Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ve önümüzdeki günlerde yayınlanacak olan ikinci el araç alım satım tasarısına yönelik 2. el araç galeri sahiplerinin ilk tepkisi olumlu. Kayıt dışı 2. el alım satım işiyle uğraşanların bu işleri artık yapamayacağını söyleyen galeri sahipleri, kendilerinin ve devletin bu düzenlemeden kazançlı çıkacaklarını ifade ettiler.

Kınık: "Sahtekarlık tamamen bitecektir"

Samsun 2. El Otomobilciler Derneği Başkanı İbrahim Kınık, "Artık ekspertiz raporu olmadan araba satılmayacak. Herkes tezgahındaki arabasına ekspertiz yaptıracak ve bir nüshasını alıcıya verecek, bir nüshası da kendisinde kalacak. Bu ekspertiz raporuyla artık sanayiye gitmeye gerek kalmayacak. Alan da satan da ticaretten memnun olacak. Ama tabi bu yasayı çıkartıp da bunun arkasında durmayacaklarsa bunu hiç çıkartmasınlar. Yaptıkları işe sahip çıkacaklar ise mükemmel bir iş. Bir ikincisi emin olun sahtekarlık tamamen bitecektir. Devletin bu yasaya sahip çıkması lazım. Bu işin kesinlikle takip edilmesi gerekiyor. Şehir içinde merdiven altı araba satanların bu işi yapacağına ben inanmıyorum. Sanayide, aralarda, telefoncunun önünde, berberin önünde bu işi yapanlara acilen önlem almaları gerekir" dedi.

"Devletin müthiş kaybı oluyor"

İnsanların yılda üç araba alıp satma yetkilerinin olduğunu söyleyen Kınık, "Ama insanlar ne yapıyor? Çocuğunun üzerine, hanımının üzerine, akrabalarından vekalet alıp onların üzerinden alım satım yapıyorlar. Devletin bunları takip etmesi lazım. Bunu hem mali hem belediye hem de noter bakımından takip etmeleri lazım. Bu yasal olmayan ticaretlerde devletin müthiş kaybı oluyor. Alım satımlardan alınacak vergileri takip etsin devlet müthiş bir gelir elde eder devlet. Merdiven altında satılan araç burada satılmıyor" diye konuştu.

Aydın: "Haksız kazanç elde edenler var"

1977'den beri bu işi yaptıklarını söyleyen 2. el oto galerici Erol Aydın ise, "Tasarının tam içeriğini öğrenemedik. Sertifika olmadan iş yeri açılamayacağını, sertifikasız noterlerden satış yapılamayacağını ve bizim dışımızda bu işle uğraşanların bu işi yapamayacağını öğrendik. Bu da bizim işlerimizi biraz daha kolaylaştırıp hareketlendirecek gibi görünüyor. Devlete de bunun faydası olacak. Çünkü kaçak çalışanlar var. Haksız kazanç elde edenler var. Hiç bir vergi ödemeden bu işi yapan çok bunun önüne geçilmiş olunacak" şeklinde konuştu.