Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürü Aysun Akar, bir tür mantar hastalığı olan küllemenin, fındık üretim sahaları olan Doğu ve Batı Karadeniz'de çok yaygın şekilde görülmeye devam ettiğini belirtti.

Bu hastalığın ilk olarak bahçelerde 2014 yılında baş gösterdiğine işaret eden Akar, küllemenin ortaya çıktığı andan itibaren enstitü olarak gerekli tedbirlerin alınması ve mücadelenin ortaya konulması için yoğun çalışmalar yürüttüklerini vurguladı. Akar, o dönemde bu hastalığa karşı zirai mücadele için gerekli çalışmaları başlattıklarını dile getirerek, "Şu anda da piyasada geçici olarak ruhsatlandırılmış ilaçlar mevcut. Yine kimyasal mücadele için üreticilerimize bilgi aktarımı da yapıyoruz" dedi.

MUTLAMA CİDDİYE ALINMALI

Haber Gazetesi'nde yer alana habere göre, fındıkta külleme hastalığının mutlaka ciddiye alınması gerektiğine dikkati çeken Akar, "Halen birçok üretici tarafından bu hastalığın öneminin kavranamadığını gözlemliyoruz. Üreticimizin bir kısmı külleme hastalığına karşı nasıl mücadele yapacağını bilmiyor. Bazı üreticilerimiz ise bazı nedenlerden dolayı kültürel ve kimyasal mücadelesini tam olarak yapmıyor. Mücadele yaptığını ifade edenlerin de baktığımızda ya yarım ya da eksik yaptıklarını görüyoruz. Böyle olduğu için de bahçelerimizde halen hastalık bulaşık durumda" diye konuştu.

Akar, külleme hastalığının sadece mevcut yılın ürünü değil gelecek yıllardaki hasat için de tehdit olduğuna işaret etti.