MÜSİAD Samsun Şube Başkanı Selim Sar, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Türkiye'nin ve Samsun'un içinde bulunduğu ekonomik durum hakkında bilgi verdi.

Haber Gazetesi'ne özel açıklamalar yapan Sar, iş adamları olarak daha çok çalışarak ve üreterek ekonomiyi büyütmeye devam edeceklerini belirterek, Türkiye'nin uluslararası arenada da siyasi ve ekonomik gücünün kat be kat artacağını söyledi

Ayşe Kuşcu: 15 Temmuz Darbe Girişiminden sonra toplumsal bir mutabakat oluştu. Bu durumu yani yeni Türkiye'yi nasıl tanımlarsınız?

Selim Sar: 15 Temmuz, öznesi millet olan demokrasinin kazandığı bir gündür. Bu gün, yalnızca Türkiye'nin değil, dünyanın tarihine geçecek milli irade günüdür. Ülkemizin büyük demokrasi yürüyüşüne yönelik 15 Temmuz saldırısında, millet ile iradesi arasındaki köprüye atılan her bomba, sıkılan her kurşun, aslında bunu yapanların karanlık planlarının aydınlığa çıkmasını sağladı. Ülkemizdeki iş dünyasının temsilcileri olarak, demokrasimizin derinleşmesi ve ekonomimizin güçlenmesinin sivil bir yönetimle mümkün olduğunun bilinci ile demokrasi dışı güçlerin müdahalelerinin en başta ekonomimize büyük zarar vereceğini, tüm birikimlerimizi heba edeceğini biliyoruz ve bu doğrultuda hareket edeceğiz. Anti demokratik her türlü girişimin karşısında kararlılıkla durduk ve durmaya da devam edeceğiz.

Ayşe Kuşcu: Bu girişimin ekonomiye yansımasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Selim Sar: Bu hain girişimin çökertilmesinin orta ve uzun vadede ülkemiz ekonomisine olumlu yansımalarının olacağı kanaatindeyiz. Çünkü iş dünyası huzur, güven ve istikrar ister. Yaşananlar, tüm bu bileşenleri perçinlemiştir. İstikrarın sadece hükümetle olmayacağını söyleyenlere, siyasi risk olduğunu söyleyenlere, her görüşten milletin istikrarı cevap vermiştir. Güçlü millet iradesi her türlü zorlukla baş edebileceğimizi, ülkemizin uluslararası arenada da siyasi ve ekonomik gücünün kat be kat artacağını ortaya koymuştur.

Ayşe Kuşcu: Halkın demokrasiye ve devlete ne kadar güvendiğini gördük. İşadamı olarak bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Selim Sar: Birlik ve beraberlik ruhuyla meydanlarda kol kola giren vatandaşımız, aynı birlikteliği milletin iradesi olan meclisimize de yansıtmış, ortak hareket edebilme bilincini ve milli duygular hedef olduğunda, mutabık olunabilecek noktaların çokluğunu öğrenmemize vesile olmuştur. Bu birlikteliğin devamı meclisimizden bireyine kadar tüm ulusumuzun ihtiyacıdır. Bu konuda katalizör görevini üstlenecek ve bu sürece katkı verecek sivil toplum kuruluşlarına büyük görevler düşmektedir.Sürdürülebilir kalkınma, sosyal adalet ve barışın sağlanması, öz güvene sahip bireylerin ve toplumun katmanlarının oluşması ile mümkün olacak bu da ancak ve ancak birbirini daha iyi anlayan, farklılıkların zenginliğe dönüştürülebildiği bir toplum bilincine kavuşma ile oluşacaktır. Bu olaylar hem kendimizi, hem de birbirimizi daha iyi anlamamıza ülke menfaatleri için bir arada hareket etmenin önemini hatırlamamıza sebebiyet vermiştir.

Ayşe Kuşcu: Önümüzdeki süreçte yeni Türkiye'yi ekonomi açısından neler bekliyor?

Selim Sar: Ekonomimizin temelleri sağlamdır. Ve hükümetimiz ile Merkez Bankası ve ilgili kuruluşlar da gereken tedbirleri almıştır. Türkiye, global krizlere karşı ayakta durmayı başaran, G20 üyesi ve AB adayı, serbest piyasa ekonomisini ve çok partili siyasi sistemi içselleştirmiş güçlü bir ülkedir. İlk refleks olarak olumsuz etkiler hissetsek de ülkemizin güçlü imajı, kısa sürede hem iç pazarda hem de dış pazarlarda bu olumsuzlukları bertaraf edecektir. Keza, kamuoyunun da izlediği gibi bütün piyasalar süratle normal seyrine ulaşmıştır. Kısa sürede borsa toparlanmış, döviz kurlarında 15 Temmuz öncesi seviyelere dönülmüş, ülkemizden darbe teşebbüsü günü çıkan 1 milyar dolarlık sıcak para karşılığında geçtiğimiz hafta 800miyon dolar geri gelmiştir. Bu ülkemiz insanının o gün ve ertesinde elde bulundurduğu yabancı mevduatını bozdurarak piyasayı sübvanse etmesi ve ülkesine güvenini göstermesi, toplumsal mutabakat ile vatandaşın sokaklarda-meydanlarda ülkesine sahip çıktığı gibi, iş adamlarının da ekonomiye sahip çıkmasının bir göstergesi olmuştur. Bundan sonra da bizler daha çok çalışarak ve üreterek ekonomimizi büyütmeye devam edeceğiz.

Ayşe Kuşcu: MÜSİAD olarak bu süreçte neler yapmayı planlıyorsunuz Samsuna ve ekonomiye sağlayacağınız katkılar neler?

Selim Sar: Hain darbe girişimini gerçekleştirenler hem içeride hem de dışarıda arzu ettikleri sonuçlara ulaşamadıkları gibi, kendileri açısından bu başarısız sonucun rahatsızlığı içerisinde yurt dışında ciddi manada ülkemiz adına negatif propaganda dönemine girilmiştir. MÜSİAD olarak ilk gecenin ilk saatlerinden itibaren tüm üyelerimizle birlikte gece nöbetlerde, gündüz işlerimizde daha çok çalışıp daha çok üretmek için çalışıyoruz. Yurt içi ve yurt dışındaki tüm şubelerimizle birlikte ülkemiz adına oluşturulmaya çalışılan bu negatif imajı bertaraf etmek için farklı dillerde '15 Temmuzda aslında ne oldu' , 'Türkiye ekonomisi sağlam zeminde emin adımlarla hedefine ilerliyor' konularını açık bir dille ifade eden broşürler hazırladık. Heyetler halinde yurt dışında muhataplarımızı ve iş adamlarını ziyaret ederek anlatıyoruz. Geçtiğimiz hafta Danimarka'da bu hafta Polonya ve Romanya'da idik. Hızla ülkeleri heyetler halinde ziyaret etmeye devam edeceğiz. Ülkemiz kirlerinden arındığında çok daha dinamik hamleler yaparak 2023 hedeflerine ulaşacak ve ötesi için yeni adımlara hazırlanacaktır. Bu bağlamda bu yaşadıklarımızın 'Karanlıktan Aydınlığa' çıkışımızın müjdecisi olacağına inanıyorum. Bir yandan devletimiz FETÖ terör örgütü ve uzantılarına karşı gereken temizliği yaparken, hükümetimiz de beklediğimiz, MÜSİAD'ın da hükümete tavsiyeleri arasında yer alan bazı önemli maddeleri teker teker çıkartıyor. Yeni teşvik paketleri, ihracat yapan iş adamlarına yeşil pasaport sağlanması, Türkiye Varlık Fonu'nun kurulması yabancı yatırımcının ülkemize gelmesi ve dış ticarete katkı sağlayacağı gibi kredi faizlerindeki indirim, bazı vergi kalemlerinde düzenleme ve KOBİ'lere verilen teşvikler iç piyasayı rahatlatma noktasında yardımcı olacaktır. Özellikle yeni ihracat hamlesi sürecinin ilk adımlarının atıldığı bir döneme giriyoruz. Her alanda rekabetin yaşanacağı, ihracatçımızın yeni pazarlara koşacağı bu süreçte biz iş adamları derneği olarak ülkemizin ihracatına ve insanımızın istihdamına katkı sağlamak amacıyla Yurt dışındaki şube ağlarımızı hızla genişleterek, network kapasitemizi artırmayı hedefliyoruz. Bu bağlamda bu yıl içerisinde Japonya, Avustralya, Güney Afrika ( ertelenen Sudan ve Rusya ) şubelerimizin de açılışlarını gerçekleştirmeyi planlıyoruz.

Ayşe Kuşcu: Samsun bu ekonomi sürecinin neresinde Nasıl bir etki içerisinde?

Selim Sar: Samsun olarak bu çalkantılı ortamdan ülkenin genel ekseriyeti ne kadar etkilendiyse biz de aynı oranlarda elbette etkilendik. Önemli olan yeni gelişmeleri ve dinamik çalışmaları takip edip güne adapte olabilmekten geçiyor. Bu bağlamda devletin kurumları tarafından verilen imkanları ve sivil toplum kuruluşlarının kazandıracağı bağlantıları, iş adamlarımızın takip etmesi gerekiyor. Her kurum iç piyasada oluşabilecek olası tıkanıklığı rahatlatma noktasında üzerine düşeni yapması önem taşıyor.

Ayşe Kuşcu: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekonomiye güç kazandırmak için iş adamlarına ve esnafa çağrıda bulundu. Bu çağrının yansımaları hakkında ne düşünüyorsunuz

Selim Sar: Bu noktada Samsunlu iş adamları olarak bizler de Cumhurbaşkanımızın çağrısı üzerine daha çok çalışarak, istihdama katkı sağlayarak, toplumsal kalkınmaya katkı sağlama hedefinde elimizi taşın altına koymalıyız. MÜSİAD Samsun Şubesi olarak üyelerimizin ticari kapasitelerini artırmak amacıyla faaliyetler yürütme, ortak projeler geliştirme hedefindeyiz. Ayrıca, ihracat hamlesine katkı sağlamak amacıyla bu yıl içerisinde gerçekleştirdiğimiz Türk-Alman İş Forumu benzeri programlar ile hedef pazarlara ve Samsun'un kardeş şehirlerine odaklı iş heyetlerini karşılıklı götürmeye ve nokta atışı iş bağlantıları sağlamaya önümüzdeki dönemde de yapma amacındayız. Bu bağlamda birlikte hareket etmek elbette bizlere güç katacak, istediğimiz hedeflere daha hızlı ulaşmamızı sağlayacaktır. Var olan tecrübeleri paylaşarak, istişare zemini oluşturulduğunda şehrimizin menfaatleri için her türlü birlikteliğe açığız. Bu şehre ve ülkeye olan aşkımıza güveniyoruz. Hep birlikte durmadan çalışmaya devam edeceğiz. Bu vesile ile Milli İradeyi korurken şehit düşen vatandaşlarımıza ve güvenlik görevlilerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz.