Borsan Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Şenocak, faiz oranlarının düşmesi ile inşaat sektöründe büyük bir canlılık olduğunu söyledi.

Konut satışları hakkında önemli açıklamalar yapan Şenocak, 'Samsun'u ekonomik ve iktisadi anlamda büyümesinin verdiği güçle, her bireyin kentinde huzur ve güven içerisinde, hayat standartları imkanlarıyla, özgüveni yüksek, hoşgörünün hakim olduğu ve güçlenen ekonomisiyle Türkiye'nin önemli şehirleri arasındaki yerini almış olarak hep birlikte yarınlara daha umutlu ve heyecanlı şekilde büyük Samsun'u inşaa ettiğimiz zamanları gerçekleştirmiş olacağız' diye konuştu.

GÖZLE GÖRÜLÜR BİR HAREKETLENME

İş adamları olarak ekonomik seferberlik ilan ettiklerini kaydeden Şenocak, 'Ülkemizde içinde bulunduğumuz hassas dönem itibariyle iş adamları olarak ilan etmiş olduğumuz ekonomik seferberlik kapsamında konut satışı, tanıtım ve kampanyaları konut sektörüne olumlu anlamda katkı sağlayacaktır. Bankaların da buna bağlı olarak konut kredisi faiz oranlarını tek haneli rakamlara indirmesi, bu birlik ve beraberlik içerisindeki dayanışmanın tamamlayıcı bir parçası olmuştur. Bu gelişmelerle birlikte bütün kentlerde konut piyasalarında gözle görülen bir hareketlenme başlamıştır. Geçmiş yıllara baktığımızda Samsun'da 2014 yılında toplam 18 bin 141,2015 yılında ise 19 bin 231 konut satışı gerçekleşmiştir. 2016 yılının ilk altı ayında ise toplamı 9 bin 944 konut satışını gerçekleştirmeyi başarmıştır. Buradan baktığımızda Samsun, 2016 yılında diğer illerde sektördeki yavaşlamadan etkilenmediğini görmekteyiz. 2016 yılının ilk altı aylık konut satış rakamlarına baktığımızda aynı ortalama ile devam etmesi durumunda 2016 Aralık sonunda 19 bin 500 satış rakamıyla geçmiş yılların rekorunu kırmayı başaracaktır. Ülkemizde milli irademize ve Cumhuriyetimize yönelik başarısız hain saldırılar neticesinde ekonomideki olumsuzlukları ortadan kaldırmak adına Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın konut kredisi faiz oranlarının indirilmesi yönündeki bankalarımıza yaptığı çağrı neticesinde, bütün bankaların faiz oranlarını tek haneli rakamlara indirmesiyle ülkemizin bütün illerinde konut satışlarında çok ciddi hareketlenmelerin başladığını görmemiz mümkün olacaktır' dedi.

EN AVANTAJLI VE EN VERİMLİ DÖNEM

Samsun'da arz fazlası üretilen konut stokunun kısa zamanda eritileceğini ifade eden Şenocak, 'Bu gelişmelerle beraber Samsun'da arz fazlası üretilen konut stokunun kısa zamanda eritileceğini hep beraber göreceğiz. Konut faizi oranlarının indirilmesini değerlendirip bu fırsattan yararlananlar avantajlı olacaklardır. Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörü olan emlak sektöründeki ivmeyi belirleyen en önemli faktörlerin başında konut kredisi faiz oranları gelmektedir. Nedeni ise Türkiye'de ki konut satışlarının geriye doğru beş yıllık satışların toplamının yüzde 45'lik bölümü bankalardan alınan kredilerle gerçekleştiğini görmekteyiz. Buradan hareketle konut kredilerindeki bu avantajlı düşüş hızla devam ederse samsun 2016'nın son 6. ayını geçmiş dönemlere göre en avantajlı ve haraketli ve verimli olarak kapatabilir' dedi.

SAMSUN YABANCI YATIRIMCILARIN DİKKATİ ÇEKTİ

Samsun'un yabancı ülkelerin dikkatini çektiğini kaydeden Şenocak, 'Samsun, ülkemizin önemli ilk on şehirlerinden biri olmak için son yıllarda gerçekleştirdiği 100 km sahil bandıyla, kişi başına düşen yeşil alanlarının arttırılmasıyla, katı atık projesiyle, mavi bayraklı plajı, raylı sistemle ulaşımdaki konforu, özel hastaneleri, konaklama tesisleri, golf sahası ile bütün branşlarda ki spor tesisleri ve son olarak kent müzesi yatırımlarıyla Türkiye'nin önemli şehirleri arasında yer almayı başarmıştır. Bu gelişmeler neticesinde Samsun özellikle birleşik Arap Emirlikleri, Irak, Suudi Arabistan, Türki Cumhuriyetleri ve İran gibi ülkelerin yatırımcıları ve turizm şirketlerinin ilgilerini yoğun şekilde şehrimize çekmeyi başarmıştır. Ayrıca Samsun komşu illerden de bu anlamda yoğun talepler görmektedir. Bu gelişmelere bağlı olarak kentimizde haklı olarak oluşan yatırım iklimini, iş adamları olarak önce biz sonra siyasilerimiz, bürokratlarımız ve sivil toplum örgütlerimizin görerek geleceğimizi şimdiden planlamaya başlamalıyız. Şehrimizin bize sağladığı bu ortamı avantaja çevirmek için inşaat sektöründe bulunan iş adamları olarak şimdiden gelecek taleplere göre yatırım planlamaları yapmalıyız. Bu planlamalara göre hazırlanacak projeler ziyaretçi ülkelerin insanlarının taleplerini iyi analiz ederek konut yaşamındaki kültürlerini ve yaşamlarını kolaylaştıracak tüm beklentilerini göz önünde bulunduracak mimari çözümlemeleri kısa ve orta vadeli düşünmeliyiz' diye konuştu.

HAKLI GURUR YAŞIYORUZ

Şenocak, açıklamalarını şöyle sürdürdü: 'İçinde bulunduğumuz kentimizin bize sunduğu bu fırsatları iyi değerlendirip, kaliteli projeler gerçekleştirip günün en etkili pazarlama argümanlarını kullanarak çok sayıda yatırımcıyı Samsun'a kazandırmanın haklı gururunu hep beraber yaşayacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Sonuç olarak; ilan ettiğimiz ekonomik seferberlik ruhuyla çok çalışarak gerçekleştireceğimiz yatırımlar neticesinde Samsun'u ekonomik ve iktisadi anlamda büyümesinin verdiği güçle, her bireyin kentinde huzur ve güven içerisinde, hayat standartları imkanlarıyla, özgüveni yüksek, hoşgörünün hakim olduğu ve güçlenen ekonomisiyle Türkiye'nin önemli şehirleri arasındaki yerini almış olarak hep birlikte yarınlara daha umutlu ve heyecanlı şekilde büyük Samsun'u inşaa ettiğimiz zamanları gerçekleştirmiş olacağız.'