15 Temmuz darbe girişiminin ardında yaşananları değerlendiren ASTAŞ Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı H. Kaya Aşcı, Türkiye'nin sarsılmaz bir bütünlüğü ve ekonomik yapısı olduğunu kaydetti.

Haber Gazetesi'ne özel açıklamalar yapan Aşcı, Türk milletinin her zaman tedbirli olduğunun altını çizdi.

Ayşe Kuşcu: 15 Temmuz darbe girişiminden sonra toplumsal bir mutabakata varıldı. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Kaya Aşcı: Ülke olarak 15 Temmuz gecesi gibi bir gece hiç yaşamamalıydık. Ama ne yazık ki, güzel ülkemizin tarihine bu gece eklendi. Ancak bu girişim Türkiyemizi yıkamadı. Bu olaydan sonra muhteşem bir birlik ve beraberlik yaşandı. İktidar ve muhalefet partilerinin arasında gayet güzel bir diyalog oluştu. Bu diyalogun devam etmesini arzuluyoruz. Bu girişim, vatanı, bayrağı ve milleti tehlike altında olan Türk Milleti'nin hangi görüşte olursa bir araya gelerek tek vücut olacağını ve bu milletin bölünemeyeceğini gösterdi.

Ayşe Kuşcu: Bu girişimin ekonomiye yansımasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Kaya Aşcı: İster istemez ufak tefek sıkıntılar yaşadık. Bu tür olaylar Türkiye'nin kaderi. Zaman zaman dış güçlerin müdahaleleriyle böyle sıkıntılar yaşıyoruz. Ancak tüccar ve vatandaş olarak bu sıkıntıların üstesinden gelmesini biliyoruz. Her zaman tedbirli davranmasını biliyoruz. Bu anlamda ekonomik olarak çok fazla sarsılmadığımızı söyleyebilirim. Toplumsal mutabakat sayesinde bu süreci çok fazla yara almadan atlatacağız.

Ayşe Kuşcu: Önümüzdeki süreçte Türkiye'yi ekonomi açısından neler bekliyor?

Kaya Aşcı: Millet olarak üzerimizde ister istemez bir tedirginlik yaşıyoruz. Ama esnaf ve tüccar olarak bu tedirginliğin giderilmesi için halkımızla bütünleştik. Artık daha fazla çalışıyoruz. Bu anlamda düşmanlarımıza istediklerini vermeyerek, hepsini hüsrana uğrattığımızı söyleyebilirim. Vatanına bu kadar bağlı Türk milletini gelecekte çok güzel şeyler bekliyor. Her şey güzel olacak.

Ayşe Kuşcu: Samsun bu ekonomi sürecinin neresinde? Nasıl bir etki içerisinde?

Kaya Aşcı: Samsun bizim memleketimiz. Memleketimize çok bağlıyız. Çarşamba ve Bafra Ovalarıyla tarımsal yönden zengin, sanayi yönünden de Türkiye'nin belirli illerinden biri olan Samsun Anadolu'ya hızla açılıyor. Bu nedenle bu süreçte Samsun her ilde olduğu gibi bir etki içerisinde. Yakaladığımız birlik ve beraberlik ruhuyla şehir olarak çok daha iyi noktalara geleceğiz. Aynı birlikteliği sporda da görmek istiyoruz. Samsunspor'un desteklemesini ve kucaklanmasını istiyoruz.

Ayşe KUŞCU: Halkın demokrasiye ve devlete ne kadar güvendiğini gördük. İş adamı olarak bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Kaya Aşcı: Birbiriyle kenetlenen, hiçbir siyasi ayrım gözetmeden demokrasi ruhu ile hareket eden, milli iradeye ve demokrasiye sahip çıkan halkımız, hainlere gereken dersi vermiştir. Birlikte, hep beraber doğru yolda ilerliyoruz. Bu anlamda oldukça mutluyuz diyebilirim.

Ayşe Kuşcu: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekonomiye güç kazandırmak için iş adamlarına ve esnafa çağrıda bulundu. Bu çağrının yansımaları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Kaya Aşcı: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çağrısı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, dernekler, bu çağrıya çok ılımlı cevaplar verdi. Bu çağrı sayesinde geçmişte yaşanan sıkıntılar da yavaş yavaş ortadan kalkıyor. İş adamaları ve Astaş Holding olarak bu süreçte üstümüze düşen ne varsa yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz.

Ayşe Kuşcu: Astaş Holding'in projelerinden bahseder misiniz?

Kaya Aşcı: Astaş Holding olarak yatırımlarımız devam ediyor. Bodrum'da geçen sene faaliyete geçirdiğimiz 5 yıldızın ve 660 dönüm arazi üzerinde hizmete açtığımız Mandarin Oriental Hotel ile genel olarak yabancı müşterilerimizi ağırlıyoruz. İstanbul Kuruçeşme Arena'nın olduğu Bebek Sahili'nde bir yerimiz var. Ve oraya da otel inşaatına başladık. Bunun dışında konut projelerine devam ediyoruz. Bizler memleketimizi çok seviyoruz. Ve hiçbir şey olmamış gibi tedbirli bir şekilde işlerimize devam ediyoruz.

Ayşe Kuşcu: Astaş Holding olarak Samsun'da pek çok sosyal projeye imza atıyorsunuz. Neler söylemek istersiniz?

Kaya Aşcı: Biz Bafralı olarak Samsun sevdalısıyız. 2 sene önce OMÜ'ye bir Turizm Fakültesi yaptırdık. Şimdi de Bafra Karaburç Mahallesi'ne eşi benzeri olmayan bir cami yaptırdık. Önceden köy olan bu mahallemizde yaptırdığımız camimizin açılışını 16 Eylül'de yapmayı düşünüyoruz. Bu açılışa tüm Samsunluları davet ediyoruz. Bundan sonra memleketimiz için çalışmaya devam edeceğiz.

Ayşe KUŞCU