İletişim Uzmanı Ümit Sanlav: '15 Temmuz darbe girişiminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vatandaşı sokaklara davet etmesinde kullanılan sosyal medya, darbeye karşı direnişte başrol oynadı" dedi.

Sosyal Medya Savaşları Kitabı Yazarı ve İletişim Uzmanı Ümit Sanlav, başarısız olan 15 Temmuz darbe girişimine direnme sürecindeki sosyal medya kullanımını değerlendirdi. Vatandaş ve devlet adamlarının darbe gecesinde sosyal medyayı etkili kullanmalarının darbenin gerçekleşmemesinde önemli rol oynadığını ifade eden Sanlav, "Çevrimiçi platformlardan yapılan çağrılar, haberler ve başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın uzaktan bağlandığı canlı yayınlar; vatandaşın sağlıklı bilgilendirilmesi ve kahramanca direnişi ile birleşince, darbe girişimi başarısızlıkla sonuçlandı" dedi.

Daha önce dünyada ve Türkiye'de sosyal medyayı kullanan eylemelere dair bilgi veren Sanlav: "Sosyal medya olayı olarak görülen bir çok olayda sosyal medyanın kullanımı aslında önemli farklılıklar göstermektedir. Örneğin Arap baharı olarak adlandırılan olaylarda, Tunus, Suriye ve Libya'da sosyal medya, olan biteni aktarmak için kullanılırken, Mısır'da eylemlerin organize edilmesinde kullanılmış ve halkın sosyal medyada örgütlenerek sokağa dökülmesi sağlanmıştır. Aynı şekilde Türkiye'de gerçekleşen Gezi olayları, Kobani eylemleri gibi eylemlerde de sosyal medya üzerinden örgütlenilmiştir" diye konuştu.

'Darbe girişimi anında sosyal medya'

Sosyal medyada aylar öncesinde Türkiye'ye yapılması planlanan darbeye ilişkin pek çok işaret ve algı operasyonlarına dair paylaşımların görüldüğüne dikkat çeken Sanlav, 'İnternet kullanıcıları; herhangi bir mahkeme kararı olmamasına rağmen Twitter, Facebook ve YouTube'a erişemedi. Nitekim saat 21.15'te Boğaz Köprüsünün tanklarla kesilmesi ile başlayan hain girişim hakkında saatlerce çeşitli hurafeler dolaşsa da, kesin olarak ne yapılmaya çalışıldığı uzun süre anlaşılamadı. Yani bir anlamda sosyal medyaya erişimin engellenmesi darbeciler açısından işe yaramıştı. Türk kullanıcılardan gelen erişim şikayetleri üzerine resmi hesabından 00:53'te Türkçe ve İngilizce tweetler atan twetter, 'Kasıtlı olarak hizmetimizin ülke çapında yavaşlatıldığından şüpheleniyoruz' yazdı. Sosyal Medya erişiminin sağlandığı ilk dakikalarda saat 00:30'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CNN Türk'e FaceTime üzerinden canlı bağlantı sağladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüntüsü, programın sunucusu Hande Fırat'ın telefon görüntüsü ile yayına verildi. Vatandaşları bu mecradan demokrasi ve vatana sahip çıkmaya davet eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, kişisel ve Cumhurbaşkanlığı resmi Twitter ve Facebook hesaplarından da darbeye karşı direniş çağrılarını tekrarladı.Bu ana kadar whatsapp üzerinden irtibat sağlayan vatandaş Cumhurbaşkanının çağrısı üzerine, darbe girişimine direnmeye başladı. Bu direniş sosyal medya mecraları tarafından da desteklendi ve büyüdü' dedi.

Başbakanlık resmi Twitter hesabının da kararlı bir şekilde darbeye karşı direnişte olduğuna vurgu yapan Sanlav, 'Başbakan Yıldırım tweetlerinde, darbe girişiminin ordunun emir komuta zinciri dışında gerçekleştirildiğini ordu komutanlarının ifadesi ile dile getirdi.Erişimin normale döndüğü sosyal medyada organizasyon bütünlüğünü #DarbeyeHayır etiketi ile sağlanırken, operasyonlar, yetkililerden gelen açıklamalar ve tüm gelişmeler paylaşılmaya devam etti. Meydanlara çıkanlar, Facebook ve Periscope üzerinden canlı yayınlar ile ülke genelindeki durumu anlık olarak aktardı' dedi.

'Darbe girişimi sonrası sosyal medya'

'Darbe karşıtları sosyal medya üzerinden 15 Temmuz'da #DarbeyeHayır derken, 16 Temmuz'da #MilletçeMeydanlardayız etiketi ile meydanlarda toplanmaya devam etti' diyen Sanlav, 'Darbeci vatan hainleri ne sosyal medyada ne de silahlı mücadelede istediğini elde edemeyince, bu kez vatan ve demokrasi sevdalılarının vatanına ve bayrağına sahip çıkma operasyonunu değersizleştirmek, itibarsızlaştırmak için düğmeye bastı" ifadelerini kullandı.