Fındık toplamak için gençleri Karadeniz bölgesine giden işçilerin sorumlusu Veysi Atalay, her yıl ortalama 5 bin gencin Batman ve ilçelerinden gelip fındık topladığını söyledi. Bölge insanının maddi durumunun iyi olmadığını anlatan Veysi Atalay, yaz tatillerinde durumu iyi olan gençlerin tatil yaparak denizin ve eğlenmenin tadını çıkardıklarını, ancak bölge insanının çoğu yoksul olduğu için çalışmak zorunda kaldıklarını söyledi. Fındık işçisi seçerken özellikle lise ve üniversite öğrencisi olmalarına dikkat ettiklerini anlatan Atalay, bu gençlerin tatilde çalışıp okul harçlıklarını çıkarmaları için yardımcı olduklarını söyledi.

Fındık işçilerinin yaklaşık 1 buçuk ay çalıştıklarını anlatan Atalay, "İşçilerin günlük kazancı 55 TL'dir. İşçiler günde yaklaşık 120 kilo fındık topluyor. İşçiler bahçelerde günde 10 saat çalışıyor. Fındık işçileri, zor şartlarda istihdam edilip derme çatma barakalarda konaklıyor" dedi.

"5 bin kişi geliyoruz"

Son 20 yıldan bu yana Batman'dan Karadeniz bölgesine fındık toplamaya gittiklerini belirten Atalay, "Batman'da kuaförlük yapıyorum. Son 20 yıldan bu yana Batman'dan fındık işçisi toplayıp Karadeniz bölgesine fındık toplamaya geliyoruz. Buralarda 2 ay kalmamıza rağmen, ancak 40 veya 45 gün çalışabiliyoruz. Bir aileden bir kaç kişiyi birlikte getirmeye ve üniversite öğrencisi olmalarına dikkat ediyoruz. Fındık toplarken ağaçlardan düşebilir, yılan sokabilir ve her türlü tehlikeyle karşılaşabiliyoruz. Bizler evimize ekmek götürmek için fındık toplamak zorundayız. Batman ve ilçelerinde her yıl fındık bahçelerde çalışmak için yaklaşık 5 bin kişi geliyoruz. Buda kentteki işsizliği açıkça ortaya koyuyor" diye konuştu.