Başbakan Binali Yıldırım ve Joe Biden ortak basın açıklaması yapıyor.

Açıklamadan satır başları:

Başbakan Yıldırım'ın konuşmasından satır başları;

-Sayın Biden'ı Amerika'da ziyaret etmekten büyük memnuniyet duyuyoruz. Başta darbe girişimi olmak üzere bir çok alanda fikir alışverişinde bulunma fırsatı bulduk. Zaman zaman yaşanan olaylarla köklü ilişkilerin yara almasına asla müsaade etmememiz gerekiyor. Özellikle darbe girişimi başta Cumhurbaşkanımızın sağlam duruşu ve hükümetin kararlı çalışması ve de vatandaşlarımızın gayretleri ile etkisiz hale getirilmiştir.

-Bütün terör örgütleri ile mücadelede kararlılık vurgusu yaptık. Suriye'de durum iç açıcı değil. Milyonlar ülkesini terk etmek zorunda kaldı. Onlarla ekmeğimizi paylaştık ve paylaşmaya devam edeceğiz.

ABD Başkan yardımcısı Joe Biden:

-Biden 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili olarak, "Biz olaylar olurken bunun gerçek olup olmadığını veya bir internet oyunu olup olmadığını, ciddi olup olmadığını anlayamadık" dedi.

-"Biz Türk halkının müttefiki olarak şunu söylemek istiyorum biz ABD olarak Türkiye'yi tam olarak desteklemektedir. Türkiye halkı ve hükümeti herhangi bir şekilde yardım isterse biz bunu sağlamaya devam edeceğiz. Obama, Türk hükümetine desteğini bildiren ilk başkanlardan biriydi. Biz olaylar olurken, bunun gerçek olup olmadığını anlayamadık. Bu son derece şaşırtıcıydı. Biz şundan dolayı üzgünüz ki ben sizin parlamentodaki yerinizi, başbakanın dairesini ziyaret ettiğimizde, beton parçalarını gördüm, çelik boruları, kırılmış camları, delinmiş tavanları gördüm. Hatta sizin ofisinize kadar yürüdüm çok şükür siz orada değildiniz çünkü harabeye dönmüştü.

-Türkiye hükümeti ve halkı herhangi bir şekilde yardım isterse biz bunu sağlamaya devam edeceğiz.

-Ben bir cep telefonuyla yapılan kaydı gördüm. Bu çağrıdan sonra Türk halkı sokaklara döküldü. Bunlar Türkiye'de olsaydı, Türkiye yerine biz olsaydık, biz demokratik enstitüleri korurduk. Bütün dünya neticeleri görürdü. Bu fundamental demokratik prensipleri paylaşıyoruz ve Amerika çok üzgündür.

-Biden iade sürecine ilişkin, "Uzmanlarımız şuanda Türk meslektaşlarıyla birlikte çalışyor. Delilleri ve belgeleri inceliyorlar. ABD mahkemelerine teslim edilmesi lazım. Anlaşmaya göre bu belgelerin hazırlanması lazımdı bu şekilde Gülen'i teslim edebiliriz. Hiçbir şekilde herhangi bir kişiyi korumak, özellikle müttefikimize zarar veren kişiyi koruma niyetimiz yoktur.