Samsunlu genç müzisyen Mert Eylem, çocukluğundan bu yana sürdürdüğü müzik çalışmalarını ''Her Seferinde'' adlı singıl ile taçlandırdı. MES YAPIM - ÜTOPYA Müzik Yapım etiketiyle müzik marketlerde yerini alan singıl, müzisyenin hayran kitlesi tarafından çok sevildi. Eylem, Haber Gazetesi'nin sorularını samimiyetle cevaplayarak hayatını ve müziğini anlattı.

10 YIL KONSERVATUVAR EĞİTİMİ

HABER: Öncelikle bize kendinizden bahseder misin?

MERT EYLEM: 1990 yılında Almanya'nın Göppingen şehrinde doğdum. Bütün eğitimi dönemimi tamamen Almanya'da geçirdim. En son Almanya Esslingen Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Şu anda da özel bir araba markasında proje mühendisi olarak çalışıyorum. Annem ve babam da özel bir şirkette çalışıyor. 22 yaşında da bir kız kardeşim var. Halen Almanya'da yaşıyoruz ancak babam Samsunlu, çok sık Samsun'a gidip geliyoruz. Bir ayağımız hep burada. Samsun benim için çok ayrı yerde. Son yıllarda bu kadar geliştiğini görmek de beni çok mutlu ediyor. Yurtdışında da Samsun'un reklamını epey yapıyorum. Artık orada da tanınmaya başlaması hoşuma gidiyor. Gururla Samsunluyum diyorum.

12 YAŞINDA KONSERVATUVARA BAŞLADIM

HABER: Müzik yolculuğunuz nasıl başladı ve devam etti?

MERT EYLEM: Aslında 2 yaşında elime bir darbuka vermeleriyle müzik yolculuğum başladı. 5 yaşında nota ve flüt eğitimine başladım. 8 yaşında da gitarla tanıştıktan sonra 12 yaşında da Göppingen şehir konservatuvarına girdim. Burada ünlü hocalardan şan ve gitar dersleri aldım. Aynı dönemde de solistliğimi farkederek ses eğitiminin üzerine düştüm. Hem konservatuvarı hem de okulumu aynı anda yürüttüm. Konservatuvarda enstrüman, nota ve pratik eğitimlerinden sonra sınavları kazanarak 10 yıl boyunca şehir orkestrasında aktif müzisyen olarak yer aldım. Aslında iki müzik yolculuğum oldu. Birincisi tamamen Alman disipliniyle Batı müziği eğitimi oldu. Almanya'daki eğitimde süreç daha yavaş ilerliyor. Teknik boyutu uzun sürüyor. Diğer taraftan aileden dolayı Türk müziğiyle birlikte büyüdüğüm için Türk-Alman harmonisi oluyor. Almanya'da her hafta sonu belli bir kitlesi olan, nezih bir restorantta sahne alıyorum. 2008 yılından bu yana da gitar hocalığı yapıyorum. Çok sayıda öğrenci yetiştirmek benim için ayrı bir mutluluk. 4-5 müzik aleti çalıyorum. Ama tam anlamıyla çalıyorum dediğim, darbukayla başladığımdan perküsyon aleti ve tabii gitarım. Benim için ikisinin yeri çok özel.

AİLEDE İLETİŞİM ŞEKLİ MÜZİK

HABER: Ailenizdeki müzik geçmişinden bahseder misiniz?

MERT EYLEM: Babam udi, saz da çalar. Son yıllarda perküsyon da çalıyor. Bana sahnede perküsyonla eşlik ediyor. Müzik konusunda bizleri yönlendiren kimliğe sahip. Onun bana öncü olması büyük bir şans. Zaten en büyük keyfimiz birlikte müzik yapmak. Biz öyle muhabbet ederiz, iletişim şeklimiz müzik. Kız kardeşim de keman çalıyor. O da Almanya'da sahnede bize eşlik ediyor. Sanat ailenin içinde hep vardı. Babamın dayıları, kuzenlerimiz, kız kardeşim... Hepsi müziğin içinde. Çocukluğumda bu yana ailem, akrabalarımız ve arkadaşlarım hep beni müzikle bağdaştırdı. 7 yaşındayken de her düğünde mutlaka şarkı söyletirlerdi.

TÜRKİYE'NİN EN İYİ MÜZİSYENLERİ ''HER SEFERİNDE''DE YER ALDI

HABER: Peki ''Her Seferinde'' singıl çalışmanız nasıl şekillendi? Ardından neler oldu?

MERT EYLEM: Sahneye çıktıkça belli bir kitle oluşuyor. Önce ailen dinliyor, ailenin arkadaşları geliyor. Sonra daha başka bir kitleye ulaşıyorsun. Beğenenler oluyor, ''Albüm var mı?'' diye soruyorlar. Ben de müziğimi üretme noktasında kendimi hazır hissettiğimde başka bir aşamaya geçmem gerektiğini farkettim. Bestelerimi daha fazla kişiye ulaştırmak ve kalıcı bir şeyler yapmak için ''Her Seferinde''yi çıkardım. Bir müzisyenin en güzel hissettiği şeylerden birisi bu bence, hem bütün kitleyle paylaşabilmek hem de kalıcı bir şeyler bırakabilmek. ''Her Seferinde'' bestem öyle bir ana denk geldi ki, bir akşam gerçekten duygusal anımda ''Her seferinde bu mu olur?'' dediğim bir anda çıktı. Peşine de gitarımı aldım müziği oluştu. Beste yazabilme yeteneğimi sonradan keşfettim. Piyanonun başında sürekli bir şeyler çalıyordum. 12 yaşında da ilk bestemi yaptım. İşin içine duygular da girince, hemen her akşam bir nota bulup yazdım, kenara attım. Ya da telefonuma kaydettim. Parça parça olan bestem çoktur bu yüzden. ''Her Seferinde''yi 18 yaşımda yaptım. Sahnede de sürekli çalıyordum. Albüm aşamasına karar verince aranjör arkadaşım Ozan Sarıboğa'yla tanıştım. Onunla bir değerlendirme yapınca, ''Her Seferinde''yi çıkış parçası olarak seçtik. Enstrümantal müziğe de çok önem veriyorum. Müzik piyasasında birçok enstrümantalist birçok sanatçıyı takip ediyorum. Singılda da önemli sanatçılarla çalışmayı çok istedim. Bu da aranjörüm sayesinde kısmet oldu. Yaylıları İstanbul Strings, gitarı sevgili hocam İlter Kurcala çaldı. Ayrıca Neysen Özsarı, Mertcan Bilgin ve Kürşat Bilgin de singılda yer aldı. En ince noktasına kadar 3 ay titizlikle çalıştık. Tek bir notasına kadar tartıştığımız oldu. Mayıs ayındaysa MES-Ütopya Yapım etiketiyle ve ARTIVİZYON dağıtımıyla müzik marketlerde yer aldı. Yakın zamanda da yönetmen Özgür Güngör ile Almanya'da kalabalık bir ekiple şarkının klibini çektik. Klipte bana Alman bir model eşlik etti. Çok keyifli bir klip oldu bizim için.

HABER: Singıla gelen ilk tepkiler nasıl oldu?

MERT EYLEM: Singıl için hiç olumsuz tepki almadık şimdiye kadar. Singıldaki emeği farkettiler. Hatta hiç tarzıyla alakalı olmayanlardan bile çok güzel tepkiler aldık. İçim zaten ferahtı daha da rahatladı tabii. En önemli şeylerden birisi, yaptığım işi benim beğenmemdi. Ortaya bir şey atıp ''İnşallah beğenilir'' demedim. Çok da beğenilmese de ilk hedefime ulaşmıştım. Müzik tecrübeme güvendim, yanlış bir şey yapmamışımdır dedim.

MÜZİĞİN İÇİNDE DOĞDUM

HABER: Müziğinizi nasıl tanımlıyorsunuz? Müziğinizi etkileyen sanatçılar kimler?

MERT EYLEM: Kendi müziğimi Türk pop rock olarak tanımlıyorum. Hani hep sorarlar ''Neden müzik?'' diye. Ben müziğin içine doğduğum için bu sorunun cevabını aramadım hiç. Çünkü benim için yemek yemek, uyumak gibi olağan bir şey. Bir gün müzik yapmazsam kendimi tedirgin hissediyorum. Vücut o duyguyu atmak için müziği istiyor. Hiç vaktim bile olmazsa, gecenin 2'si bile olsa uyumam gerekse bile gitarı 5 dakika bile olsa elime alıyorum. Şarkılarımda hedeflediğim bir kitle tam anlamıyla yok. Bence önemli olan müziğe yansıttığım ruhu onlara geçirmek. Ama daha çok gençlerin sevebileceğini düşünüyorum. Her seferinde şarkısı biraz ümitsizliği barındırsa da onlara her zaman bir umut olmasını, şarkının o güzel ruhunu hissetmelerini diliyorum. Umarım o ruh dinleyen herkese geçer. Her türlü müziği dinlemeye çalışıyorum, kendisi de söz yazarı olduğu için Sıla Gençoğlu'ndan çok esinlenmişimdir mesela. Enstrümantallerden Hüsnü Şenlendirici, İlter Kurcala, Serhan Yaslıman, İsmail Tunçbilek, Mustafa İpekçioğlu'nu çok örnek alıyorum. Pop olarak Gökhan Tepe, Gökhan Türkmen tarzını seviyorum. Son zamanlarda Mabel Matiz'i dinliyorum. Ama bunlarla sınırlı değil tabii, sahnede bir anda Müzeyyen Senar da söylebiliyorum.

İLKBAHARDA ALBÜM GELİYOR

HABER:Bundan sonra müzik kariyerinizdeki hedefleriniz neler?

MERT EYLEM: Almanya'da dijital platformlarda dinleyicilere ulaştık. Türkiye'deyse singıl çalışmamızı sunduk. Türkiye'deki hedeflerimizden birisi sahnede ulaştığım daha fazla kitleye ulaşmak. İlkbahara doğru bir albüm planlıyoruz. Yakın zamanda onun çalışmalarına başlayacağız. Zaten sürekli üretiyorum. Ürettiklerimi de daha fazla insanla paylaşacağım. İlerleyen dönemlerde konserlerimiz de olacak. Kendi memleketimde, Samsun'da da konser vereceğim mutlaka.

HABER: Sosyal medyayla aranız nasıl?

MERT EYLEM: Sosyal medyayı etkin kullanmaya çalışıyorum. Ancak şu var ki müzik maalesef artık çok hızlı tüketiliyor. Tecrübeli müzisyenler bile buna yakınırken, biz yeni müzisyenlerin piyasaya girmemizin zorlaştığı bir dönemdeyiz. 90'lara geri dönemeyeceğiz. Sanatçıların emeğinin karşılığını alması çok zor. Çünkü evinde internetten de müzik bir kitleye ulaştırılabiliyor, müzik marketlere albümlerin girmesi de çok zorlaştı artık. Çünkü Mert Eylem diye yepyeni bir isim giriyor piyasaya acaba müzik marketler albümü kabul edecek mi? Onca sanatçılar bile satmıyorken, bu isim nasıl satacak diye endişelendim ama beni rahatlatan her zaman sosyal medyanın desteklemesi oldu. Bir taraftan müzik marketlerde satışları düşürüyor ama, diğer yandan yine sosyal medyada da herkese ulaşabiliyorum.

HABER: Sosyal medyada sizi nasıl takip edebiliriz?

MERT EYLEM: Facebook'ta www.facebook.com/MertEylemOfficial, Twitter'da www.twitter.com/MertEylem, Instagram'da www.instagram.com/MertEylem/, Youtube'da youtube.com/user/MertEylemSezgin90 kanalından, ayrıca Ütopya Müzik'in www.utopyamuzik.com adresinden de takip edebilirsiniz.

HABER: Bizimle bu keyifli röportajı yaptığınız için teşekkür ediyoruz. Müzik hayatınızda başarılar diliyoruz.

MERT EYLEM: Ben de çok teşekkür ediyorum. Tüm Haber Medya Grubu ailesinin de başarılarının devamını diliyorum.

Zerrin SOMUNCU