Kurtuluş Savaşı'nın ilk adımını Samsun'da atan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Kavak, Havza ve ardından Amasya'ya uzanan esrarengiz ve zorlu yolculuğu, bugüne kadar çözülüp aydınlatılamadı.

Samsun 'Atayolu'nda çalışmalar sürüyor

Bu nedenle tarih kitaplarına yazılamayan ve öğrencilere anlatılamayan milli mücadelenin ilk yolculuğu, Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin titiz çalışmasıyla gün ışığına çıkarılıyor.

Atatürk'ü Samsun'dan Kavak'a, oradan da işgalleri protesto edecek ilk genelgeyi yazacağı Havza'ya ulaştıran, ardından da Amasya'ya geçiren tarihi Ata Yolu'nu araştıran Büyükşehir Belediyesi, Osmanlı arşivlerindeki belgelerden ve 1957 yılına ait karayollarını gösteren haritalardan yararlanarak, gerçek yolu koruma altına aldı.

Atatürk'ün kullandığı makam arabasıyla köprüden geçilecek

Uzun zamandır yoğun mesai harcanan güzergahta ve Atayolu Kemer Köprüsü'nde devam eden çalışmaları inceleyen Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Ata Yolu Köprüsü'nün yapımının tamamlanmasının ardından ilk geçişin Atatürk'ün kullandığı makam otomobilinin benzeri ile yapılacağını söyledi. İnşaatta çalışmaların son sürat devam ettiğini belirten Başkan Yılmaz, 'Büyük kısmı tamamlandı. Ay sonuna kadar da tamamıyla bitirmiş olacağız. Bu tarihi yolu birbirine köprü ile bağlamış olacağız. Açılışın ardından ilk geçişi de Büyük Önderimizin makam aracının benzeriyle yapacağız. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a gelişinden Amasya'ya geçişine kadar olan süreçte kullandığı gerçek yol, maalesef gerektiği şekilde korunamayıp, tanıtılamadı. Bu nedenle Ata Yolu rotasını koruyup hem günümüz insanlarına hem de gelecek nesillere tanıtmak, anlatmak ve miras bırakmak için çalışmalar başlattık. Amacımız hem tarihi mirasa sahip çıkmak ve yaşatmak hem de milli mücadelenin ilk yolculuğunu turizm öğesi haline getirmektir" ifadelerini kullandı.