OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yaşanan 'ilaç eziyeti'nin üniversitenin ekonomik krizde olmasından kaynaklandığını belirten Türk Sağlık Sen Samsun Şube Başkanı Erdoğan Çakmak, ilaç firmalarına ödeme yapılmadığını ileri sürdü.

Samsun Eczası Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan da ''Sistemin zafiyetleri olduğunu bağıra bağıra söyledik'' dedi

Samsun OMÜ'de ilaç eziyeti!

OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yaşanan 'İlaç Eziyeti'nin Haber Gazetesi sayfalarında yer almasının ardından, Türk Sağlık Sen Samsun Şube Başkanı Erdoğan Çakmak ve Samsun Eczacı Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan değerlendirmelerde bulundu. Çakmak, OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yatan hastaların ilaçlarının hastane tarafından temin edilememesinin, ekonomik krizdeki hastanenin ilaç firmalarına olan borçlarından dolayı olduğunu ileri sürdü. Karacan ise 2007 yılında yapılan tebliğle hastaların ilaca ulaşmak konusunda ciddi sıkıntılar yaşadığını ifade etti.

SAĞLIKTAN UZAKLAŞILIYOR
2007 yılında SGK tarafından yayınlanan tebliğle hastanelerde ilaçların hastane tarafından karşılanmaya başladığını söyleyen Samsun Eczacı Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan, ''Sistem düzgün yürürken, bu uygulamayla ilaca ulaşmanın zor olacağını anlattık. Hastane bunu temin edemediyse param kesilmesin diye ilacın muadilini verecek, belki ihalenin sonuçlanması için tedaviyi aksatacak ve biz bunları denetlemek durumunda kalamayacaktık. Şimdi hastaneler 'Al bu ilacı temin et' diyor, hasta gidip cebinden para vererek ilacı hastaneye götürüyor. Ya da kendini bilmez simsarlar ilaçları veriyor. Tebliğden önce hasta yakınına ilaç ayağına götürülürken şimdi Samsun'a belki de ilk defa gelmiş 20 yaşında bir genç babası için ilaç arıyor. Böylece sağlıktan uzaklaşılıyor'' diye konuştu.

BAĞIRA BAĞIRA SÖYLEDİK
Hasta ihtiyaçlarının belli bir adalet içerisinde temin edilmesi gerektiğini ifade eden Karacan sözlerini şu şekilde sürdürdü: ''Biz demiştik demek sağlığı geri getirmiyor. Sağlık sistemini oluştururken, sağlığın tüm paydaşlarına eşit yük verip hepsinin fikrini sormamız gerekli. Hastane yetkililerinin 'İhaleye çıkıyoruz ama kimse gelmiyor' savunmasıyla hiçbir hasta yakını karşı karşıya kalmak istemez. Gazetede o türlü bir cevabı okuyan hasta ve yakınları o zaman doktora hiç gitmez. O zaman 'kırık çıkıkçıya gidiyor', 'kendi kendisine bitkisel ilaç kullanıyor' diye hiç kimseye kızmayacağız. Sağlık sisteminde her ayrıntıyı düşünmek gerekir, 2008'de de bunlar olacak diyorduk. Oldu. Sistemin zafiyetleri olduğunu bağıra bağıra söyledik. 'Bu bir açık' dedik. Yetkililerin bir an önce sistemi vatandaşın ilaca daha rahat ulaşabileceği ve sağlığına kavuşabileceği şekile getirmesi gerekiyor.''

OMÜ'DE CİDDİ İSRAF VAR
OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yaşanan ekonomik kriz nedeniyle ilaç firmaların ihaleye girmediğini öne süren Türk Sağlık Sen Samsun Şube Başkanı Erdoğan Çakmak ise, ''Hiçbir şikayet edilmediğinden de bu şekilde sorun devam ediyor. OMÜ'nü ekonomik kriz içerisinde olduğunu biliyoruz. Hastanenin başına gelen yanlış yönetimlerin, liyakatsız atamaların, gereksiz personelin aşırı maliyet yükünü de biliyoruz. OMÜ'de ciddi bir israf, yanlış yapılanma ve sonucunda çalışanlarla birlikte hastaların da mağdur olduğu bir sistem söz konusu. İlaç firmaları fakültenin ihalelerine girmiyor. Çünkü fakülte tahahtülerini yerine getiremiyor. Firma ödemelerini alabilse böyle bir ihaleyi kaçırabilir mi? Şu anda üniversite yeni bir yapılanmaya gidiyor. Biz de bu işin takipçisiyiz. Yeni atanan rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, bu işi bilen birisi ve aksaklıklardan haberi var. Çözüm üretmekte zorlanacak belki ama hastaların mağduriyetini gidermek adına kaynak oluşturup firmalara olan borçları rahatlatacaklar ve ihalelere girip sürecin önünü açacaklar. Özellikle yatan hasta mağduriyeti kaynak yaratıldığında 2-3 ay gibi çok kısa sürede çözülebilir'' ifadelerini kullandı.

Zerrin SOMUNCU