MHP Samsun Milletvekili Erhan Usta, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Türkiye Varlık Fonu Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı görüşülürken, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan'a daha önceden de değişik platformlarda dile getirdiği, yatırımları teşvik etmek için geliştirilen teşvik sisteminde Samsun'a haksızlık yapıldığına dair görüşlerini iletti.

AYRIM ÇOK KEYFİ
Usta, verimli ovaları ve uygun coğrafi koşullarına rağmen Samsun kişi başı üretiminin Türkiye ortalamasının ancak yüzde 70'i kadar olduğunu belirterek, Samsun'un ciddi ölçüde göç verdiğini ve Samsun'un bir emekli kenti haline geldiğini söyledi. Kamu yatırımları ve özel sektör yatırımlarının da çok yetersiz olduğunu dile getiren Usta, "Özel sektör yatırımlarını teşvik etmek için Kalkınma Bakanlığının hazırladığı Teknisyenlerin yaptığı sosyal gelişmişlik endeksi var. Samsun'a burada ciddi anlamda bir adaletsizlik yapılıyor. Bu sisteme göre şehirler sıralanmış. Herhangi bir itirazımız yok ama burada hangi illeri birinci bölge, hangi illeri ikinci bölge, üçüncü bölge diye ayırma, o kırılma noktalarını belirleme işi siyasi bir iş bir anlamda. Bu sıralamanın bir anlamı varsa bunun da makul ölçülerde kırılma noktalarının olması lazım. Şimdi, bakıyorsunuz, burada endeks değeri 1'in üzerinde olan, Muğla ve üzerindeki iller birinci bölge illeri. Bir mantığı var, yani endeks değeri 1 ve üzeri, pozitif. Ondan sonra, 1 ile 0,5 arasında olanlara ikinci bölge denilmiş; onlarda da bir mantık olduğu söylenebilir. Şimdi, geliyorsunuz üçüncü bölgeye, orada 0,2'ler var, onlar olmuş. Şimdi, 0,1864 -Sayın Bakanın da memleketi- Karaman. Yani, şimdi, bir kırılma noktası yapıyorsunuz. 0,1579 Samsun, bu da üç. Bir bakıyorsunuz, 0,1550 Rize dördüncü bölge. Ya, Allah aşkına, bu buradan mı kesilir? Yani, bunu kesecekseniz ya 0,2'den keseceksiniz, yani Karaman'ı da aşağı atacak şekilde keseceğiz ya da bunu, 0,1 var bakın orada, yani Düzce'den keseceğiz. Ya Rize de üçüncü bölge olacak bizim gibi ya da Karaman'la birlikte Samsun da dördüncü bölge olacak. Yani, çok keyfî bir şekilde burada bir ayrım var. Burada hiçbir mantığı olmadan bir düzenleme yapılmış" dedi.

SAMSUN ZARAR GÖRDÜ
Milletvekili Usta, bu adaletsiz düzenleme ile Samsun'un çok zarar gördüğünü belirterek, "Samsun'un aslında çok ciddi bir potansiyeli var, coğrafi konum itibarıyla, her türlü ulaşım hatları itibarıyla, verimli ovalarıyla, fakat hemen etrafımızdaki illerin de dördüncü bölge olması nedeniyle Samsun ciddi bir kayıp yaşıyor, yatırımcı çekemiyoruz çünkü dördüncü bölgedeyiz.' dedi.
Usta, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan'a 'Endeksi yapmak teknik bir iş, nereden böleceğimizi yapmak siyasi bir iş. Ya Rize de üste gelecek Samsun'la birlikte ya da Samsun alta gidecek. Doğrusu, Samsun'un 4'üncü bölge olması. Sayın Bakanım, bu, çok kolay yapılabilecek bir şey ve çok adil bir şey. Bu haksızlığın önüne geçilmesi lazım. Bir Bakanlar Kurulu kararıyla hemen çok rahat yapılabilecek bir şey Sizden istirhamımız, Sayın Bakanım, konuyla ilgilenmeniz" diyerek konunun bir an önce çözülmesini istedi.

TEKRAR GÖZDEN GEÇİRELİM
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Tokat milletvekilinin de benzer talebi üzerine 'Çok haklısınız, Samsun ve Tokat her iki ilimiz de gerçekten potansiyeli son derece yüksek olan illerimiz. Özellikle bu illerin sosyoekonomik gelişmişlik sıralaması yani SEGE dediğimiz bu araştırmadaki kırılma noktalarını tekrar gözden geçirelim, onu ifade edeyim. Bunu ben hem Ekonomi Bakanımız hem de Hükûmetimizle de Bakanlar Kurulunda paylaşacağım. Aslında diğer, belki bir, iki, beş ve altıda çok fazla sıkıntı görünmüyor, kırılma noktası itibarıyla. Üçüncü bölgede böyle bir husus olduğu ifade edildi. Haklıdır Sayın Erhan Usta, bunu gözden geçireceğiz' diyerek, konunun çözümü için yardımcı olacağını belirtti.