Yani, kronik böbrek yetersizliği olup, haftada 2-3 gün diyalize girerek, yaşamlarını sürdüren hastalar gibi, EECP tedavisi ile yaşamlarını devam ettirebilirler.

HABERHAYAT: EECP tedavisinin yan etkileri var mı?

GÜNSEL ŞURDUM AVCI: Hastaları tedaviden önce iyi değerlendirip, zarar görebilecek hastalar alınmaz ise ve tedavi deneyimli kişilerce özenle uygulanırsa, hiçbir yan etkinin görülmediği bir tedavi. Ben bu kurallara uyarak uyguladığımdan bu yana yani 15 yıldır çok şükür hiçbir yan etki ile karşılaşmadan, en ağır hastalarda bile yüzde 80 – 95 iyi sonuç alarak uygulamaktayım.

HABERHAYAT: EECP tedavisi için yaş sınırı var mı? Yaşlılara da uygulanabilinir mi?

GÜNSEL ŞURDUM AVCI: EECP tedavisi için yaş sınırı yoktur. EECP tedavisi uygulanamayan başka durumlar vardır. Örneğin, kalpte aort kapağında ciddi yetersizlik, aort damarında ciddi genişleme, bacak toplar damarlarında pıhtı, aktif kanser hastalığı gibi durumlarda EECP tedavisi uygulanamaz. Bu gibi sakıncalı durumlar yok ise, yaşlıların koroner kalp hastalığında EECP tercih edilecek bir tedavidir.

HABERHAYAT: Doğal bypass tedavisi ile bypass ameliyatı ve balon-stent tedavisi arasındaki benzerlik ve farklılıklar nelerdir?

GÜNSEL ŞURDUM AVCI: Balon- stent ve bypass ameliyatı damarlardaki darlık noktalarına odaklı tedavilerdir. Ve yalnızca yüzde 70'den fazla bir daralma saptandığında uygulanırlar.

Balon-stent tedavisi ile damardaki darlık ya da darlıklar genişletilir; diğer damarlara dokunulmaz. Bypass ameliyatı büyük ve riskleri olan bir ameliyattır; damardaki darlığı atlayan yeni köprü damarlar ile kan akımı bozukluğunu düzeltilir; yine diğer damarlara bir etki olmaz.EECP tedavisi ile de, bypass ameliyatında olduğu gibi darlıklar yerinde kalır, kalbin damar ağı zenginleşerek, kan gidemeyen yerlere kan götüren yeni damar yolları oluşur. Ama yalnızca darlık olan noktalar değil, kalbin tüm damarları genişler ve tüm kalpte damar ağı zenginleşir. Ayrıca, tüm damarlarda damar sertliğinin ilerlemesi önlenir. Dolayısı ile EECP tedavisi daha geniş kapsamlı etkileri olan bir tedavidir. Bu etkilerin kansız, ameliyatsız bir uygulama ile elde ediliyor olması da önemli bir üstünlüğüdür.

HABERHAYAT: EECP ile Doğal Bypass tedavisinin kalp hastasına sağlayacağı üstünlükler nelerdir?

GÜNSEL ŞURDUM AVCI: EECP ile Doğal Bypass Tedavisi Kalp Hastasına Kaliteli Bir Yaşam sağlamaktadır. Şöyle ki:

  • Yakınmaları azaltır,
  • Kullanılan ilaç sayısını azaltır,
  • Doktor ve hastane başvurularını azaltır,
  • Hastane yatışlarını azaltır,
  • Koroner anjiyografi ve diğer teşhis tetkiklerine gereği azaltır,
  • Balon–stent uygulaması gereğini azaltır
  • Bypass ameliyatı gereğini azaltır,
  • Kalp yetersizliği hastalarında kalp pili, yapay kalp ve kalp nakli gereğini azaltır,

HABERHAYAT: EECP tedavisi bu kadar güzel etkileri olan bir tedaviyse, tüm koroner kalp hastaları EECP tedavisi ile mi tedavi edilmeli?

GÜNSEL ŞURDUM AVCI: Elbette hayır. Hastalık önceden ve erken dönemlerde yakalanamadı ve teşhis edildiğinde kalp damarlarında yüzde 70'den fazla oranlarda ciddi darlıklar var ise ve bu darlıkların balon-stent ile genişletilebilmesi ya da bypass ameliyatı ile tedavisi uygun ise, önce bu tedaviler önerilir ve uygulanır. Sonrasında yeniden darlıkların oluşmasını geciktirmek için EECP uygulanır. Ama ilk teşhiste, henüz darlıklar ciddi derecede değil ise EECP tedavisi uygulanarak, ilerleme önlenir.

Eğer, hastalık çok ilerlemiş, çok yayılmış ise ya da, damarlar ince olduğu için balon-stent ve bypass ameliyatı yapılamayacak ise, o zaman doğrudan EECP tedavisi uygulanır.

Özet ile bir koroner kalp hastasına daha iyi bir hizmet için, balon-stent, bypass ameliyatı ve EECP ile Doğal Bypass tedavileri, her üçü de düşünülerek ve ardı sıra uygulanmalıdır.

Ne yazık ki, ülkemizde henüz EECP ile Doğal Bypass Tedavisi yaygınlaşmadığından, birçok merkez ve doktor, yalnızca balon-stent ve bypass ameliyatı ile hastalarına hizmet verebiliyor, hastaları EECP tedavisinin yararlarından yoksun bırakıyorlar.

HABERHAYAT: EECP ile Doğal Bypass Tedavisi kalp dışı hastalıklarda da kullanılıyor mu?

GÜNSEL ŞURDUM AVCI: Kullanılıyor elbette. Çünkü EECP vücutta tüm doku ve organların kan dolaşımını arttırıyor ve daha verimli çalışmalarını sağlıyor. En sık kullanıldığı durumlar:

  • Beynin kanamalı olmayan felci ve felç sekeli,
  • Parkinson, Alzheimer, migren,
  • Ani körlük, ani sağırlık,
  • Ciddi hipertansiyon, böbrek yetersizliği,
  • Şeker hastalığında kan şekerinin kontrol altına alınması ve damarların korunması
  • Çevre atar damar hastalıkları, özellikle diyabetiklerde,
  • Cinsel iktidarsızlık,
  • Huzursuz bacak sendromu,
  • Kronik yorgunluk, depresyon,
  • Sporcularda egzersiz kapasitesini arttırma,
  • Sağlığı koruma ve yaşlanmayı geciktirme (anti-aging).

HABERHAYAT: Bir kadın profesör olarak çok başarılı işlere imza attınız. Neler hissediyorsunuz?

GÜNSEL ŞURDUM AVCI: Çocukluğumda heves ettiğim bir mesleği uygulama şansı bulduğum için ve şifa bulmasına vesile olduğum her hasta için Allah'a şükrediyorum. Mesleki çalışmalarımın yoğunluğu nedeni ile zaman zaman ihmal ettiğim ama bana her zaman destek olmuş eşim ve oğluma şükranlarımı sunuyorum.

HABERHAYAT: Son olarak neler söylemek istersiniz?

GÜNSEL ŞURDUM AVCI: EECP ile Doğal Bypass Tedavisi, uygulamada ciddi deneyim ve özen isteyen bir tedavidir. Aksi takdirde hastaya yarar yerine zarar verebilir. Öncelikle hasta seçimine özen gösterilmeli, tedaviden önce yapılacak muayene ve gerekli tetkikler ile yan etki görmesi olası olan hastaların EECP tedavisine alınmaması gerekir. Uygulamalar, mutlaka kardiyolog doktor denetiminde, acil müdahale için gerekli ilaç ve gereçlerin bulunduğu ortamda yapılmalıdır. Kalp yetersizliği olan hastalar bu tedaviden ciddi yarar görecek hastalardır ama bu hastaların tedavileri de ciddi özen gerektirir. Aksi takdirde kalp yetersizliği ağırlaşabilir. Tüm bu yukarıdaki uyarıları dikkate alıyor olmam sayesinde, 15 yıldır herhangi bir yan etki ile karşılaşmadan EECP ile Doğal bypass tedavisini, yüz güldürücü sonuçlar alarak uygulamaktayım.

Necla ÇAKICI AŞAN