MHP Samsun Milletvekili Erhan Usta, EDES sistemiyle vatandaşa tuzak kurulduğunu ileri sürdü. Usta, EDES'in belediyeler tarafından kurulup Emniyet Genel Müdürlüğü ile ortak kullanıldığını, buradan belediyelere yüzde 30 pay verildiğini belirtti. Usta, belediyelerin de sistemi kurdurdukları şirketlere yüzde 15 pay verdiğini belirterek, "Şimdi belediyelerin payı yüzde 5'e düşürülüyor. Bu kadar yatırımcı varken, yüzde 5'e düşer mi?" dedi.

BU BİR ZULÜMDÜR

Ordu EDES'in yıllık ceza hasılatının 100 milyon TL olduğunu, bunun 81 ilde uygulanması durumunda ortaya çıkacak rakamın dev boyutlara ulaşacağını kaydeden Usta, "Burada amaç trafiği kontrol etmek, kazaları önlemek değil. Bir anda 110'dan hız sınırını 70'e düşürüyorsunuz ve radara girmeyen kalmıyor. Yani tuzak kurup vatandaştan ceza almaya yönelik bir şey. Bakın, Fatsa girişiyle Bolaman Tüneli'ne kadar, 8 kilometrelik mesafede 11 tane radar var. Böyle bir şey olabilir mi? İnsanlar orada kazandığını cezaya veriyor. Yani bunun, böyle trafiği denetleyelim, efendim hız sınırını kontrol edelim filan gibi bir mantığı yok. Sonra, daha geniş bir şeyde, Samsun-Ordu il sınırından Ordu şehir merkezine kadar 75 kilometrede 18 tane radar var. Tamamen şirketlerin sürüklediği bir şey ve ciddi bir şekilde devleti gelir kaybına uğratıyor, vatandaşa da zulüm bu. Yani tam bir soygun. Böyle bir şey olmaz.'

AYRIMCILIK YAPILIYOR

İktidar partisinden olan belediyeler ile muhalefet partisinden olan belediyeler arasında da ayrımcılık yapıldığını ifade eden Usta, 'Şimdi, bir yanlış daha yapılıyor burada. Sistemin kendisini kuran belediyelere yüzde 30 olarak gönderilmeye devam ediliyor, sistemi yap-işlet-devret veya hasılat paylaşım usulüyle yapanlara yüzde 15. Niye bu ayrımı yapıyorsunuz? Yani, iktidar partisinden olan belediyeler buradan hasılattan yüzde 30 alacak ama muhalefet belediyeleri yüzde 15'te kalacak. Burada açıkça bir haksızlık yapılıyor. Bu düzenlemeleri düzgün yapmamız lazım. Bakın, tekrarlıyorum: Yüzde 30 oranı var, dört yıldır böyle kullanıyoruz. yüzde 5'e düşürüyoruz, 'Olmadı' diyoruz 10'a çıkartıyoruz, sonra 15'e çıkartıyoruz" şeklinde konuştu.