Medical Park Samsun Hastanesi Üroloji Kliniği'nden Yrd. Doç. Dr. Hamit Öztürk ve Yrd. Doç. Dr. Abdullah Açıkgöz, klinik hakkında bilgi verdi.

Spinal anestezi ile kapalı böbrek taş operasyonu (Perkütan nefrolitotomi-PNL) yapılan hasta sayısında dünyanın en önemli tıp merkezlerini açık ara geçtiklerini belirten Öztürk ve Açıkgöz, hedeflerinin dünya birinciliği olduğunu söyledi.

BİRİNCİ OLACAĞIZ
Öztürk ve Açıkgöz, "Kliniğimizde son 5 yılda spinal anestezi ile yaklaşık bin 900 kapalı böbrek taşı operasyonu yapılmıştır. 3 yaş üzeri çocuklarda da genel anesteziyle mikro PNL operasyonu yapılmaktadır. Gelişmiş merkezlerin spinal anestezi ile yıllık PNL operasyon sayıları 40-50 civarında olduğu dikkate alındığında bizdeki rakamlarla birinciliğe oturacağımız aşikardır" dedi.

17 YAŞ ÜZERİ HASTALAR
'Kapalı böbrek taşı ameliyatı' hakkında bilgiler veren Öztürk ve Açıkgöz açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Hastayı uyutmadan belden yapılan anestezi tekniği olan spinal anestezi hastalar tarafından daha iyi tolere edilmektedir. 16-17 yaş üzeri hastalarda tercih edilmesi, ameliyat süresince hastanın uyanık kalması, hastanın kendi solunumunun devam etmesi, koruyucu reflekslerin kaybolmaması, ameliyat sonrası dönemde genel anestezideki gibi uyanma sorunlarının olmaması, erken ayağa kalkma, ameliyat sonrası ağrı kesici kullanım gereksinimini azaltmakta ve hastanede kalış süresinin kısalması, pozisyona bağlı veya pozisyon değişiklikleri sırasında olmak üzere, akciğer enfeksiyonu, damarsal ve sinirsel yaralanmalarının genel anestezi altında uygulanan girişimlere göre daha az oranda görülmesi gibi pek çok avantaja sahiptir."