Gözünüzün önünde uçuşan cisimler, ışık çakmaları ve siyah noktalar önemli bir göz hastalığının belirtisi olabiliyor. Erken dönemde teşhis edilmediği takdirde retina yırtılması başta olmak üzere tedavisi daha zor ve körlükle sonuçlanabilecek durumlara yol açabiliyor.

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mucize Yararcan, 'Gözümüz yuvarlıktır ve içerisindeki boşluğu vitreus denilen bir yapı doldurmaktadır. Bu yapı çok ince ve çok düzenli liflerden oluşur ve lifler bu yapıya su gibi şeffaflık sağlarlar. Böylece gözlerimiz etrafı berrak görür. Bazı durumlarda bu lifler arası düzen bozulur ve lifler kalınlaşıp görünür hale geçerler. Ayrılmış olan vitreus jeli liflerinin gölgesi, ayrılma sırasında göz suyu içine düşen hücreler, göz içinde meydana gelen kanamalar göz hareketleri ile yer değiştirerek görme eksenine geldiklerine bu izlemini oluşturur' dedi.

Yaşlılar ve miyoplarda daha çok

Bu durumun miyop görme problemi olanlarda daha sıklıkla görüldüğünü anlatan Op. Dr. Mucize Yararcan, 'Gözün yaşlanma süreci içerisinde de bu tabakada değişiklikler olduğundan, yaş ilerledikçe bu cisimcikler sıklıkla görmeye başlanır. Bu durum erken yaşta da meydana gelebilir. Katarakt ameliyatı ve travmalar, göz önündeki uçuşmaların ortaya çıkışını kolaylaştıran faktörlerdir' diye konuştu.

Lazerle tedavi

Bu tür belirtilerin göz sağlığını olumsuz etkileyebildiğini anlatan Yararcan, 'Ani gelişen bu durum düşük bir ihtimalle de olsa retinada yırtık oluşturabilir. Bu nedenle ayrıntılı retina muayenesi yapılmalıdır. Retina yırtıkları erken safhada tespit edildiği takdirde lazer ile çevrelenip kenarları yapıştırılarak kapatılır' ifadelerini kullandı.