İstanbul'da bir berber, pazar günleri de çalışmak üzere belediyeye başvurdu. Belediyenin izin vermemesi üzerine Danıştay'a giden dosyaya onay çıktı. Durum, tüm Türkiye'de olduğu gibi Samsunlu berberler arasında da tartışma oluşturdu.

Türkiye'de 'pazar tatili' uygulamasını başlatan ilk il olan ve 11 yıldır pazar günlerini berberlere hafta tatili ilan eden Samsun Berberler Odası Başkanı Zabit Pilan, konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Pazar tatili uygulaması ile tüm Türkiye'ye örnek olduklarının altını çizen Zabit Pilan, 'Pazar günlerinin tatil yapılması konusunu, 11 yıl önce genel kuruldan geçirdik ve yönetim kurulu kararı ile hafta tatili uygulamasını aralıksız yürütüyoruz. 2016 yılının 3. ayındaki resmi yazı ile de müracaatlarımız sonucunda Samsun Valiliği'nden gelen tebligatla hafta tatili berberler için mecbur oldu. 3. aydan bu yana da belediyeler berberlere pazar günleri çalışma ruhsatı da vermiyor. Samsun il ve ilçelerinden berberler pazar günleri hafta tatili yapmaktadırlar. İstanbul'da yapılan ve kamuoyunu meşgul eden konuda ise berber olmayan bir kişi, TSO'dan aldığı belge ile berber dükkanı açmış ve mahkemeye hafta tatilinin bozulması konusunda dava açmış. Mahkeme de bu kararı bozmuş. Bu karardan Samsun ve diğer illerdeki berberler rahatsız oldu. Dünden beri birçok berber beni arayarak hafta tatilinin devam etmesini istedi. Bu konudaki mücadelemiz sonuna kadar sürecek' dedi.

'Üyelerimin yarısından fazlası tatil istemesin kararı hemen bozarım'
Berberlerin tamamına yakınının hafta tatili istediğini ifade eden Pilan, 'Bize bağlı 650 berber var. 2 bine yakın da kalfamız var. Bu arkadaşlar toplanır da yarısından 1 fazlası, 'biz hafta tatili istemiyoruz, çalışmak istiyoruz' derlerse ben bu kararı bozarım. Mahkeme kararına da bakmadan bu uygulamayı bitiririm. Ama çoğunluk pazar günü tatil isterse, o gün dükkan açana da gerekli cezayı yazarım. Bizim hafta tatilini bozma şansımız hiç yok. Bu uygulamayı devam ettireceğiz. Biz canlı insanlar üzerinde mesleğimizi yapıyoruz. Dolayısıyla 365 gün çalışmak, insanların psikolojisini bozuyor. İnsanların 365 gün çalışması insan haklarına aykırıdır. Bizler de insanız. Bizim de çoluk çocuğumuz var. Bizim de tatil yapma hakkımız var. 1 gün de biz tatil yapalım. Bu konuda hiçbir şekilde taviz vermeyeceğim' diye konuştu.

'Pazar tatilinin devam etmesini istiyoruz'
12 yıldır berberlik yapan Ali Eyüpoğlu, tatil uygulamasının devam etmesini istediklerini ifade ederek, '11 yıldır bu uygulamayı sürdürüyoruz. Pazar tatilinin devam etmesini istiyorum' şeklinde konuştu.
Bayram ve özel günlerde alınan izinlerle çalışıldığını kaydeden 25 yıllık berber Asım Şahin ise, 'Biz haftanın 6 günü makine gibi durmadan çalışıyoruz. Yaptığımız iş çok riskli ve dikkat gerektiren bir iş. Yılın 365 günü çalışmak, bizim işlerimiz açısından sıkıntı oluşturabilir. Haftada 1 gün tatil yapmak biz berberlere iyi geliyor. Samsun'da 11 yıldır bu uygulamayı devam ettiriyoruz ve gayet mutluyuz. Biz berberler olarak, pazar günlerinin haftalık tatilimiz olarak devam etmesini istiyoruz' ifadelerini kullandı.