Bafra, Alaçam, Ondokuzmayıs ve Yakakent ilçelerine örgütlenen Bafra Ticaret ve Sanayi Odası'nın Başkanı Göksel Başar, bölgelerindeki yatırımları, yatırım imkanlarını, gelişimi anlattı.

Son yıllarda yapılan çalışmalarla bölgelerinin dikkat çekici bir hale geldiğini ifade eden Başar ile Bafra Karma ve Medikal Organize Sanayi Bölgesi'ni, istihdamı, ihracatı ve daha birçok konuyu konuştuk.

Burcu DÜZGÜN: Bafra Ticaret ve Sanayi Odası'nı tanıyabilir miyiz?

Göksel BAŞAR: Bafra Ticaret ve Sanayi Odası, Türkiye Cumhuriyeti'nde kurulan on yedinci ticaret ve sanayi odasıdır. 1903 yılında kurulan odamız Samsun'un batı yakasında kalan Bafra, Alaçam, Ondokuzmayıs ve Yakakent ilçelerini kapsıyor. Bafra tütünde dünya markası olmuş bir bölge, geçmiş yıllarda yabancı ve yerli tüccarlarımız ciddi ihracatlar yapıyordu. Bu ihracat ve ticaretin Bafra'da gelişmiş olmasından dolayı odamız kuruldu. Odamız aynı zamanda Bafra karma ve medikal organize sanayi bölgesi ve onun hemen yanında yeni kurulma aşamasında olan Bafra sera organize sanayi bölgesinin de ortağıdır.

Burcu DÜZGÜN: Bu noktada Bafra Organize Sanayi Bölgesi'nden bahsedecek olursak, nasıl özelliklere sahip bu bölge?

Göksel BAŞAR: Bu bölge 1989 yılında kurulma çalışmaları başlamış, 2005 yılında da arsa tahsisi yapılmış bir alan. 2005 yılından 2013'ün Mayıs ayına kadar 200 dönüm alan yatırımcılara tahsis edilmiştir. 2013 yılından bu yana Büyükşehir Belediye Başkanımız ile beraber bölgeye yeni yatırımcılar kazandırmak adına yoğun bir çalışma dönemine girdik. Yatırımcıları gidip yerlerinde ziyaret ediyoruz. Etkin bir çalışma yürüterek bugün Bafra Organize Sanayi Bölgesi artık dolma aşamasına geldi. Şuanda elimize yirmi dört parselimiz kaldı. Üç yıl öncesine kadar her gelene 'gelin buraya yatırım yapın' noktasındayken, şu anda yatırımcıları seçme noktasına geldik. Bunun yanında Samsun ile özdeşleşen medikal tıbbi alet sektörü de Bafra Organize Sanayi Bölgesi'nin de ikinci etabını kapsayacak. Bu konu ile ilgili çalışmalarımız bir önceki valimiz Sayın Hüseyin Aksoy döneminde başladı. Sayın İbrahim Şahin de talimatlarıyla Medikal Organize Sanayi Bölgesi'nin Bafra'da kurulmasıyla ilgili etkin bir çalışma yürüttü. Bafra Karma ve Organize Sanayi Bölgesi'nin müteşebbis heyet başkanı sayın valimizdir. Aynı zamanda Büyükşehir Belediye Başkanımız Yusuf Ziya Yılmaz da Bafra Organize Sanayi Bölgesi'nin gelişmesi noktasında bize büyük destek veriyor. Bafra Organize Sanayi Bölgesi'nin ismi Bafra Karma ve Medikal Organize Sanayi Bölgesi olarak değişti. Çünkü ihtisas sanayi bölgesi olması için bu gerekiyordu. ÇED raporumuz da çıktı. Şimdi bakanlığımız ikinci etabın altyapı çalışmalarını sürdürüyor. En kısa zamanda da ikinci etabı medikal organize sanayi bölgesi olarak düzenleyeceğiz.

Burcu DÜZGÜN: Sera Organize Bölgesi ile ilgili çalışmalar ne aşamada?

Göksel BAŞAR: Bin iki yüz alan üzerine kurulması planlanıyor. İlçemizin Doğankaya Köyü mevkiinde. Yani mevcut organize sanayi bölgemizin yan tarafında. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından da onaylanmış bir OSB'den söz ediyoruz. Bizler 2013 yılı Haziran ayında Bafra Belediyesi, Kaymakamlığı, Ticaret ve Sanayi Odası ve Ticaret Borsası olarak Bafra Sera Organize Sanayi Bölgesi'yle ilgili olarak bir kuruluş çalışması başlattık. Ortak bir de mutabakat metni hazırladık. Bu fikri oluşturan kurumlar bu işin bürokratik işlemlerini yürütmeyle ilgili görevleri de Bafra Ticaret ve Sanayi Odası'na verdiler. Biz bu işlemleri yürütmeye devam ediyoruz. Bu uzun bir süreç ve teferruatlı çalışmaların sonunda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından OSBnin yeri kesinlik kazandı. Bu süreçten sonra da mutabakatta yazdığı şekilde Samsun Valiliği ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı bölgeye davet edildi. Yapılan toplantıların sonucunda da Valiliğimiz yatırım izleme koordinasyon başkanlığıyla Büyükşehir Belediyemiz de meclis kararı alarak Sera Organize Sanayi Bölgemize ortak oldular. Bu ortaklık sonucunda bölgenin müteşebbis heyetini oluşturduk. Yönetim kurulu kimliğini de oluşturduk yani oranın artık bir kurumsal yapısı var. Bu şekilde çalışmalar devam ediyor.

Burcu DÜZGÜN: Bu çalışmalar hangi aşamada?

Göksel BAŞAR: Şu anda o bölgede olan bin 200 dönüm olan kamu maliyesine tahsisli arazinin, sera organize sanayi bölgesine tahsis edilmesiyle ilgili çalışmalarımıza devam ediyoruz. En kısa zamanda buraya başlamak istiyoruz.

Burcu DÜZGÜN: Bu çalışma vatandaşa nasıl yansıyacak tam olarak amaçlanan nedir?

Göksel BAŞAR: Antalya'nın geç turfanda dönemine ürün çıkartmak istiyoruz. Artık dekar başına alınan ürün miktarını yükseltmemiz lazım. Biz örtü altı seracılığa talibiz. Bu bölgede potansiyelin yüksek olduğuna inanıyoruz. Bu çalışmanın ihracat potansiyelimizi de arttıracağını düşünüyoruz. Rusya ile ilişkilerimizin düzelmesiyle birlikte güzel adımlar atılacak. Orada hazır bir pazarımız var bölgemizde çok yüksek miktarda ürün çıkartarak sadece Rusya'ya değil tüm dünyaya ürün göndereceğimizi düşünüyorum.

Burcu DÜZGÜN: Bafra Ticaret ve Sanayi Odası'nın verdiği eğitimlerden ve üye profilinizden söz edecek olursak?

Göksel BAŞAR: Ben seçim çalışması yaptığım sırada üyelerimi ziyaret ederken en çok duyduğum 'biz sadece seçim zamanı değil her zaman odamızla beraber olmak istiyoruz' ifadeleri olmuştu. Ben o zaman da odamız ve üyelerimizle beraber olacağız şeklinde söz vermiştim. 12 tane meslek grubumuz var. Onları toplantılara davet ettik. O toplantılarda da odadan beklentilerini sıkıntılarını raporlar halinde yazmalarını istedik. Bu konuda güzel bir ivme yakaladık ve onu üç yıldır devam ettiriyoruz. Üyelerimiz de bu çalışmamızdan çok memnunlar. Güzel bir etkileşim oldu. Biz bize ulaşan bilgileri TOBB 'ye ya da diğer gerekli mercilere iletip çözüm noktasında yardımcı olmaya çalışıyoruz. Hiçbir problem sessiz kalarak çözülemez. Yaşadığımız bazı problemlerin çözümünü de sağladık. Biz bize sunulan raporları mutlaka ilgili mercilere ulaştırıyoruz ve konu ile ilgili olarak çalışma yapılması için çaba sarf ediyoruz. Birlik beraberlik içinde hareket etmenin faydaları büyük oluyor. Derdi sıkıntısı olan mutlaka sivil toplum kuruluşlarıyla irtibata geçsin.

Burcu DÜZGÜN: Oda çalışmaları da istek ve taleplere göre mi ilerliyor?

Göksel BAŞAR: Üyelerimizle yaptığımız toplantılarda üyelerimize bazı anketler veriyoruz ve hangi eğitimleri istersiniz diye soruyoruz. Örneğin personel eğitimi, satış elemanı eğitimi istiyorlar. Bizde buna olanak sağlıyoruz. Onlar da dönüş olarak çok fayda sağladığını bize bildiriyorlar. Bir de bizim KOSGEB ve İŞKUR ortaklığıyla yaptığımız girişimci eğitimimiz var. KOSGEB girişimci sertifikası alan ve projesi KOSGEB tarafından projesi onaylanan girişimcilere hükümetimizin de ciddi destekleri söz konusu. Bununla ilgili çeşitli kurslar açtık ihtiyaç olursa da tekrar açarız. KOSGEB ve İŞKUR bu konu ile ilgili bize çok yoğun destek veriyorlar. Birlik ve beraberlik içerisinde bölgemize hizmet etmeye çalışıyoruz.

Burcu DÜZGÜN: 15 Temmuz darbe girişimi ticaret ve sanayi dünyasını nasıl etkiledi?

Göksel BAŞAR: 15 Temmuz darbe girişimi bu ülkeye yapılmış en büyük kötülüklerden bir tanesi. Darbe girişimin başarısız olması iş dünyasının çok mutlu etti. Halkın seçtiği bir yönetimi böyle zorla ortadan kaldırmaya çalışmak anlaşılır bir şey değil. Biz buna şiddetle karşı çıktık Türkiye Odalar Borsalar Birliği darbe girişimi ile ilgili bir kitapçık hazırladı. Bu kitapçıkta da görüyoruz ki sözde darbe bildirisi yayınlandıktan sadece 20 dakika sonra TOBB Başkanımız 'darbe asla kabul edilemez seçilmiş meşru hükümetin yanındayız' diye mesaj atmıştır. Biz oda olarak darbe girişimine tepki gösteren ilk meslek örgütüyüz. 15 Temmuz Cuma akşamı yaşanan darbe girişiminin ardından akıllara pazartesi günü nasıl bir atmosfer olacak sorusu geldi. Ancak görüldü ki pazartesi günü de hiçbir şey olmadı. İnsanlarımız o gün gittiler ve Türk Lirasına olan güveni tazelediler. Banka faizleri ile ilgili sıkıntılara da Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız müdahale ettiler. Bizlerde bankalardan karlarından biraz daha feragat edip yatırımcının önünü açmasını bekliyoruz. Darbe girişimi Türkiye'ye yüksel bir bedele mal olmuş olabilir ama çok kötü değil. Bana göre toparlanma da oldu çok iyiye doğru da gideceğine inanıyorum. Karamsar olan yatırımcılara da hiçbir şey olmamış gibi yatırımlarını yapmalarını öneriyorum ve iyi günler yakın diyorum. Kriz senaryolarına karşın bu travma atlatılmıştır daha da iyi olacak.

Burcu DÜZGÜN: Ülkemizde işsizlik sorunu olduğu ifade ediliyor. Önüne geçilmesi için neler yapılıyor ve neler yapılmalı?

Göksel BAŞAR: Evet işsizlik problemi var ama onun kadar da iş beğenmeme var. Hatta iş beğenmeme daha fazla. Biz bölgemizde işsizliğin azaltılması için OSB'lerimizi faaliyete geçirmek adına ciddi çalışmalar yapıyoruz. Ben bu çalışmaları sadece Bafra için söylemiyorum tüm bölgemiz için bu çalışmalar geçerli. Organize Sanayi Bölgesi ya da Sera Organize Sanayi Bölgesi tam faaliyete geçtiğinde bizim bu bölgedeki insanların iş gücüne de ihtiyacımız olacak. O yüzde bu OSB'lerin işsizliğin azaltılması noktasında ciddi bir katkısı olacağını düşünüyoruz. Ben iş beğenmemezliği konusunun özellikle altını çizmek istiyorum. İşsiz gençlerimizden meslek edindirme kurslarına katılmalarını istiyoruz. Bazı iş alanlarında eleman bulamıyoruz bazı iş alanlarındaysa eleman çok fazla. Bu dengesizliğin mutlaka ortadan kaldırılması lazım. Çocuklarımızı ilgi alanlarına göre mesleki eğitim konusunda yönlendirmeliyiz. Ailelere önerim çocuğunuzu keşfedin ve ona göre meslek yönlendirmesi yapın.

Burcu DÜZGÜN: Ekonominin canlanması için hükümet kaynaklı destekleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Göksel BAŞAR: Bu destek çalışmaları meslek örgütleriyle birlikte yapılıyor ve oradaki talepler değerlendirilip meclisten geçiriliyor kanunlaşıyor. Biz bunları tamamıyla destekliyoruz. Teşekkür ediyoruz. Bu tür çalışmaların devam edeceğini de düşünüyoruz. Bu travma döneminin atlatılması için hükümetimiz çok etkin çalışıyor. İnşallah bir sene sonra çok daha iyi durumda olacağız.

Burcu DÜZGÜN: Bafra'da yapılan çalışmalarda da çeşitli iş birlikleri ve ortaklıkları da görüyoruz ilçede bu noktada nasıl bir atmosfer var?

Göksel BAŞAR: Biz ilçede en büyük kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütüyüz. Biz birçok konuda bir araya gelip çalışmalarımızı yürütüyoruz, ortak akıl üretip beraber hareket ediyoruz. İlçede çok etkin çalışmalar yürütülüyor. Oluşturduğumuz bu ortak aklın sayesinde bölgemize güzel hizmetler getirme noktasında çok ciddi bir yol kat ettik. Tabii biz bunları Bafra'da üretirken Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'da sık bir şekilde Bafra'ya geliyor. Bizim veya Bafra Belediyemizin Büyükşehir Belediye'sine ilettiğimiz konular ile ilgili de çok hızlı yol alınıyor. Hem Bafra'daki birlik beraberliğimiz hem de Valilik ve Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla ciddi yok alıyoruz inşallah çok daha güzel günler Bafra'yı ve Samsun'u bekliyor. Şunu ifade etmek istiyorum bunu tarihe not düşmek için söylüyorum beş yıl sonra Bafra'yı kimse tanıyamayacak. Biz Bafra olarak Samsun ve ülke ekonomisine ciddi katkı sağlayacağız. Organize sanayi bölgemiz bitmek üzere bu noktada yeni alanlar açacağız yeni tarım makineleri üretiliyor ihraç sağlanıyor. Onun dışında sera organize bölgemizde yapılan yatırımla, üniversite öğrencisi sayımızın artmasıyla şehrin ekonomik ve sosyal yapısına ciddi katkı sağlanacağını düşünüyoruz. Samsun'un batı yakasında kalan ilçelerin ekonomik olarak ileriye gideceğini düşünüyoruz. Burası çok güzel bir turizm cenneti o yüzden ben beş yıl sonra burayı kimse tanıyamayacak diyorum.

Burcu DÜZGÜN: Yatırımcılara nasıl tavsiyeleriniz olacak? Bafra bu konuda tercih edilen bir ilçe mi?

Göksel BAŞAR: Vali Hüseyin Aksoy döneminde medikal tıbbi alet konusunda yatırım yapmayı düşünen medikal sanayicilerimiz Samsun bölgesinde yer arayışındaydılar. Bizde bunu Sayın valimizle paylaşarak dedik ki 'Bafra Organize Sanayi Bölgemizin ikinci etabı boş duruyor medikal sektörünü buraya çekelim diye bir teklifte bulunduk. Valimiz de bunu olumlu karşıladı. MEDİKÜM Derneğiyle irtibat kurduk sonuç itibarıyla ikinci etapta olan bin dönümlük alan ile ilgili kara verildi. Bundan otuz kırk yıl önce boş bir araziye bir fabrika yapabilirdiniz kimse hesap sormazdı ama şimdi öyle bir durum yok. Birçok konuyu aşmanız gerekiyor. Şunu söylemek isterim ki bölgemiz birçok avantajı barındıran bir yapıya sahip. Buraya yatırım yapan mutlaka kazanır. Tabii iyi bir fizibiliteyle.

Burcu DÜZGÜN: Teşekkür Ederiz.

Röportaj: Burcu DÜZGÜN

FOTOĞRAF: Çılga GÜREL