Oxford Üniversitesi'nde Siyasi Bilimler ve Uluslararası İlişkiler eğitimi almış Amerikan ve İsrail Musevi Eski Lobi Başkan Yardımcısı Ofer Group Yönetim Kurulu Başkan'ı Dalya Ofer, gündeme dair açıklamalarda bulundu. Ofer, Türkiye'nin Suriye'nin Cerablus kentine girmesiyle başlayan sürece ilişkin; 'Suriye'ye müdahale edilmeseydi askeri ve politik anlamında çok şey kaybedilecekti. Dış politikada radikal kararlar alınması gerekiyor. İran veya Rusya aracılığıyla Esat ile görüşülmesi Türkiye'nin menfaatine olur' dedi.

"Türkiye, PKK, DAEŞ gibi örgütlerin işgali altına alınmak isteniyor"

Türkiye'nin 15 Temmuz darbe girişiminden sonra daha dikkatli olması gerektiğinin altını çizen Ofer, "7 Şubat MİT krizinde ve 17-25 Aralık operasyonlarında hükümete hukuksal bir darbe girişimi yapıldı ama tutmadı. Karalık odaklar çözüm sürecinin bozulmasına ve tekrar huzursuzluk ortamının oluşmasına yol açmıştır. Türkiye'yi ele geçirmek isteyen karalık odaklar, bu kez de 15 temmuz darbe girişimine başvurmuş ancak başarısız olmuştur. Şimdi ise Türkiye FETÖ, PKK, DAEŞ ve benzeri terör örgütleri tarafından işgal altına alınmak isteniyor. Türkiye'de bir kaos ortamı oluşturmak isteniyor, Kanaat önderlerine yada din liderlerine bir takım saldırılar yapılabilir" dedi.

"Türkiye tarihten ders çıkarmalı"

Gezi olaylarının patlak vermesini sıradan bir olay olarak görmediğini belirten Ofer, "Saddam Hüseyin döneminde Amerika, Irak'ı Şii ve Sünni çatışmasına soktu. Amerika, Irak'ta oluşturduğu bu çatışmadan sonra ülkenin bölünmesini kilometrelerce uzaktan izledi. Akabinde de Irak'a müdahale kararı verdi. Türkiye benzer bir oyunun içerisine çekilmek isteniyor. Türkiye Suriyelilere kapılarını açmak yerine bir tampon bölge kurmalıydı. Türkiye bu bataklığa çekilmek isteniyor. Türkiye'nin dış politikada radikal bir karar alıp İran veya Rusya aracılığıyla Esatla görüşmesi Türkiye'nin menfaatine olur" şeklinde konuştu.

Suriye'ye yapılan 'Fırat Kalkanı' operasyonu ile ilgili açıklamalarda bulunan Ofer, bu müdahalenin Türkiye için gerekli olduğunu belirterek, 'Suriye'ye müdahale edilmeseydi askeri ve politik anlamında çok şey kaybedilecekti. Amerika 2 yıl içinde Suriye'ye Türkiye'nin yanı başında federal Kürt devleti kurma amacıyla askeri anlamında müdahale edecek. Türkiye'de bir Arap Baharı, estirilmek isteniyor. Türkiye, bu tuzakları çok kolay bozmayı bilir" ifadelerini kullandı.

"Vakit kaybetmeden Suriye politikasını tekrar ele almak adına Rusya, İran, Katar, İsrail ve Fransa başta olmak üzere Moskova zirvesi düzenlenmeli ve sonrada somut adımlar atılmalıdır" diyen Dalya Ofer, "Türkiye, hem kendi bölgesinde ve Avrupa'da yalnız başına. Türkiye'nin radikal karar alması şart. Çünkü Avrupa ülkeleri samimiyetsiz bir duruş göstermekteler. Türkiye'nin samimi dost ülke sayısı bir elin parmakları kadar. Bunun nedeni de batı ülkeleri Türkiye'nin güçlenmesini istemiyor. Türkiyenın güçlenmesi demek coğrafyasında ve Avrupa'da tek söz sahibi olacak bir ülke olmasıdır. Eğer Türkiye güçlü olmak istiyorsa birlik olmalı, diri olmalıdır. İnanıyorum Türkiye bu zor günleri de atlatacak" şeklinde konuştu.