Başbakan Ahmet Davutoğlu, saldırıyı gerçekleştiren örgüte yanıt verilip verilmeyeceği şeklindeki bir soru üzerine, 'Uygun gördüğümüz şekilde, uygun zamanda gerekli mukabelede bulunuruz. DEAŞ'a karşı Suriye'de mücadele ettiğini belirten ülkelere de görev düşüyor. Suriye hava sahasını nerdeyse DEAŞ'ı da neredeyse bu hava sahasının altında korumaya almış gibi görünen bazı yabancı hava kuvvetleri. Ya kendileri DEAŞ'e karşı operasyon yapmalılar. Halep'te okulları bombalayacaklarını, Bayırbucak Türkmenleri bombalayacaklarına, kastettiğim açıktır.

OPERASYONLARIN YÜZDE 90'I SİVİL HALKA

Rus hava kuvvetleri için söylüyorum. Yaptıkları operasyonların yüzde 90'a sivil halka ve muhalefete karşı Türkiye'nin havadan yapacağı operasyonlar karşısında bir takım ülkeler engelleyici tutum içindeler. Ya kendileri DEAŞ'i yok etsinler ya bıraksınlar biz yok edelim. Kimse oradaki sivil halkı ve muhalefeti cezalandırarak DEAŞ'e alan açmayı düşünmesin. Bir istihbari bilgiyi burada paylaşmak isterim. Onun için bütün bağlantılar çıkarılacak. Dün bize ulaşan bilgiyle, bazı DEAŞ unsurları, rejimin destekleriyle, biliyorsunuz son günlerde Suriye sınırına yakın bölgede Suriye ılımlı muhalefetinin DEAŞ 'e karşı bir operasyonu başladı, bir çalışması ve bazı bölgeler DEAŞ 'ten kurtarıldı. Onun üzerine rejim, Şam'a yakın daha güney bölgedeki DEAŞ unsurlarıyla anlaşarak, rejimin otobüsleriyle bazı DEAŞ unsurları Suriye'nin kuzeyine doğru sevk edildi. Bugün Suriye'de çok kirli iş birliklerini görüyoruz. Suriye rejimi açık bir şekilde ılımlı muhalefete karşı DEAŞ'le işbirliği yapıyor. DEAŞ'e karşı en samimi mücadeleyi Türkiye yapmıştır. Biz bize yönelen her saldırıyı gerekli gördüğümüz çapta doğru ve uygun gördüğümüz zamanda mutlaka karşılığını veririz" dedi.

'PARİS'TEKİ ÖZENİ BEKLİYORUZ'

'Bütün insanlığa saldırı mahiyetindeki bu terör eylemi nedeniyle hayatını kaybedenlere taziyelerimi iletiyorum' ifadeleriyle sözlerine başlayan Başbakan Davutoğlu, 'İstanbul güvenliğinden sorumlu tüm yetkili arkadaşlarla kapsamlı bir brifing aldım. Terör olgusu artık ülkelerden ve şehirlerden bağımsız olarak dünyanın her yerinde bütün insanlığı tehdit eden bir olgudur. Dolayısıyla bu münferiden İstanbul'da ve Türkiye'de değil, bütün önemli baş şehirlerde, bütün önemli şehirlerde, bütün ülkeleri kaygılandıran, alarm halinde tutan bir husustur. Paris'te, Londra'da, New York'ta, Madrid'de yaşadığımız terör eylemleri, açık şekilde bunun bütün insanlığı ilgilendiren ciddi bir meydan okuma olduğunu hepimize gösteriyor" dedi.

Sultanahmet'teki patlamada 10 yabancı uyruklu kişinin hayatını kaybettiğini 15'inin de yaralandığını aktaran Başbakan Davutoğlu, yaralılardan 6'sının tedavilerine devam edildiğini diğer hastaların taburcu edildiğini açıkladı.

4 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Saldırganın kimliğinin tespit edilerek açıklandığını hatırlatan Başbakan Davutoğlu, 'Bugün bu çerçevede 4 ayrı gözaltı daha oldu. Biraz önce de saldırganın Türkiye'ye giriş yolu, bütün kontakları, arka plandaki ilişkileri konusunda aldığım bilgiler, bu meselenin görünür yüzünün dışında bazı önemli unsurlar ve perde arkası etkin aktörler olabileceği kanaatimizi pekiştirdi" dedi.

'DEAŞ BİR PİYON'

'Saldırganın DEAŞ bağlantısı tespit edildi' diyen Başbakan Davutoğlu şöyle konuştu:

'Ancak artık DEAŞ öyle bir örgüt ki bir piyon ve bazen de kamufle edilebilecek bazı eylemlerin rahatlıkla kullanılmasını sağlayan bir ara örgüt, bir taşeron. Hedefimiz Suruç, Ankara İstanbul'da Türkiye'ye haince saldıran terör örgütü konusunda atılacak adımları hem Türkiye içinde etkin şekilde adım atmak hem de Türkiye dışında yürütülecek mücadeleyi sistematik bir şekilde yürütmek onunda ötesinde bu terör örgütünü kullanan arkadaki gerçek aktörler kimlerse onların ortaya çıkarılması için de yoğun bir çaba içindeyiz. Bu bir taşeron örgüt ama o taşeron örgütü eğer birileri kullanmak istiyorsa ki bunun emarelerini çok gördük, sadece bu taşeron örgütü değil, bu taşeron örgütü kullanma hevesine ve amacına dönük çalışma yapan kim varsa hepsine dönük olarak da gerekli her türlü tedbiri alma konusunda Türkiye'nin kararlılığı açıktır. Bu yönde de tedbirlerimizi alacağız.