Gut hastalığı hakkında bilinmeyenler

Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu, Gut hastalığı hakkında bilgilendirici bir açıklama yaptı.

Gut hastalığı hakkında bilinmeyenler

Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu, Gut hastalığı hakkında bilgilendirici bir açıklama yaptı.

Kaşifoğlu, açıklamasında, Gut'un kanda ürik asit isimli maddenin fazlalığı dolayısıyla ortaya çıkan bir hastalık olduğunu bildirdi. Bu hastalığın erişkin insanların yüzde 1'inde görüldüğüne dikkat çekerek, 'Gut hastalığında ürik asit normal düzeylere indirilebilirse atakları önlemek mümkün olabilir. Ürik asidin düzeyi, bazı protein içerikli besinlerde bol miktarda bulunan pürinin vücutta işlenmesindeki bozukluk nedeniyle artabilir. Dolayısıyla diyet, Gut hastalığında tedavinin önemli bir parçasıdır. Gut hastaları, pürinden zengin yiyeceklerden sakınmalıdır. Bu yiyecekler arasında karaciğer, beyin, böbrek, işkembe, kalp, kokoreç gibi sakatatlar; kırmızı ve beyaz et, sucuk, pastırma, salam, sosis gibi et ürünleri; ördek, kaz, bıldırcın gibi av etleri; balık, kalamar, karides gibi kabuklu deniz hayvanları ve deniz ürünleri; tereyağı, margarin, iç yağı, kuyruk yağı gibi hayvani veya katı yağlar; nohut, kuru fasulye, bezelye, mercimek gibi bakliyatlar; mantar, mayalı yiyecekler, boza sayılabilir. Bunların haricinde kaymak, krema, mayonez, çikolata gibi çok yağlı yiyecekler, yağda kızartmalar az miktarda tüketilmelidir. Süt, proteinden zengin olmakla birlikte ürik asiti düşüren bir gıdadır. Bu nedenle süt ve süt ürünleri tüketilebilir, ancak az yağlı olmasına dikkat edilmelidir. Bunun haricinde meyveler, sebzeler, ceviz, fındık gibi çerezler, mısır, mısır ekmeği, beyaz ekmek, buğday unu gibi tahıllar, tarhana, şehriye, pirinç, makarna, hububat ve hububat ürünleri istenildiği ölçüde tüketilebilir' dedi.

'Gut hastalığı tedavisi mümkün olan bir hastalıktır'

Aşırı kilonun Gut hastalığı riskini artırdığına dikkat çeken Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu, açıklamasına şöyle devam etti:

'Gut hastaları ideal kilolarını korumalı, kilo fazlaları varsa düşük kalorili kilo kaybettirici diyet yapmalıdır. Alkol kullanımı, hem ürik asit yapımını artırır, hem de böbreklerden atılımını azaltır ve kanda ürik asit düzeyinin artmasına neden olur. Bu nedenle Gut hastaları alkol kullanmamalı veya kullanımı sınırlandırmalıdır. Öte yandan, fruktoz ve fruktozdan zengin bazı alkolsüz içecekler de ürik asit düzeyini ve dolayısıyla gut riskini artırır. Bunlar arasında aşırı kola ve portakal suyu tüketimi sayılabilir. Ancak diyet içecekler Gut riskini artırmamaktadır. Özetle gut hastalığı, ürik asit düzeyi normal sınırlara çekilebilirse tedavi olabilecek bir hastalıktır. Bunun için uygun diyet tedavinin bir parçası olmalıdır. Ancak diyet, diyetisyen kontrolünde yapılmalıdır.'



EN ÇOK OKUNANLAR

Ünlü iş adamı Samsun'da hayatını kaybetti

1 Ünlü iş adamı Samsun'da hayatını kaybetti

Samsun'da bir tabanca ortalığı karıştırdı

2 Samsun'da bir tabanca ortalığı karıştırdı

Baykal'ın tedavisi Samsunlu cerrahın kontrolünde

3 Baykal'ın tedavisi Samsunlu cerrahın kontrolünde

Samsun'da korkunç ölüm!

4 Samsun'da korkunç ölüm!

Samsun'da belediye binasında intihar girişimi!

5 Samsun'da belediye binasında intihar girişimi!

Benimle birlikte kulübede oturur

6 Benimle birlikte kulübede oturur

Kendisi istemiş

7 Kendisi istemiş

Askeri üsse saldırı: 41 ölü

8 Askeri üsse saldırı: 41 ölü

Tavukçulukta kafalar karıştı

9 Tavukçulukta kafalar karıştı

Samsun'da Gürcü baskını!

10 Samsun'da Gürcü baskını!


SIRADAKİ HABER