Randımanın iyi olması ile birlikte, fındık fiyatlarının da artacağı belirtilirken, 50 randıman gelen fındığın bu sene 55 randıman gelmesi, rekolte kaybı yaşayan üreticileri sevindiriyor.

Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, "Geçen sene ortalama olarak 50 randıman gelen fındığın bu yıl ortalama 55 randıman geleceğini tahmin ediyoruz. Yağlı, palaz ve Giresun yağlısı dediğimiz fındıkların randımanları çok yüksek" derken, randımanın iyi olmasında hava şartlarının tam istedikleri gibi gitmesinin önemli rol oynadığını ifade etti.

FINDIĞIN İÇİ DOLGUN

Karadenizli üreticilerin rekoltenin düşüklüğü nedeniyle üzüldüğünü fakat randımanın %55 civarında olması nedeniyle bir nebze olsun yüzünün güldüğünü dile getiren Soydan, randımanın yüksek olmasıyla birlikte üreticinin cebine daha fazla para gireceğini belirtti.

FINDIK FİYATI ARTACAK

Kaliteli fındıkların alıcısının çok olduğu belirten ve 2016'da fındığa büyük talep olacağını düşündüğünü dile getiren Soydan, randımanı yüksek olan fındıklarda fındık fiyatlarının artacağını ifade etti. Soydan, üreticilerin fındık üreticilerine ürünlerini satışa sunduklarında randıman kırdırmalarını tavsiye ederken, '50 randımanlı fındık serbest piyasada 11 lira ise 55 randımanlı fındığın fiyatı da artmış olacak. Üretici eğer fındığının kalitesine güveniyorsa mutlaka randıman kırdırdıktan sonra fındığını satışa sunsun.' ifadelerini kullandı.