Gümrük ve Ticaret Bakanı Av. Bülent Tüfenkci, Malatya'da basın mensupları ile sabah kahvaltısında bir araya geldi. Bakan Tüfenkci, Vali Mustafa Toprak, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Yeşilyurt Kaymakamı Nesim Babahanoğlu, Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat ve AK Parti İl Başkanı Hakan Kahtalı'nın da yer aldığı basın toplantısında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

Basın mensuplarına teşekkür

15 Temmuz FETÖ darbe girişimi sonrası ulusal ve yerel basın kuruluşlarının demokrasiden ve milli iradeden yana tavır aldıklarını belirten Tüfenkci, kalkışmanın ilk saatlerinden itibaren özgür basın olarak üzerlerine düşen görevi yerine getiren yerel ve ulusal basın mensuplarına teşekkür etti.

Malatya'da da vatandaşların kalkışmanın ilk saatlerinden itibaren meydanlara çıkarak milli iradeye sahip çıktığını hatırlatan Tüfenkci, "Hiçbir silah kullanılmadan, hiçbir olay çıkarılmadan meydanları doldurarak adeta darbeye karşı darbe yapan milletimizden Cenabı Allah razı olsun diyorum" diye konuştu.

"Milletimiz darbenin nereden geldiğini çok iyi gördü"

Türk milletinin dik duruşunun özellikle Avrupa'yı ve dünyayı şaşırttığını ifade eden Tüfenkci, "Türkiye'yi üçüncü sınıf demokrasi ülkesi ilan edenler böyle bir milli duruş karşısında böyle bir demokrasiye sahipleniş karşısında gerçekten ilk saatlerden itibaren darbenin başarılı olmasını ümit edenler de büyük bir hayal kırıklığına neden oldu. Bu hayal kırıklığı kimileri tarafından daha sonra hezeyana dönüştü. Kimileri de darbeyi bir tiyatroya, bir oyuna benzetecek kadar da Türkiye'yi bilemez ve Türkiye'nin dinamiklerini göremeyen yapılar olduklarını gördük. Oysa darbenin ilk saatlerinden itibaren bu millet darbenin nereden kaynaklandığını çok iyi gördü" ifadelerine yer verdi.

"Bir eksen çizilecekse bunu meydanları dolduran millet çizer"

Bakan Tüfenkci, eğer Türkiye'ye bir istikamet çizecekse de bunu tankların altına yatanlar, silahlar karşısında göğsünü siper edenlerin çizebileceğini belirterek, "Eğer Türkiye'ye bir eksen çizilecekse bu ekseni ancak o meydanları dolduran bu millet çizer. Dolayısıyla milletin dışında hiçbir gücün artık Türkiye'ye istikamet çizme cesaretini bir daha gösteremez" şeklinde konuştu.

FETÖ'nün darbe girişiminden sonra Avrupa ülkelerinin yaklaşımını da eleştiren Bakan Tüfenkci, "Özellikle Avrupa'da bazı kesimler, 'Türkiye'de darbe niye başarılı olmadı?' diye Türkiye'ye hesap sormaya kalkıyorlar. Bizim üzüldüğümüz taraf nedir biliyor musunuz? Yıllarca demokrasi deyip Türkiye'yi eleştirenler demokrasiye sahip çıkan bu halkı görmezlikten gelmeleri, şu veya bu nedenle sanki Erdoğan korkusu üzerinden Türk halkının demokrasiye sahip çıkışını diktatörlüğe sahip çıkmış gibi okumaları ve algı oluşturmaları Türk milleti ve yaygın olarak demokrasiden yana olan herkesi üzmüştür" diye konuştu.

ABD'ye iade tepkisi

Amerika Birleşik Devletleri'nin FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in iade sürecini zorlaştırmasına da değinen Bakan Tüfenkci, "Şimdi Amerika FETÖ'nün başını orada besleyerek orada ikametine izin vererek, esasında bu darbe girişimi karşısında milletin öfkesini milletin direnişini anlamamış gözüküyor" dedi.

ABD'nin Gülen'i iade etmek için delil istemesinin dost bir ülkeye yakışan bir tavır olmadığını ifade eden Bakan Tüfenkci, "Bu darbe girişiminin içerisindeki unsurların yüzde 99'unun Fetullahçı Terör Örgütü mensup olduğu herkesçe kabul edilen ve bilinen bir olay. Bunun arkasında 'biz daha inceleyeceğiz, bakacağız veya şöyle yapacağız' diyerek bu süreci zamana yaymalarını da biz doğru bulmuyoruz" şeklinde konuştu.

"Cerrahi bir yöntemle müdahale edilmesi gerekiyor"

Darbe kalkışmasının ardından başlatılan soruşturma kapsamında kamu kurumlarında görevden almalara da değinen Tüfenkci, devlet mekanizmaları içerisinde yer alan FETÖ ile irtibatlı kişilerin süratle ayrılmasının gerekli olduğunu ifade etti. Ancak bunu yaparken dikkatli olunması gerektiğini belirten Tüfenkci, "Şu veya bu şekilde kurum içerisindeki rekabetten dolayı veya başka nedenlerden dolayı bir cadı avına dönüştürerek hareket etmememiz lazım. Adeta cerrahi bir yöntemle yanlış yapmadan ayaklanmaları isabetli bir şekilde yaparak bu mücadelenin selametle yoluna devam etmesi gerekiyor" ifadelerine yer verdi.

"Finans sağlayan şirketleri biliyoruz"

FETÖ'ye finans sağlayan şirketleri bildiklerini ve bu yönde çalışmaların yapıldığına dikkat çeken Tüfenkci, "Hangi şirketlerin kara para akladıkları veya kendi şirketleri üzerinden bu yapıya finans sağladıklarını biliyoruz. Bu noktada elimizde belirlenmiş şirket isimleri var. Ama bunun dışında öyle 7 bin 8 bin 10 binlere varan bir şirket sayısı yok. Bunlar belki 200 belki 250'lerle ifade edilen bir şirketler gurubu var. Bu suça karışmamış işadamlarımızın ticaret erbaplarımızın rahat olması lazım" dedi.

Darbe kalkışmasının ülke ekonomisine yüzde 1 oranında bile bir zararının olmadığını söyleyen Tüfenkci, darbecilerin hedefinde Borsa İstanbul'un da olmasına rağmen 18 Temmuz günü bütün piyasaların çalıştığını aktardı.

"14 Ağustos kehanetten öte bir şey değil"

15 Temmuz darbe girişiminden sonra bazı FETÖ sosyal hesaplarından 14 Ağustos'un işaret edilmesini de değerlendiren Tüfenkci, "14 Ağustos kehaneti kehanetten öte bir şey değil. Dağılmış bir örgütün kendi mensupları içerisinde bir heyecan oluşturma adına yapılan bir algıdan öte değildir. Gerek güvenlik güçlerimiz, gerek devletimiz, hükümetimiz ve milletimiz bir daha asla böyle bir darbe girişimine izin vermeyeceğini 24 günlük meydan nöbetlerinde göstermiş oldu" diye konuştu.

Tüfenkci, Avrupa ülkelerine karşı üzüldükleri ve sitem ettikleri konunun, demokrasiye bu kadar sahip çıktığını iddia eden ülkelerin terörist ve sapkın bir dini anlayışa sahip bu örgütün darbe girişimini adeta yok sayarak alkışlamaları olduğunu söyledi.