Osmanlı'da mehter takımı için genellikle Ermeni ustalar tarafından üretilen ve 1600'lü yıllarda batılı bestecilerin orkestrada kullanmasıyla dünyaya açılan zilin üretimi günümüzde yerini makinelere bırakırken, el işçiliği ile üretimini sürdürenlerin son temsilcilerinden Murat Diril dikkat çekiyor.

45 ÜLKEYE GÖNDERİYOR
Fabrikada üretilen zillerdeki tek ses yerine müziklerinde farklı sesler kullanmak isteyen sanatçıların adeta el üstünde tuttuğu son zanaatkarlardan Diril, kendi markası ile yaptığı üretimle Samsun'daki küçük atölyesinden dünyanın 45 ülkesindeki sanatçılara ulaşıyor.

DÜNYADA ARANAN MARKA
Diril, yaptığı açıklamada, 16 yaşında İstanbul Zilleri'nde mesleğe başladığını, işin inceliklerini Ermeni ustası "Agop"tan öğrendiğini söyledi. Atölyesinde 5 kişinin çalıştığını, ayda 600-700 arasında zil üretebildiklerinin altını çizen Diril, şöyle konuştu: "Çok fazla eleman da alsak çok da zorlasak üretimde binin üzerine çıkamayız. Siparişlerimizin hemen hepsini yurt dışına gönderiyoruz. 30 yıldır bu bu işin içindeyim. Müzikle uğraşmıyorum ama çok iyi kulağım var. Ürettiğimiz zili en son ben test ederim. Kulağım eğer 'tamam' derse o zili göndeririz. Özel el işçiliği ile zil üretimi geleneğini sürdürmek istiyorum. O yüzden makine ile üretim yapmak istemiyorum. Bir zilin üretimi aşağı yukarı 3-4 gün sürüyor. Zillerimizin fiyatlarını sadece bizimle çalışan müşterilerimiz bilir ama şunu söyleyebilirim, dünyanın en pahalı zillerini biz satıyoruz. Çünkü çok yüksek kalitede zil üretiyoruz. Dünyaca ünlü davulcular benim zillerimi kullanıyor. 1-2 yıl içinde dünyada aranan bir marka haline geleceğim."

Zillerini, Harvay Mason'ın yanı sıra Erneto Simpson, Ludwig Alfonso, Matt Skelton, Jason Brown gibi davulcuların kullandığını, ortağı Harvey Mason'ın, Stevie Wonder'in son albümü için çalıştığını ifade eden Diril, Wonder'in son albümünde kendi ürettiği zillerin kullanılacağını sözlerine ekledi.