İlk olarak Atatürk Anıtı'na çelenk koyulmasının ardından Samsun Adalet Sarayı Cumhuriyet Sarayı İsa Fidan Konferans Salonu'nda düzenlenen kokteyle Samsun Valisi İbrahim Şahin, Garnizon Komutanı Piyade Albay Sedat Bulut, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz, Samsun Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Kemal Alver, Bölge Adliye Mahkemeleri Başsavcısı Fahri Günay, Baro Başkanı Kerami Gürbüz, İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Ateş, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, hakimler, savcılar ve avukatlar katıldı.

Samsun'da adli yıl törenle açıldı

Gürbüz: 'Milletimizin can güvenliği çok daha önem arz ediyor'

Kokteylde açılış konuşmasını yapan Baro Başkanı Kerami Gürbüz, 'Türkiye Cumhuriyeti devleti hiç şüphesiz demokratik bir hukuk devletidir. Adalet hiç şüphesiz devletin ve mülkün temelidir ve savunma da adaletin temelidir. Adaletin olduğu yerde vatandaşın hukuk güvenliği var demektir. Hukuk güvenliğinin olduğu yerde de kendinden emin güvende olan bir vatandaş var demektir. Ama hukuk güvenliği kadar önemli olan, hatta onun da ötesinde vatandaşımızın can güvenliğidir. Bugün devlet ve millet olarak tarihi bir dönemeçteyiz. Özellikle 15 Temmuz gecesi yaşadığımız menfur ve alçak darbe girişiminden sonra bu ülkede milletimizin can güvenliğinin çok daha önem arz ettiğini ve bu noktada millet olarak daha önemli bir duruş sergilememiz gerektiğini hep beraber görmüş ve yaşamış olduk' dedi.

Alver: 'Temelinde insan sevgisi yatan ulusal hukuk değerleri…'

Konuşmasına tüm şehitlere ve yargı hizmetini ifa ederken şehit edilen yargı mensuplarına Allah'tan rahmet dileyerek başlayan Samsun Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Kemal Alver, 'Temelinde insan sevgisi yatan ulusal hukuk değerlerimizin her anlamda özgür bir düzeye çıkarılması konusunda birlikte yürüteceğimiz çalışmaların en kısa zamanda meyvelerini vereceğini temenni ediyorum. Yeni adli yılın yüce Türk milletine ve toplumun esenliği için uğraş veren tüm hukukçulara hayırlı olmasını diliyorum' diye konuştu.

Yavuz: 'Yargı sisteminin kamuoyu nezdinde güveni çok yıpratılmış'

Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz, 'Bilindiği gibi yargı sisteminin son dönemlerde kamuoyu nezdinde güveni çok yıpratılmış, çok sayıda hakim ve savcımız görevden uzaklaştırılmış, bu nedenle yükümüz bir kat daha artmıştır. Cumhuriyet Başsavcılığımız devletimize, meşru hükümete, halkımıza yönelik bu kalkışmaya teşebbüs edenlere, onlara destek verenlere karşı kanunlar dairesinde üzerine düşeni büyük bir özveri ile yerine getirmektedir ve soruşturmalar titizlikle yürütülmektedir' şeklinde konuştu.

"Yargının yükü 2 kat arttı"

15 Temmuz'da Tür milletinin demokrasisine ve Cumhuriyetine sahip çıktığını ifade eden Samsun Valisi İbrahim Şahin, 'Türkiye, 15 Temmuz'da çok çirkin ve aşağılık bir darbe girişimi ile yüz yüze geldi. Türkiye, Türk milleti başta Cumhurbaşkanımızın çağırısı ile sokaklara, meydanlara indi ve demokrasisine sahip çıktı. Demokrasinin değerini ve kıymetini bilen Türk milleti Cumhuriyetine de sahip çıktı. Ali Fuat Başgil'in çok güzel bir sözü var, 'İnsanlar her şeye alışırlar, dört elle yürümeye bile ama adaletsizliğe asla'. Eğer biz adaletsiz bir ortama sürüklenecek olursak, 'adalet mülkün temelidir' kavramını temelinden sarsmış oluruz. Onun için gerek bu güzel binalarda gerekse yargı mensuplarıyla beraber hakim, savcı, avukat üçlüsüyle verilecek olan kararlar başta evrensel hukuk ilkeleri içerisinde sonra anayasaya daha sonra da bizim mevzuat içerisinde yerini bulacak ve insanlar sağlıklı bir adalet içerisinde suçlansalar bile cezasını mutlu yaşayacaklar' ifadelerini kullandı.

Şahin: 'Türkiye'de bazı müesseseler ciddi anlamda yıpratıldı'

Türkiye'de bazı müesseselerin ciddi anlamda yıpratıldığını belirten Vali Şahin şöyle devam etti: 'Bazı müesseseler ve organlar kısmen işgal edildi. Bunlar yavaş yavaş ayıklanıyor. Suçlu olanlar cezasını çekecek, suçlu olmayanlar aklanacak ve tekrar eski yerlerine dönecekler. Aynı zamanda neredeyse yargı mensuplarının 3'te 1'inin tasfiye edildiği, bunların büyük bir kısmının da tutuklu olduğunu dikkate alacak olursak yargı mensuplarının yükünün 2 kat daha arttığını söyleyebiliriz. Diğer taraftan Türkiye, olağanüstü bir hal yaşıyor. Onun için biz kamu görevlilerine, hakimine, savcısına ve avukatına çok ciddi görevler düşüyor.'

'Yol kontrolleri bir taciz halini almamalı'

Yol kontrolleri yapan güvenlik güçlerini uyaran Vali Şahin şöyle konuştu: 'Gerek Emniyet Müdürlüğümüz gerekse Jandarma Komutanlığımız Samsun'da bu bölgede vatandaşı rahatsız etmeden yol kontrollerini uygulayarak çalışmalarını sürdürüyorlar. Fırsat buldukça ben bazen sivil aracımla bazen de makam aracımla denetliyorum ve arkadaşlara teşekkürlerimi iletiyorum. Bu aslında bizim güvenli yaşamamızla ilgili çok önemli bir unsurdur. Ama arkadaşlarımı ısrarla uyarıyorum. Özellikle yol kontrolleri bir taciz halini almamalı. Yol kontrollerindeki olumsuzlukları asgari düzeye taşımalı ama yürüyen araçlardaki canlı bombaların toplumu tehdit edildiğini dikkate alınacak olursak bir o kadar da bunun önemini vurgulamak gerekiyor.'

Adli yıl açılış kokteyli konuşmaların ardından sona erdi.