Toplamda 81 hedefin vurulduğu operasyonda, 2 F-16 anlık istihbaratları değerlendirerek havadan atış yapıyor. 11:07 itibariyle Türk tanklarının da girdiği bölgede, az sayıdaki IŞİD teröristleri tanklara karşı ufak çaplı direniş gösteriyor.

Operasyonun adının Fırat Kalkanı olması ise, IŞİD, YPG ve PYD'ye mesaj olarak yorumlanıyor. Geçtiğimiz haftalarda PYD'nin IŞİD'in elindeki Cerablus bölgesine girmek istemesi Türkiye tarafından sert tepki çekmiş ve YPG unsurlarının Cerablus'a hareket etmesi halinde Türk askerinin bölgeyi yerle bir edeceği ifade edilmişti. Türkiye, Fırat'ın batısını 'Kırmızı çizgi' olarak ilan ederken, YPG ve IŞİD arasındaki çatışmalar için Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu 'Fırat'ın doğusunda YPG'liler lojistik destek vermek istiyorsa o ayrı ama özellikle operasyonlar bittikten sonra batısında bir tane bile YPG'li istemeyiz. ABD de bu konuda garanti verdi. Çünkü YPG/PYD gittiği yerlerde etnik temizlik yapıyor.' demişti.

Bu bağlamda, 'Fırat Kalkanı' adının da, Fırat'ın batısına Türk ordusunun kalkan çekmesi anlamına geldiği ifade ediliyor.