Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yurt da, "Samsun'da toplu taşıma araçlarında, duraklarda ve kılavuz yollarda sorun yaşayan vatandaşlarımız bizim düşünemediğimiz konuları gelip bizimle paylaşabilirler" dedi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Samsun Engelliler Federasyonu(SAMEF) Başkanı Mehmet Akbulut, "Engelli vatandaşlarımız için Samsun'da güzel şeyler yapılıyor fakat bazı noktalarda arkadaşlarımız sorunlar yaşayabiliyorlar. Cumhuriyet Meydanı Atatürk Bulvarı üzerinde bunun otobüs durağının bulunduğu yere demir halka çekilmiş. Oradan otobüse binip inmede vatandaşlarımız sıkıntı yaşıyorlar. Engelli arkadaşlarımız bu anlamda daha fazla sıkıntı yaşıyorlar. Burada kazalar yaşıyorlar. Daha büyük bir kazaya mahal vermeden buradaki sorunun çözüme kavuşturulmasını istiyoruz. Engelliler için şehirde bir şey yapılırken engelli sivil toplum kuruluşlarının görüşünün alınması gerekiyor. Bu sıkıntıları biz ve engelli arkadaşlarımız daha iyi bildiği için daha doğru şeylerin yapılması için görüş bildirebiliriz. Dolayısıyla böyle yapıldığı takdirde engelli vatandaşlarımız bu sıkıntıları yaşamaz" şeklinde konuştu.

Arslan: "Sesli anons sistemi olamadığı için yanlış duraklarda iniyoruz"

Görme engelli Ahmet Tayfur Arslan, "Samsun Büyükşehir Belediyesi engellilere yönelik birçok güzel faaliyeti var. Fakat özellikle kılavuz yollarda, duraklarda ve toplu taşıma araçlarında sorunlar yaşıyoruz. Kılavuz yollar bir yere kadar gidiyor ama bir yerden sonra kesiliyor. Bazı durakların önünde engeller olması ve kılavuz yolların olmaması hem bedensel engellileri hem de görme engellileri zor durumda bırakıyor. Otobüslerde sesli anons sistemi olmadığı için ineceğimiz durakları bilemiyoruz. Yanlış duraklarda inip kendimizi tanımadığımız yerlerde bulabiliyoruz. Türkiye'nin birçok ilindeki otobüslerde durakları söyleyen sesli anons sistemi var. Samsun'daki otobüslerde de bu sesli anons sisteminin uygulanmasını istiyoruz. Bizim isteklerimiz sadece biz engelliler için değil, yaşlı, hasta, çocuk ve Samsun'a başka bir yerden ilk defa gelen insanlar için de gerekli olan şeylerdir" dedi.

Köroğlu: "Otobüsler zaman zaman yüzümüze ve bastonlarımıza çarpıyor"

Görme engelli bir vatandaş olan Veysel Köroğlu, "Meydandaki durak görme engelli ve diğer engel grupları için büyük bir sıkıntı oluşturuyor. Burası sonradan durak yapıldı fakat durağa benzer bir hale getirilmedi. Gerek oradaki korkuluklar olsun gerek oradaki korkuluklar olsun bizi zor durumda bırakıyor. Otobüsler zaman zaman yüzümüze ve bastonlarımıza çarpıyor. Farkında olmadan bizi almadan giden otobüsler de oluyor. Durak yükseklikleri bazı yerlerde düşük oluyor. Anlamadan kafamızı çarpıyoruz. Bu sıkıntılarımızın çözüme kavuşturulmasını istiyoruz" diye konuştu.

Yurt: "Çalışmaları hemen başlatıyoruz"

Engelli vatandaşların hayatını kolaylaştırmak için birçok adım attıklarını söyleyen Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yurt ise şöyle konuştu: 'Bunların en önemlilerinden bir tanesi Mavi Işıklar Eğitim, Dinlenme ve Rehabilitasyon Merkezi. Dünyada ilk olabilecek bir tesisi biz engelli vatandaşlarımız için Samsun'a kazandırdık. Samsun'da yapılacak 2017 İşitme Engelli Olimpiyatları için attığımız adımlar var. Engelli vatandaşlarımızın hayatını daha da kolaylaştırmak için şehrimizde birçok alanda faaliyetler de bulunuyoruz ancak eksikliklerimizin de farkındayız. Süratli bir şekilde bunları halletmeye çalışıyoruz. Bizim düşünemediğimiz hususları engelli vatandaşlarımız, derneklerimiz, federasyonlarımız gelip bizimle paylaşabilirler. Biz de bu noktada atılması gereken adımları atıp eksiklerimizi gidermiş oluruz. Otobüslerdeki anons sistemi için yetkili arkadaşlarla görüşüp hemen bir çalışma başlatacağız. Bu noktada Büyükşehir Belediye Başkanımız Yusuf Ziya Yılmaz'ın da bize olumlu yönde talimat vereceği şüphesiz. Çünkü başkanımız engelli vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştırılması noktasında çok duyarlı.'