İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Samsun Şubesi Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Hüseyin Talak, Türkiye'de mevcut yapı stokunun deprem güvenliği olmadığını ve bu yapıların güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Talak, ''17 Ağustos Depreminin üzerinden 17 yıl geçmiş olmasına rağmen İstanbul başta olmak üzere, kentlerimiz depreme hazır değil'' diye konuştu.

NÜFUSUN YÜZDE 70'İ DEPREM TEHLİKESİNDE
Türkiye nüfusunun yüzde 70'inin ve büyük sanayi tesislerinin yüzde 75'nin deprem tehlikesi altında olduğunu kaydeden Talak, ''Elbette, deprem bir doğa olayı. Bir doğa olayının afete dönüşmesi insan kaynaklı eksiklikler ve hatalar zincirinin bir sonucu olarak ortaya çıkıyor. Bilimi, planlamayı ve denetimi dışlayan, planlı bir üretim ekonomisi yerine ranta ve spekülasyona dayalı bir ekonomiyi egemen kılan bir anlayışın sonucu olarak kentlerimiz; sağlıksız, deprem güvenliği olmayan kaçak ve mühendislik hizmeti almayan bir yapı stoku ile karşı karşıya kaldı. İMO depremi unutmama, unutturmama ısrarını güvenli ve sağlıklı yapı üretimi sağlanana kadar devam ettirecek'' ifadelerini kullandı.

Zerrin SOMUNCU