Karadeniz Kadınları Sürdürülebilir Kalkınma Derneği tarafından kırsalda yaşayan kadınlara yönelik başlatılan toplumsal kalkınma projesi kapsamında Ordulu kadın çiftçiler Fransa'ya gidecek.

Birleşmiş Milletler (BM) Ekonomik ve Sosyal Konseyi iş birliğiyle Ordu'da kurulan Karadeniz Kadınları Sürdürülebilir Kalkınma Derneği'nce hazırlanan ve Fransa Tarım Bakanlığı'nca desteklenen kırsalda yaşayan kadınlara yönelik Toplumsal Kalkınma Projesi kapsamında üretilen ürünler bugün düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı.

Valilik Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen basın toplantısına, Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, Karadeniz Kadınları Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Başkanı Doç. Dr. Naciye Selin Şenocak ve kadın üreticiler katıldı.

12 kadın çiftçi tanıtım için Fransa'ya gidiyor

Vali İrfan Balkanlıoğlu, Karadeniz Kadınları Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Başkanı Doç. Dr. Naciye Selin Şenocak'ın, Karadeniz'de çiftçi kadınlara destek veren bir projeyi hayata geçirmek amacıyla başlattığı çalışmalar kapsamında Ordu'dan 12 kadın çiftçinin Fransa'ya gideceğini belirterek, 'Buradaki köyler çok kan kaybetti. Ordu üretici olmaktan çıktı, tüketici olma yolunda hızla ilerliyor. Bir zamanlar çok canlı, cıvıl cıvıl olan insanlar köy yaşamından uzaklaşıp şehre gelince köylerden kopmuş oldular. Kadın aslında toparlayan, üreten insan cinsinin en önemli unsurudur. Burada amaç, çiftçi kadınlarımıza bir nitelik kazandırmak ve ürettikleri malı satarak bir katma değer yaratmalarını sağlamak 'diye konuştu.

Vali Balkanlıoğlu, 'Kadın çiftçilerin oradaki gelişmeleri yerinde görmeleri bakımından sayısız fayda var. Oradaki örnek uygulamaları görüp kalkınma modellerini görme imkanına kavuşacaklar' dedi.

'Karadeniz'in köyleri boşaldı'

Doç. Dr. Naciye Selin Şenocak ise yaptığı konuşmada, Fransa ile Türkiye'nin coğrafi ve iklim yapısı anlamda benzerlik gösterdiğini söyleyerek, "Fransa bir tarım ve gastronomi ülkesi. Gıda konusunda dünyanın en önemli ülkesi. Bize bu konularda tavsiyelerde bulunması için Fransa'yı seçtik. Köylerimiz boşalmış durumda ve üretim yok. Karadeniz kadınlarımız çok çalışkan. Kendi yöresel ürünlerimizi, katma değer olarak hem ulusal hem de uluslararası anlamda nasıl tanıtabilir ve Karadeniz markası haline getirebiliriz düşüncesiyle hareket ettik. Kadın çiftçilerimizin katma değeri yüksek, farklı, ek gelir sahibi olmalarını sağlamak istiyoruz' diye konuştu.

Kadın çiftçilerin, Fransa'daki tarımsal çalışmaları görme şansı bulacağını kaydeden Şenocak, proje doğrultusunda kadın çiftçilerin, Fransa'ya giderek bölgenin coğrafi yapısına uygun, katma değeri yüksek ürünlerin üretimi konusunda eğitim alacağını, farklı tarım modellerini görme ve deneyim paylaşımında bulunma fırsatı bulacaklarını ifade etti ve "Kadınlarımızın her biri bir meslek dalını temsil ediyor' diyerek, Vali İrfan Balkanlıoğlu'na verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

Toplantı sonunda kadın üreticiler tarafından üretilen doğal ürünlerin tanıtımı yapıldı.