Samsun TSO koordinatörlüğünde faaliyetlerini yürüten Avrupa İşletmeler Ağı Projesi kapsamında, Sarpaş Danışmanlık işbirliği ile düzenlenen "Dış Pazarda Müşteri Bulma Teknikleri" çalıştayı STSO Davut Altan Meclis Toplantı Salonu'nda başladı. Toplantının açılış konuşmasını yapan TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Samsun'un ihracat miktarının yeterli seviye olmadığını ve ihracat miktarının artırılması gerektiğini söyledi.

Programda bir konuşma yapan Salih Zeki Murzioğlu, "Oda olarak kente kazandırdığımız bölgeye hizmet edecek büyük ölçekli yatırımların yanı sıra, kapasite geliştirici genel ve sektörel odaklı çalışmalar da yürütüyoruz. Pek çok faaliyeti içeren, bölgedeki işletmelerin uluslararası platformda yer almasını sağlamak, rekabet edebilirlik ve sürdürülebilirliğin geliştirmek amacıyla hizmet veren Karadeniz Bölgesi'nde dokuz ili kapsayan ve koordinatörlüğünün tarafımızdan yürütüldüğü bir network projesi olan Avrupa İşletmeler Ağı, sektörel odaklı yaklaşımla medikal, gıda ve mobilya sektörlerinin uluslararası rekabet edebilirlik gücünün geliştirilmesini sağlayacak olan Ur-Ge projeleri bunların başlıcaları" dedi.

KENTİMİZİN POTANSİYELİNİN FARKINDAYIZ

Yapılan yatırımlar, sektörel odaklı projeler, genel ticaret ve sanayiye yönelik projelerin hedefinin Samsun'un kalkınması olduğunu vurgulayan Başkan Murzioğlu, "Tüm çabamız ve çalışmalarımız bu nihai hedef üzerine kuruludur. Takdir edersiniz ki bugün tüm dünya devletlerinin gücü ekonomik göstergelerle ölçülüyor. Tek pazara doğru hızlıca gittiğimiz konjonktürde bu göstergeleri doğrudan etkileyen yegane kriter ebetteki ihracat. Samsun ihracat konusunda bizim beklentilerimizi karşılar durumda değil. Biz bu konuda özeleştiriyi yapıyoruz. Kentimizin potansiyelinin farkındayız. Böyle üretim çeşitliliğinin olduğu, lojistik imkanların böylesi elverişli olduğu önemli bir ticaret kültürünün ve geleneğinin nesilden nesile aktarıldığı kentimizin ihracatının bu seviyede olması bizler için tatmin edici değil. Bu nedenle ihracatımızı nasıl yükseltebilirizi dert ederek çözüm üretme arayışında planlarımızı yaptık. Karadeniz havzasına açılan bir kapı ve yolların kesiştiği bir sanayi ve ticaret şehri olarak daha fazla ihracat yapabilmeliyiz. Nitekim Samsun İhracat Stratejisi ve Eylem Planı bu anlayışın ürünüdür. Geniş bir perspektiften bakmak gerektiğinin bilincinde olarak bu plan doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz" diye konuştu.

İHRACAT KONUSUNU BERABER ÇÖZECEĞİZ

Murzioğlu şöyle devam etti: 'Bugün de ihracat konusu çerçevesinde siz değerli firmalarımızın uluslararası pazar ve piyasa araştırmaları, ihracatta markalaşma, dış pazarda müşterilere ulaşma yöntemleri üzerine faydalı bir eğitim gerçekleştirmek üzere bir aradayız. Kısa süreli ama oldukça etkili ve yoğun bir program gerçekleştireceğiz. Amacımız sizleri ihracatta 360 derecelik bakış açısıyla donatmak, hedef pazarlarını buldurmak, markalarını doğru konumlandırmalarını sağlamak, yabancı alıcılarla aktif iletişime geçmelerine imkan tanımak ve bütün bunları yaparken de ihracat mevzuatına uygun hareket etmelerini sağlamak. Asıl önemli olan sizlerin bu eğitim neticesindeki kazanımlarınızı firmalarınıza yansıtabilmeniz. Çünkü bizim nihai hedefimize hizmet edecek olan bu. Sizlerin yaptığı ihracatta kentimiz ve ülkemiz kalkınmasına katkı sağlayabiliriz. Odamız adına samimiyetle ifade edebilirim ki, ihracatımızın gelişmesi hususunda sizlerden gelecek olan her türlü yapıcı talebe açığız. Şüphesiz gerçekleştirdiğimiz tüm çalışmalar da bu sözümüzün teminatıdır. Çünkü ihracat konusunu birlikte çözeceğiz."

25-26 Ağustos tarihlerinde 2 gün, 29-30 Eylül tarihlerinde de 2 gün olmak üzere toplamda 4 gün sürecek olan çalıştaya; ihracatta 360 derecelik bakış açısıyla donatmak, hedef pazarları buldurmak, markalarımızı doğru konumlandırmalarını sağlamak, yabancı alıcılarla aktif iletişime geçilmesine sağlamak konularının üstünde durulacak.