Samsun Atakum Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Metin Sinecek, 15 Temmuz darbe girişimden sonra Türkiye'nin ve Samsun'un içinde bulunduğu ekonomik durum hakkında bilgi verdi.

Haber Gazetesi'ne özel açıklamalar yapan Sinecek, 'Cumhurbaşkanımızın güçlü iradesiyle, döviz ve doların yeniden düşmesini sağlamasıyla bu ülkenin refaha ereceğinin işaretlerini verdi ve esnafımızı rahatladı. Ekonomik anlamda çok güzel günler ülkemizi bekliyor' dedi.

Samsun Atakum Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi'nin her zaman esnafın arkasında olduğunun altını çizen Sinecek, mümkün olduğu kadar faizleri sildiklerini ve ana para üzerinden 12 ila 24 ay arası taksit yaptıklarını kaydetti.

Ayşe Kuşcu: 15 Temmuz darbe girişiminden sonra toplumsal bir mutabakata varıldı. Bu durumu, yani yeni Türkiye'yi nasıl tanımlarsınız?

Metin Sinecek: Hain girişim toplumdaki her eksimi etkiledi. Ancak Türk Milleti bu girişime karşı birlik oldu. Türk Milleti'nin hangi siyasi görüşte olursa olsun, vatanı, bayrağı için bir olacağını dünyaya gösterdik. Yeni Türkiye, eskisinden daha güçlü ve daha istikrarlı bir şekilde yoluna devam edecektir.

Ayşe Kuşcu: Bu girişimin ekonomiye yansımasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Metin Sinecek: Darbe girişimi ister istemez esnaf ve sanatkarları etkiledi. Ancak Cumhurbaşkanımızın güçlü iradesiyle, döviz ve doların yeniden düşmesini sağlamasıyla bu ülkenin refaha ereceğinin işaretlerini verdi ve esnafımızı rahatladı. Ekonomik anlamda çok güzel günler ülkemizi bekliyor.

Ayşe Kuşcu: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekonomiye güç kazandırmak için iş adamlarına ve esnafa çağrıda bulundu. Bu çağrının yansımaları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Metin Sinecek: Cumhurbaşkanımız esnaflar tedirgin olmasın ve işlerine devam etsinler diye çağrıda bulundu. Samsun Atakum Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kooperatifi olarak bize bağlı 45 bin esnafa ulaşabilecek bir SMS sistemi ile çalışıyoruz. Bu sistemle Cumhurbaşkanımızın bu çağrısını esnaflarımıza duyurduk. Bu çağrı sayesinde esnafımız daha emin adımlarla kepenklerini açıyor.

Ayşe Kuşcu: Samsun bu ekonomi sürecinin neresinde? Nasıl bir etki içerisinde?

Metin Sinecek: Samsun'un ekonomisi belirli bir döngü içerisinde sürüyor. Bu hain saldırının olumsuz yansımalarından Samsun'da nasibini aldı. Ancak okul sezonunun ve Kurban Bayramı'nın yaklaşması Samsun ekonomisine tekrar can katacak. Bunun yanı sıra inşaat sektöründeki faizlerin düşmesi de bizi oldukça umutlandırıyor. Samsun ve ülkemiz ekonomik anlamda eskisinden daha güzel günlere kavuşacak.

Ayşe Kuşcu: Halkın demokrasiye ve devlete ne kadar güvendiğini gördük. Esnaf ve sanatkarlar odası başkanı olarak bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Metin Sinecek: Hiçbir siyasi ayrım gözetmeden demokrasi ruhu ile hareket eden, milli iradeye ve demokrasiye sahip çıkarak hainlere gereken dersi veren halkımıza, Samsun esnaf ve sanatkarlarımıza tek tek teşekkür ediyorum. Bizler esnaflar olarak her zaman milli irade, her zaman demokrasi kavramıyla yaşıyoruz.

Ayşe Kuşcu: Atakum Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi olarak bu süreçte neler yapmayı planlıyorsunuz? Samsun'a ve ekonomiye sağlayacağınız katkılar neler?

Metin Sinecek: Esnafımızın mümkün olduğu kadar dertlerinin sıkıntıları dinliyoruz. Bu süreçte ise daha çok destek oluyoruz. Hiçbir esnafımızı mağdur etmemeye çalışıyoruz. Hükümetimiz SSK borçlarını, kredi taksitlerini ödeyemeyen esnafları, Bağ-Kur borçlarını, trafik cezalarını ve buna benzer bir kaç alanda da faizlileri silip halkımızın yürümesine vesile olmuştur. Biz de burada mümkün olduğu kadar faizleri siliyoruz. Anapara üzerinden 12 ila 24 ay arası taksit yapıyoruz. Esnafın önünü açmak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Bu bir geçiş süresidir. Esnafımız asla tedirgin olmasın. Hedefimiz 2023. İsteğimiz küçük işletmelerin, büyük işletmelere dönmesi.

Ayşe Kuşcu: Son olarak neler söylemek istersiniz?

Metin Sinecek: Esnaflar olarak meydanlarda nöbet tuttuk. 27 gün boyunca Cumhuriyet Meydanı'nda, Atakum'da, Asarcık'ta yerimizi aldık. Esnaf ve sanatkar her zaman devletin ve milletini yanında olmuş, her türlü şer odaklarına karşı birlik olmuştur. Esnaf bir mahallenin bekçisi ve mihenk taşıdır. Biz esnaf olarak çok gösterişi sevmeyiz. Devletten iş istemeyiz. Vergimizi veririz. Kooperatif olarak her zaman esnafımızın yanındayız. Daha çok kepenk açmak için var gücümüzle çalışıyoruz.