Bodrum'da geçtiğimiz gün 5 kişiyi yaralayan caretta carreta cinsi kaplumbağayı yakalamak için özel ekip kuruldu. Denizde kaplumbağa arayan ekipler Bodrum koylarını dolaştı.

Geçtiğimiz günlerde 2'si çocuk 5 kişiyi ısırarak yaralayan carretta caretta için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı alarma geçti. Muğla Valiliği, Dekamer, Akut ve Muğla çevre ve şehircilik il müdürlüğüne bağlı 10 kişilik ekip, saldırının yaşandığı Orak adasına giderek kaplumbağayı aradı. 3 kişilik dalış ekibi ise denize dalarak kaplumbağa avına çıktı. Orak adası çevresi ve deniz dibi didik didik arandı. Kaplumbağayı bulmak için yaklaşık 5 saat deniz dibinden ve yüzeyinden arama yapıldı. Hiçbir iz bulunamazken aramaların birkaç gün daha süreceği öğrenildi.

Deniz kaplumbağalarına yiyecek verilmemesini istedi

Konuyla ilgili kısa bir açıklama yapan Bodrum Deniz Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Arif Yılmaz bu tip canlılara yemek verilmemesini isteyerek, 'Bu tip kaplumbağalar bölgemizde uzun yıllardır var. Bundan önce hiç böyle bir olayla karşılaşmadık. Teknelerden verilen yemekleri için kaplumbağa geliyor olabilir. Bu koy günlük gezi teknelerinin yoğun olarak durduğu bir yer. Tekneler gelince ekmek ile balık besleniyor. Balıkların oluşturduğu titreşim kaplumbağayı buraya çekmiş olabilir. İl çevre şehircilik bakanlığından ekipler gelerek geniş çaplı bir araştırma başlatıldı' ifadelerini kullandı.

Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Bekir Erdoğan ise yaşanan olay sonrası Bakanlığın emri ile olayın olduğu yerde inceleme yaptıklarını söyleyerek, 'Geçen günlerde bir deniz kaplumbağası saldırısı haber olmuştu, bunun üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Muğla Valiliği olarak hemen organize olduk. Deniz kaplumbağaları araştırma merkezi, Bodrum Deniz Ticaret Odası, Akut İş birliği ile beraber bir araştırma yürütüyoruz. Şu ana kadar yapılan araştırmalarda bir tespit yapamadık. Dalyan ve Köyçeğiz bölgesinde de bu tip vakalara rastlamıştık ve tecrübe edinmiştik. Biz o bölgelerde deniz kaplumbağalarının beslenmesini yasakladık. Yasakladıktan sonra bugüne kadar hiçbir olumsuz vaka ile karşılaşmadık. Burada görüyoruz ki günü birlik tur tekneleri tarafından yoğun olarak kullanılmakta. Teknelerden deniz kaplumbağalarına çeşitli besin maddeleri veriliyor. Yemek verilerek turistlere gösteriliyor bu kaplumbağalar. Bu da bu tür canlıların beslenme alışkanlıklarını değiştirmesine neden oluyor. Saldırganlığının bundan dolayı olduğunu tahmin ediyoruz. Buradan bakanlık olarak önerimiz, hayvanların doğal beslenme ortamlarına kesinlikle dokunulmaması, tur teknelerinden deniz kaplumbağalarına balık, tavuk ve çeşitli besin maddelerinin verilmemesi. Doğal ortamlarından deniz kaplumbağaları gerekli besin ihtiyaçlarını karşılar. Bu şekilde olursa böyle güzel alanları vatandaşlarımız kullanmaya devam edecektir' şeklinde konuştu.

Kaplumbağayı bulamadıklarını ifade eden Erdoğan 'Bende dalış yaptım ama kaplumbağaya dahil bir ize rastlayamadık. Dekamer den uzmanlar, AKUT ekibinden arkadaşlar, Turizm tesislerinden ekipler dalış yapıyorlar. Şu ana kadar bir deniz kaplumbağasına rastlamadık' dedi.