Karadeniz'de faaliyet gösteren Ziraat Odaları temsilcileri son günlerde bölgede Kürt kökenli işçilerin fındık bahçelerinde çalışmamalarını isteyen el ilanı dağıltığı iddiaları yayarak Kürt işçiler ve fındık üreticileri arasında gerginlik yaratmak isteyen güçlerin olduğunu söyledi.

BİRİLERİ KARA PROPAGANDA YAPIYOR
Kürt kökenli işçilerin Ordu'da az fındık olmasına rağmen fındık bahçelerinde çalışmaya devam ettiğini kaydeden Ordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, ''Ordu'da Kürt kökenli işçilerin fındık tarlalarında çalıştırılmamasına yönelik el ilanı dağıtıldığı iddia ediliyor ama bu kesinlikle doğru değil. Kürt kökenli işçilerinin hiçbir sıkıntısı olmadı, Ordu Valiliği öncülüğünde bölgemizde kamp alanları da oluşturuldu, bahçelerde rahatlıkla çalıştılar. Birileri bu konuda kara propaganda yapabilir. Çünkü ülkemiz bir sıkıntıdan geçiyor. Bu darbecilerin oyunu da olabilir. Bundan önceki yıllarda da rahatlıkla bölgemize gelip, çalışıp paralarını alıp gidiyorlardı. Üç beş insan çıkıp sanki bir sıkıntı varmış gibi kendi menfaatine kullanarak paye çıkarma peşinde olabilir. Bu da darbecilerin uzantılarının PKK'yla işbirliği yaparak bu tür olayları bölgemizde gerçekleştirmeye çalışabilirler. Üreticilerimiz gönül rahatlığıyla Doğu Anadolu'dan gelen işçileri çalıştırabilirler. Provokasyona gelmesinler. Herhangi bir problem durumunda bizle diyalog kurabilirler, biz bunları gideririz'' diye konuştu.

SPEKÜLASYONLARI DOĞRU BULMUYORUZ
Samsun'da Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan gelerek çalışan işçilerin hiçbir problem yaşamadığını ifade eden, ''Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü ''İşçilerden de üreticilerden de olumsuz bir şikayet de almadık. Bu tür spekülasyonların yapılmasını kesinlikle doğru bulmuyorum. Kimler tarafından yapıldığını bilmiyorum ama Gürcistan'dan, Güneydoğu Anadolu'dan gelen birçok fındık işçimiz var. Hepsi denetimli olarak bölgemizde çalışıyorlar. Birtakım emellerine ulaşamamış insanlar bu yolla huzursuzluk yaratmak isteyebilirler ama biz ziraat odaları olarak buna müsade etmeyiz. Olduğu zaman da direkt devreye girer üreticimizin ve işçilerimizin yanında oluruz'' dedi.

TERÖR KAŞINMAK İSTENİYOR
Şu ana kadar odaya işçilerden veya üreticilerden herhangi bir şikayet gelmediğini belirten Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan da ''Bölgemizde bu yıl fındık yok denecek kadar az olduğu için çok fazla Kürt kökenli işçi de yok. Barınma merkezleri de kapalı bu anlamda. Giresun'da iddia edildiği gibi bir el ilanına rastlamadık veya işçi-üretici arasında herhangi bir gerginlik de yok. Bu dedikodular Karadeniz'de kargaşa yaratmak için yapılıyor. Bölgemizde ufak tefek terör olayları oluyor, bunu kaşımak ve buradaki insanları karşı karşıya getirecek bir kavga ortamı yaratmak istiyorlar'' dedi.

YERLİ İŞÇİLER YAPIYOR OLABİLİR
Terme Ziraat Odası Başkanı Yetkin Karamollaoğlu ise Kürt kökenli işçilerin Terme ilçesinde gelenek ve göreneklere uyarak çok uyumlu biçimde çalıştığını söyleyerek, ''Kürt kökenli işçilerinin problem yaratacağına dair spekülasyonlar yerli işçiler tarafından da yapılıyor olabilir. Çünkü yerli işçiler, dışarıdan gelenlerin çalışmalarını istemiyorlar. çünkü yerli işçilerin fiyatları bu sezon 70 lira, dışarıdan gelen işçiler 50 liraya çalışıyor. Yerli işçiler doyumsuz. Bu sene fındık olmadığı halde 70 liraya çalışıyorlar. Çiftçinin geleceğini karanlığa boğuyorlar. Çiftçi ileride fındığım kaç para edecek diye değil, işçilerin ücretleri ne olacak diye düşünecek. Her sene bu ücretler artınca ne olacak o zaman? Bizim fındık toplamayı teknolojik hale getirmemiz gerekli. İşçi ücretleri ciddi bir problem olmaya başladı çünkü'' ifadelerini kullandı.

Zerrin SOMUNCU