Samsun Genç İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Gömeç, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Türkiye'nin ve Samsun'un içinde bulunduğu ekonomik durum hakkında bilgi verdi.

Darbe girişimini ekonomik anlamda küçük sıyrıklar alarak atlatıldığını kaydeden Gömeç, SAMGİAD olarak ekonominin güçlenmesi için her daim göreve hazır olduklarını kaydetti

15 Temmuz darbe girişiminden sonra güzel bir birliktelik sergileyen Türkiye'nin, ekonomik açıdan yaşadıklarını ve bu sürecin Samsun'u nasıl etkilediği hakkında bilgi veren SAMGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Gömeç, Haber Gazetesi okurlarına çok özel açıklamalar yaptı

Ayşe KUŞCU: 15 Temmuz darbe girişiminden sonra toplumsal bir mutabakata varıldı. Bu durumu, yani yeni Türkiye'yi nasıl tanımlarsınız?

Savaş GÖMEÇ: Kesinlikle çok doğru ve gerekli zamanda varılmış bu mutabakat gösterdi ki, ülkesi, toprağı, vatanı, bayrağı ve milleti tehlike altında olan Türk Milleti'ni, siyasi, ticari, dini ve insani düşünceleri ne olursa olsun ayırabilmek, bölmek, sindirmek mümkün değildir. Bu mutabakat ortamının sürdürülmesi, günümüzde ve geleceğimizde dahi ilk konu başlığı olarak programımızda en üst sırada yer almalıdır. Toplum dinamiklerinin tamamının bu sürece katkı sağlaması olmaz ise olmazdır. Biz genç işadamları da her Türk evladı gibi tam bağımsız, farklı kültürlerin harmanlandığı, sosyal adaletin sürdürülebildiği ve ekonomik kalkınmanın üst seviyelere çıkarıldığı refah ve huzurlu, bölgesinde liderlik bayrağını taşıyan Türkiye anlayışında hem fikir ve de tam fikiriz.

Ayşe KUŞCU: Bu girişimin ekonomiye yansımasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Savaş GÖMEÇ: Yaşadığımız talihsiz süreçte bile Türkiye ekonomisinin ve devletinin sağduyu ile hareket etmesi, bizi derin yaralar açabilecek bu hain hareketten daha küçük sıyrıklar alarak atlatmamızı sağlamıştır. Zaten her daim söylediğimiz konu hedef alınan ilk önce Türkiye ekonomisidir. Toplumsal mutabakatın sürdürülmesi, ülkemizi dışarıdan izleyen yatırımcının tekrar takdirini toplamış ve ilerleyen yıllarda Türkiye'nin dünyadaki en güvenilir ticari yatırım limanlarından biri olma yolunu açmıştır.

Ayşe KUŞCU: Önümüzdeki süreçte yeni Türkiye'yi ekonomi açısından neler bekliyor?

Savaş GÖMEÇ: Şer güçleri, ülkemizi dünya gözünde küçük düşürmeye çalışma gayretlerinin sonuç vermediğini ve istedikleri ekonomik yıpratmanın da gerçekleşmediğini bir kez daha hüsrana uğrayarak görmüş ve yaşamış oldular. İnsanlarımızın ülke ve devlet bağlılığı vatan sevgisi bizler için ekonominin ve paranın en sonda geliyor oluşu, gelenek ve göreneği inancımız bizleri koruyan en önemli nokta olmuştur. Son günlerde devletimiz tarafından gerçekleştirilen, varlık barışı ekonomimize mutlaka bir hareketlilik kazandıracaktır. Fakat bu süreklilik arz ettiğinde ödeyenin cezalandırıldığı bir hale de dönüşmemelidir. SGK teşviklerinin daha kapsamlı ve cazip hale getirilmesi de önemli bir nokta olabilir. Ödemelerini planlı ve aksatmadan yapan firmalara teşvik ödülünün de düşünülmesi en önemli taleplerimizden biri. BAĞ-KUR'da gerçekleştirilen yüzde 5'lik indirim de önemli katkı sağlamıştır. Kredi faiz indirimleri ise, son zamanlarda durağan hale gelmiş inşaat sektöründe de hareketliliği sağlayacak önemli gelişmelerden olmuştur. Kısa vadede ürkütülmeye çalışılan ülke ekonomisinin doğru adımlar ve ilişkiler ile yeniden interaktif ve yükseliş dönemine geçeceği kanaati ve inancındayız.

Ayşe KUŞCU: Samsun bu ekonomi sürecinin neresinde? Nasıl bir etki içerisinde?

Savaş GÖMEÇ: İlimizde hissedilen ekonomik durumun da ülke genelinden çokta farkı yok diyebiliriz. Durgun olduğunu düşündüğümüz bu süreci atlatabilmenin formüllerinden olabileceğini düşündüğümüz bir konu da, KOSGEB aracılığı ile can suyu dediğimiz kredi imkanın yaratılması, belki de son günlerde şehrimizde ticari sıkıntıları hissedilen firmaların da kendini toplama ve onarma sürecine önemli katkılar sağlayabilir. Kredi faiz oranlarının sabitlenmesi ve hatta düşürülmesi de güven ortamına ciddi su taşımaktadır. İç piyasanın hareketlenmesi en çok da buna bağlı gelişecektir.

Ayşe KUŞCU: Halkın demokrasiye ve devlete ne kadar güvendiğini gördük. İş adamı olarak bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Savaş GÖMEÇ: Türk halkı her daim ve dönem ülkesi konusunda belirleyici, etkili ve yöneten olmuştur. Biz de bu halkın evlatları olarak milletimizin iradesine sahip çıkarak Cumhuriyet'in ve ülkenin birer gönüllü askeri olmak noktasında görevimizi sonuna kadar yerine getirmeye ant içmişiz. Demokrasimizin bu ülkenin ve halkının vazgeçilmezi olduğu ve yine milletini arkasına alan bir devletin güçlenmek ve büyümek noktasında ne kadar daha yol kat edeceğinin haritasını da hep birlikte çizmeye devam edeceğiz.

Ayşe KUŞCU: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekonomiye güç kazandırmak için iş adamlarına ve esnafa çağrıda bulundu. Bu çağrının yansımaları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Savaş GÖMEÇ: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çağrısı ile birlikte ülkesini korumak noktasında sokaklara dökülerek tankların ve topların karşısında duran bir milletin işadamı da esnafı da KOBİ'si de mesajı almıştır. Başta da ifade ettiğim üzere ilk hedefi Türkiye ekonomisini bozguna uğratmak olan üst akıl ve maşalarına, bizler moral ve motivasyon içerisinde disipline olarak ticaretlerimizi geliştirerek birlik beraberlik içerisinde kısa sürede cevap vereceğiz. Samsun genç işadamları olarak üstümüze düşen vazifeye talip olduk. Görev almaya da her daim hazırız.

Ayşe KUŞCU: SAMGİAD olarak bu süreçte neler yapmayı planlıyorsunuz? Samsun'a ve ekonomiye sağlayacağınız katkılar neler?

Savaş GÖMEÇ: İlimiz ve ülkemizi göstermeye çalıştıkları kaos ortamının gerçeği yansıtmadığını katılacağımız fuar ve organizasyonlar da duyurma ve anlatma, gerekirse birebir iletişime girerek gerçeği yansıtan çalışmaları gerçekleştirme kararı aldık. Yurt dışı fuarları bu konuda ilk olarak gerçekleştireceğimiz konuların başında. Ve yine komşu ülke ziyaretleri de buna dahil. Samsun için en kısa sürede istihdam yaratacak yatırım araştırmalarına ve müteşebbis ticaret yapısını harekete geçirilmesi noktasında çalışmalarımız eylül ayı itibari ile kamuoyunun gündeminde ve iş dünyasının programında yerini alacaktır.

Ayşe KUŞCU: İş adamları dernekleri ile bir birliktelik söz konusu olabilir mi?

Savaş GÖMEÇ: Tabi ki olabilir. Neden olmasın. Ama bu sorunuza yanıt verirken şunu belirtmek isterim: Önceki dönemlerde de diğer derneklere ortak akıl birlikteliği ile hareket edelim diyen her zaman ilk SAMGİAD olmuştu ve cevap alamamıştı. Fakat böyle bir hareketten vazgeçmemiz mümkün değildir. Halen bu konuya çok sıcak baktığımızın bilinmesini istiyor ve bu vesile ile önceki dönem başkanımızın da, o dönem ki çağrısını yineliyoruz.

Ayşe KUŞCU: Son olarak neler söylemek istersiniz?

Savaş GÖMEÇ: Ülkemizin, son günlerde birçok konuda kenetlendiği gibi ticaret de bunu başarabilmenin yollarını en hızlı şekilde uygulamaya geçirmemiz, ülkemizin ve milletimizin menfaatlerini düşünen işadamlarımızın en önemli görevi olmuştur. Bu yolda taş üstüne taş koyanın dahil yolu, ömrü, bahtı açık olsun dileriz. SAMGİAD ailesi geçmişinden ders alarak, yeni ufuk haritalarını çizen genç bir işadamı topluluğu olarak kararlı bir şekilde şehri ve ülkesi için azimle çabalamaya devam edecektir.

Ayşe KUŞCU