Samsun Valiliği, 15 Temmuz 2016 tarihinde meydana gelen darbe girişimine yönelik FETÖ/PDY terör örgütü soruşturması kapsamında, örgütün Samsun'daki yapılanmasının deşifre edildiğini açıkladı.

FETÖ'nün Samsun yapılanması deşifre edildi

Samsun Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğü görevlileri tarafından FETÖ/PDY Terör Örgütü ile mücadele çerçevesinde yapılan istihbari ve takip çalışmaları neticesinde, Samsun'da FETÖ/PDY Terör Örgütü'ne finans sağlayan iş adamlarından oluşan mütevelli grupları, bu iş adamlarının bağlı oldukları mütevelli grup imamları, iş adamlarından alınan parayı örgütün muhasebecilerine ulaştıran himmet kuryeleri, örgütün muhasebecileri, küçük bölge imamı ve il imamının deşifre edilerek bir dizi operasyonlara başlandığı açıklandı.

5 GRUP İMAMI, BİR KÜÇÜK İMAM

Samsun Valiliği tarafından yapılan açıklamada, "Yaklaşık 10 gün boyunca yapılan takip çalışmaları neticesi örgütün paralarını kaçırmaya çalışırken suçüstü yakalanan iş adamından yaklaşık 585.000 USD, 136.000 Avro, 138.000 TL paraya el konulmuştur. Operasyonun genişletilmesi neticesi FETÖ/PDY ile bağlantılı mütevelli guruplarında yer alan 26 iş adamı, bunların bağlı olduğu 5 mütevelli grup imamı, 1 küçük bölge imamı, 2 muhasebeci ile himmet kuryesi olmak üzere 34 şüpheli yakalanarak gözaltına alınmıştır. 1 İş adamının da başka bir FETÖ/PDY soruşturması ile ilgili halen tutuklu bulunduğu tespit edilmiştir" denildi.

HEPSİ DE VAKIF, OKUL VE ŞİRKETLERDE

Samsun Valiliği tarafından açıklamada örgütün yapılanmasıyla ilgili şu bilgiler aktarıldı:

"Operasyonlar neticesi elde edilen bilgilerde; Tüm bu iş adamlarının FETÖ/PDY terör örgütüne ait olduğu gerekçesi ile kapatılan veya el konulan okul, şirket, vakıf veya derneklerin yöneticileri, üyeleri ya da ortaklarıdır. Samsun genelinde İş adamlarından oluşan 4 ayrı mütevelli gruplarının bulunuyor ve her mütevelli grubunun başında bir örgüt imamı var.

HÜCRE TİPİ YAPILANIYORLAR

Bu imamların, örgüt içerisinde koşulsuz biat kültürünün gelişmesi için genelde iş adamlarından ve mütevelli üyelerinden küçük yaşta oldukları belirlendi. İmamların, çeşitli meslek gruplarında çalıştıkları, deşifre olmamak için hiçbir örgüt kuruluşu ile temasa geçmedikleri, örgüt içerisindeki hücre tipi yapılanma gereği örgütün diğer hücrelerine girmedikleri ve sadece kendi mütevelli grubunca tanındığı, ancak tümünün büyük bölge imamlarınca yönetildiği tespit edildi.

HİMMETİN BEŞTE BİRİ GÜLEN'E GİDİYOR

Mütevelli iş adamı gruplarından veya onlar aracılığı ile diğer iş adamlarından toplanan yüklü miktarlardaki himmet paralarına, örgüt imamlarınca maneviyatlarının bozulmaması amacıyla el sürülmeyip onların kontrolündeki kuryeler vasıtası ile örgütün muhasebecilerine ulaştırıldığı ve bu muhasebeciler aracılığı ile paraların örgüte aktarıldığı belirlendi. Cihad ile ilgili Kur'an ayetleri dayanak gösterilerek 'Cihad sonrasında kazanılan ganimetin beşte birini komutana verilmesi gerektiğinden bahisle toplanan himmetlerin bir kısmının Fetullah Gülen'e gönderildiği de ortaya çıktı.

CEMAATTEN AYRILAN HAİN VE CEHENNEMLİK

İş adamlarının katıldığı sohbetlerde, sohbet imamları tarafından 'günahların çoğaldığı zaman olan ahir zamanda cemaate mensup olanların kurtuluşa ereceği, diğerlerinin ise helak olacağı, işlerinin zor olacağı, cemaatten ayrılanın ise cihadı terk eden hain olduğu, sırat köprüsünde demirlere asılı vaziyette eziyet çekeceği, cennete kesinlikle giremeyeceği, cehenneme gideceği' şeklinde fetva verildiği de belirlendi.

PARALEL VALİ OLUŞTURMUŞLAR

Tüm grupların başında il imamının bulunduğu, büyük bölge imamlarının ve bazı iş adamlarından oluşan bir mütevelli grubunun direkt bu il imamına bağlı olduğu ortaya çıktı. İl imamının örgüt içerisinde sözde 'Samsun Valisi' olarak nitelendirildiği, bu şahsın örgüt üyeleri tarafından karşılanması sırasında 'Vali gelecek' söylemleriyle hazırlık yaptıkları, kendi içlerinde Paralel Vali oluşturdukları, onun emrine girdikleri yönünde bilgiler elde edilmiştir.

O 'VALİ' YURT DIŞINA KAÇMIŞ

Yapılan bu operasyon neticesi örgütün önemli finans kaynaklarından birisi olan iş adamları mütevelli gurupları ve bunların imamları ile örgüt içi hiyerarşik yapılanması deşifre edilmiş, Örgütün Paralel Valisi olarak tespit edilen il imamı deşifre edilmiş ancak yurt dışına kaçtığı tespit edilmiştir. Operasyon kapsamında aralarında iş adamlarının da bulunduğu 13 kişi firar olarak aranmakta olup; bunlardan 5 şüphelinin yurt dışına kaçtığı tespit edilmiştir. Kaçak şüphelilerin yakalama çalışmalarına devam edilmektedir."

13 KİŞİ TUTUKLANDI

Samsun Valiliği tarafından yapılan açıklamada, soruşturmayla ilgili 50 isim belirlendiği belirtilerek, şu bilgiler verildi: "Abdullah Evrensel, Abdurrahman Hacıkerimoğlu, Adnan Saroğlu, Ali Yeşildal, Bayram Yılmaz, Hakan Uysal, Hasan Alpaydın, Hüseyin Tozlu, Ömer İpçi, Şaban Terzi, Talip Atalar, Tayfur Yeşildal ve Vedat Daşdan tutuklanarak cezaevine konulmuştur. Gözaltına alınan Onur Murat Yılmaz, Orhan Durmaz, Galip Atalar, Ahmet Çakır, Ömer Çetinkaya, İsa Yiğit, Murat Köksal, Ali Keskin, Mustafa Küçük, Mehmet Ali Işık, Ali Köse, Zeki Bayrak, Önder Altınkaynak, İsmail Gündoğdu, Veli Mutlu, Celal Akça, Ahmet Ziya Boz, Ali Kemal Baş, Abdullah Ernur, Ramazan İnce veİbrahim Değerli ise adli kontrol şartı ve yurt dışına çıkma yasağı getirilerek tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştır."

İŞTE SAMSUN PARALEL VALİSİ

Açıklamada, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Muharrem Durmuşoğlu'nun ve örgütün yöneticileri arasında yer aldığı belirlenen İsmail Başpınar (İzmir), Yaşar Aydın (Ankara), Özgür Kaya (Ankara) Cemal Bilim (Konya), Ali Arukan (Çorum), Sinan Güngör (Yozgat), Metin Madsar'ın (Ankara) firarda olduğu bildirildi.

Örgütün hiyerarşik yapısı içinde yer alan Bilal Karaduman, Nevzat Çelik, Osman Reis, Mehmet Sungur ve Ömer Yazıcı'nın yurt dışına firar ettiği kaydedildi. Örgüt yapılanmasında yer alan Mustafa Yeşildal'ın da daha önceden tutuklanarak Çarşamba Cezaevi'nde bulunduğu belirtildi. Açıklamada Burak Yılmaz ve soy ismi tespit edilemeyen Cengiz isimli şahsın da meçhul olduğu kaydedildi. FETÖ'nün yapılanmasında Samsun Paralel Valisi'nin ise Ömer Yazıcı olduğu öğrenildi.

Bayram OK