FETÖ/PDY'ye finans desteği sağladığı ileri sürülen İzgün Gıda Turizm Taşımacılık Temizlik Güvenlik ve Mobilya Sanayi Ticaret A.Ş. ile ilgili yürütülen soruşturma kapsamında, cumhuriyet savcılığınca hazırlanan iddianame Bursa 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

4'ü tutuklu 43 sanıklı davanın iddianamesinde şirketin ortakları gösterilen kişiler arasında 100 bin liradan 250 bin liraya kadar çeşitli miktarlarda sık aralıklarla para transferlerinin yapıldığı açıklandı. İzgün Gıda A.Ş.'nin, FETÖ/PDY mensuplarınca 'kurban, himmet, burs ve zekat' adı altında kayıt dışı toplanan paralarla kurularak finanse edildiği, şirkete örgütün 'il sorumlusu' tarafından yönetim kurulunun üstünde bir yetkilinin atandığı ifade edilen iddianamede, firmanın önemli mevkilerine, muhasebe ve satın alma gibi birimlerine örgüt mensuplarının getirildiğinin belirlendiği ifade edildi.

'Elden götürmek suretiyle örgüte aktarıldı'

'Himmet' toplanmasıyla ilgili iddianamede şu ifadeler kullanıldı:
'Örgüt üyelerince vatandaşlardan çeşitli isimler altında toplanan para ve çekler ile İzgün A.Ş. tarafından elde edilen kayıt dışı haksız kazancın bir kısmının bankacılık sistemi kullanılmadan, gizli tanık ifadelerinde belirtilen fahri konsolosluklar aracılığı ve örgütçe düzenlenen yurt dışı gezilerinde elden götürmek suretiyle ülke dışına çıkarılarak örgüte aktarıldığı görülmüştür."

Himmet paraları et alımı karşılığında kayıt dışı ödenmiş

Şirket ortaklarının daha önce imzaladığı boş kağıtların doldurularak işlemler yapıldığı ortaya çıktı. Bu tür değişikliklere gidildiğiyle ilgili üyelerin haberinin olmadığı aktarılan iddianamede, 'FETÖ/PDY'nin çeşitli hücrelerince vatandaşlardan yetkisizce 'himmet, zekat, burs, kurban' gibi adlar altında toplandığı anlaşılan para ve çeklerin, toplanma amacına uygun değil de İzgün AŞ tarafından çeşitli et ve besicilik firmalarına, kurban bayramlarından önce yanıltıcı belgelerle kayıt dışı yapılan karkas et alımı karşılığında, kayıt dışı ödendiği anlaşılmıştır. Bursa'da meydana gelen 'dini inanç ve duyguların istismar edilmesi suretiyle nitelikli dolandırıcılık olayıyla ilgili yürütülmekte olan soruşturmaya esas olmak üzere, alınan beyanlar ile elde edilen bilgi, belge ve bulguların hepsi birlikte değerlendirildiğinde örgütün, amacını gerçekleştirmek için talimat ve stratejileri doğrultusunda il imamlarının koordinesinde faaliyetlerde bulunduğu belirlenmiştir' denildi.

Soruşturmaya konu dönemde örgütün Bursa 'il imamları' olan, sırasıyla 'Ulvi' kod adlı Ufuk C. ve Cansun S.'nin, diğer illerde olduğu gibi, örgüt liderinin örgütün finansmanı ile ilgili yapmış olduğu, 'vaaz ve sohbet' adı altında formüle edilerek yayınlanan talimatlarını, düzenlenmiş yıllık himmet toplantıları ve diğer toplantılarda Bursa'da bulunan örgüt üyelerine aktardığı ve bu yönde talimatlandırdığının tespit edildiği vurgulandı.

FETÖ elebaşı için kırmızı bülten

2 Eylül'de başlayacak duruşma öncesi dosyayı inceleyen 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi, soruşturma kapsamında hakkında yakalama kararı bulunan terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen ile ilgili önemli bir karar verdi. ABD'nin Pensilvanya eyaletinde bulunan Gülen hakkında 'Kırmızı Bülten' çıkarılmasını kararlaştıran mahkeme heyeti, bu dosya ile ilgili 'iade talepnamesi' hazırlayarak, Adalet Bakanlığı'na gönderdi. Aynı mahkeme, usulsüz dinleme davasıyla ilgili geçen Temmuz ayında da 'iade talepnamesi' hazırlayarak bakanlığı göndermişti.