Başbakan Binali Yıldırım, Kemal Kılıçdaroğlu'na adli yıl açılış törenine davetini yineledi.

Başbakan Binali Yıldırım, Keçiören Metrosu'nun test sürüşünü yaptı. 9 bin 200 metrelik 9 istasyondan oluşan Keçiören Metrosu'nun test sürüşlerine başladıklarını belirten Yıldırım, 'Test sürüşünü 4 istasyon arasında gerçekleştirdik. Herhangi bir sorun olmadan test sürüşünü tamamlamış bulunuyoruz. Bundan sonra 9 istasyonun hepsini kapsayan yolcusuz sürüşler en az 2.5 ay devam edecek. Yılbaşında da Keçiörenliler, Ankaralılar yıllardan beri beklediği metrosuna kavuşmuş olacak. Böylece, trafik biraz daha rahatlamış olacak. Bu proje ilk değil, son da olmayacak. Bunun havaalanına devamı var, Ulaştırma Bakanlığımız bunun projelerini yapıyor. Bazıları bir yerlerde fitne odakları oluşturmaya çalışırken, milleti bölmeye çalışırken, milletin içerisinde mikrop gibi girerek milletimize, ordumuza hainlik yapmaya çalışırken bizler de belediyeler, hükümetler olarak ülkemizi muasır medeniyetler seviyesine ulaştıracak projeleri birer birer hizmete alıyoruz" ifadelerini kullandı.

Bu yıl sonunda boğazın 106 metre derinliğinden geçen Avrasya Tüneli'nin de hizmete alınacağını hatırlatan Başbakan Yıldırım, projelerin devam ettiğini ifade etti. Bütün bunları yaparken millete kumpas kurmaya çalışan FETÖ ve BETÖ örgütleriyle de mücadele edildiğini anlatan Yıldırım, Fırat Kalkanı operasyonuyla da bölgeye barış, huzur ve kardeşliğin getirilmeye devam edeceğini dile getirdi.

FIRAT KALKANI HAREKATI NE KADAR SÜRECEK?

Yıldırım, konuşması sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Fırat Kalkanı harekatına ilişkin bir soru üzerine Başbakan Yıldırım, "Fırat Kalkanı Harekatı'nın iki tane önemli hedefi var; bir tanesi güney sınırlarımızda güvenliği sağlamak, ikincisi bir süreden beri Suriye'de devam eden iç savaş nedeniyle DEAŞ, PYD ve YPG terör örgütleri roket atıyorlar, Kilis, Karkamış, Gaziantep'e. Bugüne kadar 21 vatandaşımız hayatını kaybetti. Bu istikrarsızlığın devam etmesine daha fazla rıza gösteremezdik. Orada yaşayan vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamak üzere ÖSO'nun faaliyetlerine destek vermek amacıyla silahlı kuvvetler unsurlarımız oraya geçtiler. Buradaki terör unsurları tamamen ortadan kaldırılıncaya kadar sınırlarımıza, topraklarımıza, vatandaşlarımıza yönelik tehditler bitinceye kadar faaliyetler devam edecek" diye konuştu.

KEÇİÖREN METROSU'NUN MALİYETİ

Keçiören Metrosu'nun maliyetinin sorulması üzerine Yıldırım, "330 milyon dolar Büyükşehir Belediyesi ve Ulaştırma Bakanlığı harcadı. Uzun sürdü. Bunun sebepleri, en önemlisi tabi bir inşaat devir alındı. Yükleniciler ile tekrar anlaşma sağlanması, bazı işlerin yeniden ihale edilmesi zaman aldı. Nihayet tamamlanma aşamasına geldi" dedi.

KILIÇDAROĞLU'NA DAVETİ YİNELEDİ

Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilecek olan adli yıl açılışına katılmayacaklarını açıklamasına ilişkin soru üzerine Yıldırım, "Tabii ki katılmalarını arzu ederiz. Bir süre önce hem Sayın Kılıçdaroğlu ve hem de Barolar Birliği Başkanı Beştepe Külliyesi'ni gittiler, oraya yabancı değiller. Şimdi ne değişti de kısa süre içerisinde böyle bir karara vardılar, bunu anlamakta zorlanıyoruz. Biz AK Parti olarak şahsım ve arkadaşlarımız, 15 Temmuz ve 7 Ağustos ruhunun yaşatılması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Kardeşlik, birlik ve beraberliğe özen göstereceğiz. Bu birlik havasına devam edeceğiz. Ben bir kez daha hem Sayın Kılıçdaroğlu hem de Barolar Birliği Başkanına özellikle bir kez daha davette bulunuyorum. Beştepe'de, orada yapılacak bir toplantının bir otelde yapılmasını tercih etmek, herhalde bu ülkenin gücünü göstermiyor. Bir otel salonunda yapmak yerine devletin en prestijli mekanlarından bir tanesinde yapmak çok daha doğru ve akıllıca bir karardır. Nitekim, MHP Genel Başkanı da benzer çağrıyı yaptı, kendisi katılacağı gibi Sayın Kılıçdaroğlu'na da katılması yönünde çağrıda bulundu. Beştepe milletin yeridir, kimsesin şahsi tasarrufunda olan bir yer değildir. Dolayısıyla milletin işleri de orada yerine getirilebilir. Cumhurbaşkanımızın bu toplantıya katılması şüphesiz Türkiye'de hukuk devleti ve onun getirdiği gelişmeyi gösteren ayrı bir şeydir. Cumhurbaşkanı anayasaya göre tarafsızdır. Cumhurbaşkanı Yüksek Mahkeme üyelerinin atamalarını yapıyor. Böyle bir konumu olduğu halde Cumhurbaşkanını bu tip toplantılara katılması, yargı bağımsızlığına vurgu yapmasının çok doğal bir şey olduğunu herkesin görmesi, kabul etmesi lazım" açıklamasında bulundu.

'PYD, YPG BUNLAR PKK'NIN UZANTISI TERÖR ÖRGÜTLERİ'

PYD'nin Fırat'ın doğusuna çekilmesine yönelik açıklamalara ilişkin soru üzerine Yıldırım, "Açıklamalar ne olursa olsun orada her şey net. PYD, YPG bunlar PKK'nın uzantısı terör örgütleridir. Bir isim yıpranınca başka bir isimle piyasaya çıkıyorlar. Adamlar aynı adamlar. Bunlar bölgenin canını yakan terör örgütleridir. Bizim bu konudaki kararlılığımız devam etmektedir. Bu unsurlar mutlaka Fırat'ın doğusuna, geldikleri yere gidecektir. ABD'nin ülkemize bu konuda taahhüdü vardır. Bu taahhütte herhangi bir değişiklik beklemiyoruz" ifadelerini kullandı.