Samsun'un İlkadım ilçesine kurulan Çatalarmut Hayvan Pazarı Satış Yeri, başta İlkadım ilçesinden olmak üzere çevre iller ve ilçelerden de yoğun bir talep görüyor. Bayrama 12 gün kala satıcılar, hayvan satışlarını yarıya yakınını tamamladıklarını belirtirken, kurbanlıkları henüz bitmeyen tacirlerin satış yerlerinde ise sıkı pazarlıkları sürüyor.

Büyükbaş kurbanlık fiyatların canlı kilo 35-30 TL, küçükbaş kurbanlıklar ise 650 TL ile bin 250 TL arasında değişen fiyatlarda satışını yapan besiciler, hallerinden bir hayli memnun gözüktü.

'Kurban alacaklar hayvanların damağına baksın'

Bir hayvanın kurban olması için gereken özelliklerin tamamının hayvanda olması gerektiğinin altını çizen 14 yıllık besici Erkan Yalçın, 'Kurbanlık alacak vatandaşların ilk dikkat etmesi gereken konu, hayvanın kapaklı olmasıdır. Kapak demek, hayvanın alttan 2 tane büyük dişi olması demektir. Bu hayvanın, kurbanlık olmasından emin olmak demektir. Bu dişleri görmeyen vatandaşlar, bu malları kurban etmek için almasınlar. Bu dişler hayvanların 2 yaşını doldurduğu, en az 3 yaşında olduğunu gösterir. Vatandaşlar ayrıca kurbanın sağlıklı, sakat olmaması, boynuz, kulak ve gözünün tam olmasına dikkat etmelidir. Vatandaşlar eğer kurbanlıktan anlamıyorsa, kurbanlık almaya gelirken yanlarından bu işlerden anlayan birilerinin olması gerekiyor' dedi.

'Bu sene işler geçen seneden daha iyi'

Bu yılki kurban satışlarının geçen senelere oranla daha yoğun olduğunu vurgulayan besici Hüseyin Özdemir, 'Bu sene satışlarımız geçen yıllara göre daha güzel. Vatandaşın talebi gerçekten çok yüksek. Biz de gerekeni yapmaya çalışıyoruz. Kurban Bayramı'na 12 gün kalmasına rağmen yoğun bir talep var. 4 günde 60 tane büyükbaş hayvan sattım. Bu sene toplamda 150 tane büyükbaş kurbanlık satmayı hedefliyorum. Geçen sene 145 tane büyükbaş satmıştım. Bu sene işler geçen senelere oranla daha iyi' diye konuştu.

Küçükbaş hayvan piyasası hakkında bilgiler veren Seyit Ahmet Aydın (50), 'Küçükbaş hayvanların daha ucuza geldiği doğrudur. Bu sene pazara 50 küçükbaş kurbanlık getirdim. Fiyatlarımız 600-750 TL arasında değişiyor. Pazarın ilk günleri olmasına rağmen şimdiden 5 mal sattım. İşlerin geçen seneye göre daha iyi olacağını düşünüyoruz' şeklinde konuştu.

100 kurbanlıktan 60'ını daha ilk günlerden sattığını dile getiren 10 yıllık besici Vatan Kodalak, 'Bizim pazarda 100 büyükbaş malımız var. Şu anda 60'ını sattık. Satışlar geçen seneye oranla çok iyi. Kurbanlık kalmayacak gibi bir hal var ortada. Bu sene fiyatlarda yüzde 20 oranında bir artış var. Bence abartılacak kadar bir zam olmadı' ifadelerini kullandı.

'Deve pazarın ilgi odağı oldu'

Kurban pazarına bulunan deve, alıcıların ilgi odağı oldu. Geçen sene Kurbanlık devenin satıcısı Ali Türkel, Tekkeköy ilçesinden getirdiği deveyi 25 bin TL'ye satışa çıkarttığını, hatta yanında da 5 bin TL değerinde de tosun hediye edeceğini söylemişti. Deve bu sene 20 bin liradan alıcısını ararken, pazara gelen herkes de deveyle fotoğraf çekinmeden pazardan ayrılmıyor.

Kurban pazarında dolaşan vatandaşlar ise malların ilk günlerde biraz daha pahalı olduğunu belirterek, birkaç gün daha beklemenin faydalı olacağını söylediler.