Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, "Türk Silahlı Kuvvetleri ve Koalisyon Hava Kuvvetleri tarafından Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesinin terör örgütü DAEŞ'ten temizlenmesi amacıyla askeri harekat başlattı. Bu nedenle, krokide yer alan bölge Gaziantep Valiliğince Özel Güvenlikli Bölge ilan edilmiştir. Bu çerçevede, basın mensuplarının söz konusu bölgeyi ihlal etmemeleri DAEŞ tehdidi nedeniyle ve can güvenlikleri açısından önem arz etmektedir" denildi.

63 hedef 224 atım

Türk Silahlı Kuvvetleri ve Koalisyon Hava Kuvvetleri tarafından Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesinin terör örgütü DAEŞ'ten temizlenmesi amacıyla askeri harekat başlatıldı. Tespit edilen toplam 63 hedefe 224 atım yapıldığı kaydedildi.

Askeri kaynaklar, bu sabah saat 05.45'de Suriye kuzeyinde başlatılan harekatın amacının hudut güvenliğini sağlamak, DEAŞ ile mücadele kapsamında Koalisyon Güçlerine destek vermek, Suriye'nin toprak bütünlüğünü sağlamak olduğunu belirtti.

Bu kapsamda; saat 04.00'da Sınırdan Topçu ve ÇNRA atışları başlatıldı, saat 04.05'de daha önceden belirlenmiş belli noktalardan geçiş için iş makineleri geçitler açılmaya başlandı. Saat 05.45'te Topçu ve ÇNRA atışları sona erdi. Saat 06.08'de ilk Hava harekatı icra edildi.
Yapılan açıklamada, herhangi bir kara harekatının başlatılmadığı, geçit açma faaliyetlerinin devam ettiği belirtildi. TOPÇU ve ÇNRA atışları sonucunda tespit edilen toplam 63 hedefe 224 atım yapıldığı belirtildi.

Hava harekatına Türk Hava Kuvvetlerine ait F-16'lar iştirak etti. Şuan itibarıyla Keklice'de ve Cerablus bölgesinde tespit edilen bölgelere F-16'larla hava taarruzu icra edildiği bildirildi. Türkiye tarafında konuşlu bulunan tankların da Suriye tarafındaki anlık çıkış ve görülür DEAŞ hedeflerini vurduğu kaydedildi.

70 hedef imha edildi

Askeri kaynaklardan yapılan açıklamada, Suriye hudut hattında şu anda Kara ve Hava Kuvvetlerine ait unsurların büyük bir özveriyle görevlerini yerine getirdiği vurgulanarak, 'Piyade birliklerimiz (Mekanize ve havan unsurları dahil) Tank ve Topçu Birliklerimiz (ÇNRA dahil), geçit açan, mayın temizleyen istihkam birliklerimiz, harekatta hayati önemi haiz olan muhabere birliklerimiz, lojistik destek unsurlarımız, Hava Kuvvetlerimizin hava ve yer destek unsurları (İHA'lar dahil) bir bütün halinde harekatın başarısı için büyük bir uyum içerisinde çalışmaktadırlar. Her birinin faaliyeti diğerlerinin başarısı için hayati önemdedir.

Şu ana kadar Hava Kuvvetlerimizce 12 hedef vurulmuş ve tam isabet teyidi alınmıştır. Topçu, ÇNRA, HAVAN tüm ateş destek vasıtalarımızla açılan atışlar sonucunda 70 hedef tam isabetle vurularak imha edilmiştir' denildi.

Mayınlar temizleniyor

Suriye'nin Cerablus bölgesindeki terör örgütü IŞİD mevzilerine yönelik hava saldırısı ile topçu ve CNR'lerin yoğun atışları esnasında, tampon bölgedeki mayın temizleme çalışmaları Karkamış'ın Kıvırcık bölgesinin karşısında tamamlandı. Mayın temizleme çalışmaları başka bölgelere kaydırılırken, mayınların temizlendiği alanlara ise tanklar sevk edildi.

Öte yandan mayınların temizlendiği bölgeye çekilen tanklar bölgeye konuşlandırılarak, beklemeye başladı. Bir taraftan da iş makineleri ile askeri araçlar için geçiş tünelleri açılıyor.

F-16'lar vurmaya devam ediyor

Türk Silahlı Kuvvetleri ve koalisyon güçleri tarafından tarafından, sınır güvenliğinin sağlanması için başlatılan Cerablus harekatı kapsamında belirlenen noktalar Türk F-16'ları tarafından vurulmaya devam ediliyor.
Gaziantep'in Karkamış ilçesinde sınıra sıfır noktada 2 gündür yaşanan askeri hareketliliğinin ardından bu sabah 04.00'de TSK ve koalisyon güçleri tarafından harekat başlatıldı. Bölgenin terör örgütü DAEŞ'ten temizlenmesi, hudut güvenliği ve yeni bir göç dalgasının engellenmesi hedeflenen harekat kapsamında ilk olarak topçu birlikleri tarafından belirlenen noktalar vurulmaya başlandı. Ardından havalanan Türk jetleri 06.05'de belirlenen noktaları vurmaya başladı.

Özgür Suriye Ordusu'nun da Cerablus çevresinde DEAŞ mensupları ile çatışmalarının devam ettiği bölgede jet sesleri duyuluyor. Cerablus merkezinin dışında bulunan bazı bölgelerden ise dumanlar yükseliyor.
Cerablus'un Karkamış'a yakın bölgelerine yönelik başlayan atışlar, an itibariye daha iç kesimlere kaymaya başladı.

'Fırat Kalkanı' operasyonu!

Suriye'nin Cerablus bölgesine Türkiye tarafından düzenlenen askeri harekatın adı belli oldu. Askeri kaynaklardan ediline bilgilere göre, harekata piyade birlikleri, mekanize ve havan unsurları da dahil olmak üzere katılıyor. Piyada birliklerinin dışında tank ve topçu birlikleri, çok namlulu roketatar birlikleri de Suriye'deki operasyona aktif destek veriyor.

Geçit açan ve mayın temizleyen istihkam birlikleri, muhabere birlikleri, lojistik destek unsurları, hava kuvvetleri ve yer destek unsurları da Suriye'deki operasyonda aktif rol alıyor.

Operasyonun adı ise, askeri kaynaklardan gelen bilgilere göre 'Fırat Kalkanı'....

10:00 - Özel Kuvvetler Suriye'de mi?

Askeri kaynaklar, 'Özel Kuvvetler Suriye topraklarına girdi' iddialarını yalanladı. Askeri kaynaklar, Özel Kuvvetlerin Suriye topraklarına girdiği yönündeki iddiaların doğru olmadığını açıkladı.

Özel Kuvvetlerin Suriye topraklarına girdiği iddiasını, saygın ajanslardan Reuters duyurmuş, askeri kaynaklardan edinilen bilgiye göre ise; geçit açma faaliyetlerinin sürdüğü ve kara harekatının henüz başlamadığı öğrenilmişti.

Çobanbey ele geçirildi!

Fırat Kalkanı Operasyonu'nu değerlendiren Mete Yarar; 'Kara harekatının safhaları var. Önce hedefler vurulur Kata harekatı için ortam yaratılır. Ardından kara harekatı böyle başlar. Hedefler işaretlenir, istihkam birlikleri mayın taraması yapar, ardından tanklar girer..Şu anda o yapılıyor. Yani kara harekatı unsurları şu an bölgede.' ifadelerini kullandı.

Yarar; 'Cerablus ile Çobanbey arasındaki hatta operasyon yoğunlaşabilir Cerablus son hat mı? İlk hedef orası ama son olmayacak. Yani tek safhalı bir operasyon değil bu. Neden Certablus. Sembolik önemi çok büyük. Hem sınıra çok yakın. Demiryolu hattı osara. Türkiye için çok stratejik bir bölge.Yani bir uç başı Cerablus. Konumu çok farklı oranın. İçeride IŞİD'in önemli silah deposu olabilir. Anti tank füzelerinin bulunduğu bölgeler imha edildikten sonra tamamen temizlenecek. Asıl sorun bu temizlenen alanın elde tutulması. Bu konu biraz soru işareti. Yani ele geçirilen bölgelerin elde tutulması önemli ve geniş bir coğrafya olduğu için de sorunlu. Biz orada Amerikalılar ne yapıyorsa onu yapıyoruz.' dedi.

10:35 - 81 hedef, 294 atım

Türk ordusunun Cerablus'a yönelik operasyonunda ÇNRA atışları hız kazandı. Operasyonun başlamasın ardından 63 hedefe 224 atım yapılırken, son gelen bilgilere göre 81 hedefe toplamda 294 atım yapıldı.

ÇNRA ve topçu atışlarıyla Cerablus bölgesindeki IŞİD mevzileri ve hedefleri imha edilirken, sınırdaki hareketliliğin de tüm hızıyla devam ettiği belirtiliyor. Havada 2 adet F-16'nin IŞİD hedeflerini sürekli vurduğu ve İHA'lardan alınan görüntüler sayesinde anlık atışların yaşandığı ifade ediliyor. Operasyona mekanize ve havan unsurları, tank ve topçu birlikleri, istihkam birlikleri, muharebe birlikleri, lojistik destek unsurları, hava unsurları ve yer unusrları aktif olarak katılıyor...

Cerablus'tan ağır silahlarla karşılık veriyorlar

Gaziantep'in Karkamış ilçesindeki zırhlı askeri birliklerin Cerablus kentine yönelik tank ve topçu atışları sürüyor. Zaman zaman gerçekleşen atışlarla belirlenen IŞİD hedefleri vurulurken, savaş uçakları da belirli aralıklarla tank ve topçu birliklerine destek veriyor. Muhaliflerin başlatacağı kara operasyonu öncesinde sınır hattında askeri birlik ve mühimmat sevkıyatı da sürüyor. Tankların konuşlandığı sınırın sıfır noktasına otobüslerle personel taşındı.

Türkiye'den yapılan tank ve topçu atışlarına, Cerablus'tan zaman zaman ağır silahlarla karşılık verildiği öğrenildi.

11:07 - Tanklar Suriye'ye girdi

IŞİD'in Cerablus'tan temizlenmesi için Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından başlatılan operasyonda, saat 11:07 itibariyle tanklar Suriye'ye giriş yaptı.

Giriş yapan tankların IŞİD hedeflerine ateş açarak ilerlediği, zaman zaman IŞİD bölgesinden tanklara karşı direniş olduğu gözlemlendi.

11:29 - Sınırda büyük patlama

Gaziantep'in Karkamış ilçesi Suriye sınırında büyük bir patlama meydana geldi.

Suriye'nin Cerablus kentindeki terör örgütü IŞİD hedeflerinin ateş altına alındığı Gaziantep'in Karkamış ilçe merkezine yakın bir noktada büyük bir patlama meydana geldi. Her iki kenti ayıran sınır hattında meydana gelen patlamanın ardından büyük bir toz bulutu görüldü. Patlamanın ardından siyah dumanlar yükseldi.

Dumanların yükseldiği bölgede IŞİD militanları tarafından gönderilen bir bomba yüklü aracın patlatıldığı ileri sürüldü.

Başbakanlık'tan Suriye operasyonu açıklaması

Başbakanlıktan, Cerablus ve çevresinde başlatılan harekata ilişkin yapılan açıklamada, "Cerablus ve çevresinde ilk önce 81 hedef etkisiz hale getirilmiştir. Saat 08.16 itibariyle 294 topçu ateşi yapılmış, ayrıca sabah saat 06.08 ile 07.50 arasında Hava Kuvvetlerimize ait F16 uçakları ile Cerablus'ta 12 hedef vurulmuştur" denildi.

Başbakanlık, TSK tarafından Cerablus ve çevresinde başlatılan operasyona ilişkin yaptı. 23 Ağustos 2016 tarihinde Şanlıurfa'nın Karkamış ilçesine yapılan roket saldırıları üzerine, halkın can ve mal güvenliğini korumak ve yapılan sınır ihlallerini önlemek amacıyla Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından operasyon başlatıldığı belirtilen açıklamada, "Bu kapsamda düşman unsurlarına cevap ve her türlü terörist grupla mücadele amaçlı olarak Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından bugün saat 04.00 itibariyle daha önceden belirlenen DAEŞ hedeflerine yönelik topçu atışı başlamıştır. Cerablus ve çevresinde ilk önce 81 hedef etkisiz hale getirilmiştir. Saat 08.16 itibariyle 294 topçu ateşi yapılmış, ayrıca sabah saat 06.08 ile 07.50 arasında Hava Kuvvetlerimize ait F16 uçakları ile Cerablus(ta 12 hedef vurulmuştur. Bu tür sınır ihlalleri ve halkımızın can ve mal güvenliğini ilgilendiren konularda misliyle mukabelede bulunulacaktır" denildi.

Operasyonu 'Efsane Komutan' yönetiyor

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 'Fırat Kalkanı' adını verdiği Cerablus operasyonunu, 'Efsane Komutan' olarak bilinen ve 15 Temmuz darbe girişimi sırasında ortaya koyduğu mücadele ile Türk halkının büyük sevgisini kazanan Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı yönetiyor.

TSK'nın Müşterek Özel Görev Kuvveti bu sabah saat 04:00 itibariyle Suriye'nin Keklice ve Cerablus bölgesine hem havadan hem de karadan askeri harekat başlattı. Harekata koalisyon hava kuvvetleri de havadan destek veriyor.

Askeri kaynaklardan ediline bilgilere göre, harekata piyade birlikleri, mekanize ve havan unsurları da dahil olmak üzere katılıyor. Piyada birliklerinin dışında tank ve topçu birlikleri, çok namlulu roketatar birlikleri de Suriye'deki operasyona aktif destek veriyor.

Geçit açan ve mayın temizleyen istihkam birlikleri, muhabere birlikleri, lojistik destek unsurları, hava kuvvetleri ve yer destek unsurları da Suriye'deki operasyonda aktif rol alıyor.

12:15 - Keklice köyüne ulaşmak üzereler

Askeri kaynaklardan alınan bilgilerde, Özgür Suriye Ordusu mensuplarının Fırat Kalkanı Operasyonu kapsamında Türkiye sınırının 3 kilometre içinde bulunan Keklice köyüne ulaşmak üzere olduğu bildirildi.

11:07 itibariyle Suriye'ye giriş yapan Türk yankları, OSÖ birliklerini de harekete geçirdi. IŞİD'e başlatılan operasyon kapsamında Özgür Suriye Ordusu birliklerinin, IŞİD'in elinde bulunan Keklice köyüne ulaşmak üzere olduğu bildirilirken, Türk ordusu IŞİD'e ait hedefleri Fırtına obüsleri ve savaş uçaklarıyla ateş altında tutmaya devam ediyor.

OSÖ birlikleri ile IŞİD militanları arasında sıcak çatışmalar devam ediyor.

ABD: Destek veriyoruz

ABD'li bir yetkili, Türkiye'nin DAEŞ'tan Cerablus'u temizlemek için başlattığı harekata havadan destek vereceklerini açıkladı.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın uçağı Ankara Esenboğa Havalimanı'na indikten kısa bir süre sonra ABD'li bir yetkili, Cerablus'taki harekatla ilgili açıklamada bulundu. Üst düzey ABD'li bir yetkili Türkiye'nin DAEŞ'i Cerablus'tan temizlemek için başlattığı harekata havadan destek vereceklerini ifade etti. Yetkili, Washington'un NATO müttefikleri ile 'uyumlu' olacağını da vurguladı.

Suriye Hükümeti: Egemenliğimizin ihlali

Türkiye'nin 04:00 itibariyle başlattığı Fırat Kalkanı Operasyonu'na, Suriye'den ilk resmi tepki geldi.

Suriye Hükümeti yaptığı açıklamada, 'Türk tanklarının Suriye'ye girmesi Suriye'nin egemenliğinin ihlalidir, kınıyoruz' dedi.

Suriye Dışişleri Bakanı, Türkiye'nin Cerablus harekatı ile ilgili açıklamasında ülkesinin sınırları içinde herhangi bir terörle mücadele operasyonunun Şam yönetimi ile koordineli bir şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Suriye Dışişleri Bakanı, Türkiye'nin Cerablus operasyonu ile ilgili açıklamada bulundu. Suriyeli Bakan, Türkiye'nin DAEŞ'ı Cerablus'tan temizlemek için başlattığı operasyonuyla Suriye'nin egemenliğinin ihlal edildiğini kaydetti. Suriyeli Bakan, Suriye sınırları içinde herhangi bir terörle mücadele operasyonunun Şam yönetimi ile koordineli bir şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade etti.

IŞİD'in bomba yüklü kamyonları patlatıldı

Rus Haber Ajansı Sputnik'in haberine göre, Türk savaş uçakları IŞİD'e ait bomba yüklü 3 kamyonu imha etti. Haberde, operasyonun başlamasından bu yana 14 IŞİD teröristinin öldürüldüğü belirtilirken, operasyonu 'Efsane Komutan' olarak nitelendirilen Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı'nın yönettiği belirtildi.

Öte yandan, Fırat Kalkanı Operasyonu kapsamında 250 Türk Özel Kuvvet biriminin Suriye'de bulunduğu iddia edildi.

13:00 - Keklice köyü ele geçirildi

ÖSO, Türk zırhlı birliklerinin de desteğiyle, sınırda 3 kilometre güneyde bulunan ve Cerablus ilçe merkezine 5 kilometre yakınlıkta bulunan Keklice köyünü ele geçirdi. Keklice köyüne ÖSO bayrağı dikilirken, buradaki birliklerin Cerablus'a doğru ilerlemek için köyün güvenliğini oluşturduğu belirtildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri de, Cerablus bölgesindeki IŞİD hedeflerini savaş uçakları, Fırtına obüsleri ve ÇNRA'larla ateş altında tutmaya devam ediyor.

13:20 - Yaralanan ÖSO üyeleri Gaziantep'te

Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesinin terör örgütü IŞİD'den temizlenmesi amacıyla başlatılan Fırat Kalkanı Operasyonu'nda yaralanan 3 Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) askeri, 112 Acil Servis ekipleri tarafından Gaziantep Dr. Ersin Arslan Devlet Hastanesi'ne getirildi.

Vücudunun değişik yerlerinden yaralanan ÖSO askerleri tedavi altına alındı.

14:15 - Kıvırcık köyü de ele geçirildi

Türk Silahlı Kuvvetlerinin zırhlı birlikleri ve hava desteği ile ilerleme sağlayan ÖSO üyeleri, Keklice köyü sonrasında Kıvırcık köyünü de ele geçirdi.

Kıvırcık köyünün de ele geçirilmesiyle birlikte Cerablus'a doğru ilerleme devam ediyor.

14:30 - Cerablus'a 1.5 kilometre kaldı

Keklice köyü ve Kıvırcık köyünün ele geçirilmesinin ardından, Twitter'da Suriye'deki sıcak bölgeden paylaşım yapan Ahmad Alkhatib, Türkmen Sultan Murat Tümeni'nin komutanına dayandırdığı bilgide, Türkmenlerin Cerablus'a 1.5 kilometre kadar yaklaştığını bildirdi.

ÖSO üyelerinin Cerablus'a doğru hareketine, Türk savaş uçakları havadan destek verirken, karadan da Türk zırhlı birlikleri ÖSO kuvvetlerinin ilerleyişine destek veriyor. Öte yandan, sınırda konuşlu Fırtına obüsleri ve ÇNRA'lar da IŞİD mevzilerini bombalamaya devam ediyor.

14:45 - 4 köy IŞİD'ten alındı

Türk Silahlı Kuvvetlerinin gece geç saatlerde başlattığı Fırat Kalkanı Operasyonu kapsamında, Özgür Suriye Ordusu 4 köyü IŞİD'ten aldı. İlk olarak Keklice köyünü ele geçiren ÖSO birlikleri, Keklice'nin ardından Kıvırcık köyünde de kontrolü ele geçirmişti.

Son gelen haberlerde, ÖSO'nün hızlı ilerleyişinin devam ettiği ve 4 köyün IŞİD'ten temizlendiği bildirildi. ÖSO birliklerinin ilerleyişine Türk tankları ve savaş uçaklarının yanı sıra, sınırda konuşlu Fırtına obüsleri ve ÇNRA'lar da IŞİD mevzilerini bombalayarak destek veriyor.

5 bin ÖSO üyesi katılıyor

Cerablus'un batı ve kuzeyinde ÖSO ile IŞİD militanları arasında çatışmalar devam ediyor. Çatışmalarda 46 IŞİD militanının öldürültüğü belirtilirken, sınırı geçen Türk tankları Cerablus'a ulaşan IŞİD ikmal yollarını kesti. Bab Bölgesi'nden destek için yola çıkan bazı araçlar da Türk savaş uçakları ve koalisyon güçlerinin hava desteği sayesinde bertaraf edildi.

Operasyona 5 bin kişilik ÖSO ve Türkmen gücünün katıldığı belirtilirken, Türkmenler mavi, Arap ÖSO üyeleri ise kırmızı kolluklar takıyor.

16:05 - IŞİD 12 saat içinde kuşatıldı!

Türkiye'nin Fırat Kalkanı operasyonu ile birlikte Cerablus'a doğru ilerleyen ÖSO güçleri, 12 saat dolmadan Cerablus'u tam anlamıyla kuşattı.

Türk ordusunun hava ve topçu desteğiyle ilerleyen Özgür Suriye Ordusu güçleri, Cerablus'un çevresinde bulunan Keklice, Elvaniye, Kıvırcık ve Tal Şayr gibi köyleri ele geçirmeyi başardı. Cerablus 12 saat içinde kuşatma altına alınırken, mevcut askeri durumu Qalaat Al Mudiq harita ile paylaştı.

17:45 - Hem IŞİD, hem YPG geri çekiliyor

Türkiye'nin Cerablus'a yönelik başlattığı operasyonun ardından, Barzani'ye yakınlığıyla bilinen K24 sitesi, hem IŞİD'in, hem de YPG'nin Fırat'ın batısından çekilmeye başladığını iddia etti.

Habere göre YPG, DSG'nin içindeki diğer grupların isteği doğrultusunda Fırat'ın doğusuna çekilme kararı aldı. DSG'nin diğer bileşenlerinin ise Fırat'ın batısında kalmaya devam edeceği ifade edilirken, YPG'nin sözde sözcüsü Redur Xelil 'Amerika'nın desteklediği Demokratik Suriye Güçleri'nin isteği üzerine YPG olarak Fırat'ın batısından çekiliyoruz.' dedi.

17:50 - Cerablus'un %90'ı IŞİD'ten temizlendi!

Türkiye'nin desteğiyle hızlı bir şekilde Cerablus'u kuşatan Özgür Suriye Ordusu birlikleri, bölgenin %90'ında kontrolü ele geçirdi. Barzani'ye yakın K24 sitesi de, Cerablus'taki IŞİD birliklerinin geri çekildiğini iddia ederken, sadece IŞİD birliklerinin değil, Fırat'ın batısında bulunan YPG birliklerinin de Fırat'ın doğusuna çekilmeye başladığı belirtildi.

Reuters'e konuşan üst düzey ÖSO yetkilisi, Cerablus'un yaklaşık yüzde 50'sinde kontrolün sağlandığını söylerken, bir başka üst düzey yetkili de teslim olan IŞİD üyeleri olduğunu belirtti.