Türkiye ve Rusya arasında 9 ay önce başlayan krizle, Rusya'ya en çok sebze ve meyve ihracatı gerçekleştiren limanlardan olan Samsun Limanı'nda ihracat bitme noktasına geldi. Erdoğan-Putin görüşmesiyle birlikte ihracatın yeniden başlayacak olması, Samsun iş dünyasında sevinçle karşılandı.

SAMSUN EKONOMİSİ CANLANACAK
Uçak krizinin ardından Türkiye ekonomisinde enerji, turizm ve ihracat sektörlerinin çok fazla etkilendiğini ifade eden Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Salih Özman ''Erdoğan ve Putin görüşmesi çok olumlu. Bir yanlıştan dönüldü, doğru bulundu. Bu sabaha iyimserlik havasında başladık. Bunun ilk etkisi de borsamızda göründü. Borsada yukarı yönlü bir hareket başladı. Belki Rusya'dan direkt bir girdi olmasa da Türkiye ekonomisinde bu rahatlama Türk firmalarını güçlendireceği ve değerlerinin artacağı düşüncesini yarattı. Bu iyimser hava bile dolar kurunun bir miktar aşağıya gelmesine neden oldu. Yaş sebze ve meyve ihracatı Samsun ekonomisini çok ilgilendiriyor. Çünkü Rusya'ya giden ürünler Samsun limanından gidiyordu. Kriz döneminde özellikle Samsunlu gemicilik ve kara taşımacılığı yapan firmaları çok etkilendi. İhracat durunca çok büyük nakliye kaybı oldu, gemicilik firmaları batma noktasına geldi veya firmalarını tasviye ettiler. Ama şimdi önümüzdeki günlerde filolar yeniden toparlanır ve ihacat başlar. Bu da Samsun ekonomisine çok şey kazandırır. Burada çalışan birçok insan var, istihdam yaratılıyor ve o paralar Samsun ekonomisi içerisinde dolanıyor ve şehrin ekonomisi canlanıyor'' diye konuştu.

O GÖRÜŞME BİZİ MUTLU ETTİ
Rusya ile ihracat ilişkilerinin kopmasının ardından ürünlerin Gürcistan üzerinden Rusya'ya gönderildiğini ancak bunun çok fazla maliyetli olduğunu kaydeden Samsun Pazarcılar Odası Başkanı Muhammet Yazıcı, ''Tüccarlar, kriz yaşanmadan önce daha Rusya'ya çok ihracat yapabilmek için yeni bahçeler alıp ekmişlerdi. İç piyasada da zaten işler düşünce ürünler zayi oldu. Cumhurbaşkanımızın, Rusya'yla görüşmesi bizi çok sevindirdi. İhracatlar tam olarak ne zaman başlayacak bilmiyorum ancak özellikle Samsun için çok olumlu bir gelişme. Çünkü bu işle yıllardır geçinen arkadaşlarımız var. Bu durumdan dolayı mağdur oldular. Samsun'a diğer şehirlerden de çok fazla tırlar gelip, Samsun limanına mal bırakıyorlardı. O gelenler Samsun'da otellerde kalıyorlar, lokantalarda yemek yiyorlar ve ekonomiyi hareketlendiriyorlardı. İhracat durduğundan bu yana gelmiyorlar. En yakın zamanda Samsun'daki eski hareketliliğin başlamasını bekliyoruz'' dedi.

İHTACATIN ÖNEMİ BÜYÜK
Rusya ve Türkiye arasındaki sorunların çözülmesinin çok önemli olduğunu söyleyen Orta Karadeniz Sanayici İşadamları Dernekleri Federasyonu (ORKASİFED) Başkanı Emin Bahri Uğurlu ise, ''Rusya'yla asırlara dayanan komşuluğumuz var. Aradaki sorunların çözülmesi çok önemliydi. Samsun ve çevre illerinde Rusya'yla yapılan sebze ve meyve ihracatının yeri çok büyük. Kriz dönemi de büyük sıkıntıyla geçti. Hazır pazarımız varken, Gürcistan veya İsrail üzerinden mal gidiyor. Bu Rusya için de çok sıkıntı. Diğer yandan turizm ve enerji konusunda da ciddi problemler yaşadık. Samsun Karadeniz'in en büyük liman şehri olan karşı sahildeki Rusya'nın Novorossiysk şehriyle kardeş şehir olmuştu. Karşılıklı uçak seferleri de başlayacaktı. Görüşmenin iş dünyasına olumlu yansıması bugünden yansıdı. Kur fiyatları rahatladı. İlişki arttığı sürece, Türkiye'nin ve Samsun'un hareketliliği artacaktır. İhracatın hemen başlamaması için bir neden yok. Zaten halihazırda bilgi birikimi ve ağ var karşılıklı. Biz kalkınan ülkeler arasındayız, büyüme rakamının her an artması lazım. Son 6 aylık büyüme rakamları özel tüketimle arttığı görünüyor, ancak bizim sağlıklı ve sürdürülebilir büyümemiz üretim, sanayi ve ihracatla olmalı'' ifadelerini kullandı.

Zerrin SOMUNCU