Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. (TÜYAP) tarafından düzenlenen, Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası, Samsun Ticaret Borsası, Otomotiv Distribütörleri Derneği, Samsun Otomotiv Yetkili Satıcıları (SOYS), KOSGEB tarafından desteklenen ve işbirliği ile hazırlanan 'Samsun 2. Otoshow Fuarı 2016' 2. Otomobil, Ticari Araçlar, Bisiklet, Motosiklet ve Aksesuarları Fuarı'nın açılışı yapıldı.

Açılışa Samsun Valisi İbrahim Şahin, AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Turan Çakır, Samsun Ticaret Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, TÜYAP Anadolu Fuarları A.Ş. Genel Müdürü Cihat Alagöz, Samsun Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği Başkanı Murat Görgülü, Otomotiv Distribütörleri Derneği Genel Koordinatörü Hayri Ercek ve marka temsilcileri katıldı.

Sektörde yılın ilk buluşması olan Samsun 2. Otoshow Fuarı'nı yaklaşık 100 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Dünya markalarının katıldığı fuarda, özel olarak hazırlanan Off-Road etkinliği 3-4 Eylül 2016 tarihinde gerçekleşecek. Ayrıca bazı markaların yeni modelleri ilk kez Samsun 2. Otoshow Fuarı'nda görücüye çıkacak.

Alagöz: "Kadın, çocuk ve öğrencilere fuar ziyareti ücretsiz"

Açılış töreninde bir konuşma yapan TÜYAP Anadolu Fuarları A.Ş. Genel Müdürü Cihat Alagöz, "Ülkemiz ihracatının önemli kısmını üstlenen ve yeni yatırımlar ile payını büyüten otomotiv sektörünün önemli üretici ve ithalatçı firmalarının katılımıyla hazırlanan, firmaların son model araçlarını sergileyeceği 'Samsun 2. Otoshow Fuarı' otomotiv sektöründe yılın ilk fuarı olma özelliği taşıyor. Bölgemizin ticari buluşma merkezi Samsun'da 2014 yılında 92 bini aşkın kişi tarafından ziyaret edilen bölgenin en büyük ve kapsamlı organizasyonunda, dünya markalarının katılımı ile Samsun başta olmak üzere tüm bölgeden gelmesi hedeflenen 100 bin ziyaretçiyle kaliteli, eğlenceli ve profesyonel bir fuar yaşanacaktır. Bölgedeki araç satışlarına olumlu katkı yapması beklenen, otomotiv sektörünün gelişmesine ve ticaretine hareketlilik kazandıracağına inandığımız fuarımız 6 gün süresince bölge genelinden gelen ziyaretçilere açık olacaktır. Otomobil sevgisini, otomotiv kültürünü daha da yaygınlaştırabilmek için davetiyesiz gelen kadın, çocuk ve öğrencilere fuar ziyaretini ücretsiz hale getirdik" dedi.

Ercek: "Türkiye otomotiv sektörü toplam pazarı bir önceki yıla göre yüzde 25 arttı"

Fuar organizasyonlarının sektörün gelişmesinin yanı sıra markaların tüketiciyle buluşmasına ve sektörün tanıtımına da önemli katkı sağladığını belirten Otomotiv Distribütörleri Derneği Genel Koordinatörü Hayri Ercek, "Sektörümüzün son duruma bakacak olursak geride bıraktığımız 2015 yılında Türkiye otomotiv sektörü toplam pazarı bir önceki yıla göre yüzde 25 artarak 1 milyon 11 bin 194 adet, üretim yüzde 16 artarak 1 milyon 358 bin 796 adet, ihracat ise yüzde 12 artarak 992 bin 335 adet olarak gerçekleşti. İhracat değeri ise yüzde 5 oranında azalarak 21 milyar 619 milyon dolar seviyesine geriledi. Araç parkımız ise 90'lı yılların başında 1,5 milyon adet civarında iken, 2015 itibariyle 15 milyon adedi aşmış durumda ve ne yazık ki yüzde 23'ü yaklaşık 3,5 milyon adedi 20 yaşın üstündeki araçlardan oluşuyor. Yaşlı araç parkı ve beraberinde çevreye olumsuz yansımaları ne yazık ki ülkemizde herkes için önemli bir sorun olmaya devam ediyor. Bu araçların yol açtığı olumsuzlukların en başında trafikte can ve mal güvenliğini tehdit etmelerinin yanı sıra karbondioksit ve zararlı egzoz emisyon değerlerinin yeni teknolojilere kıyasla daha fazla olmasıdır. Yaşlı araçlar yüksek yakıt sarfiyatı yanında yüksek tamir bakım giderleri nedeni ile de ülke ekonomisine olumsuz bir yük getirmektedir. Ülkemizde yaşlı araç parkımızı gençleştirmeye ve yenileştirmeye hizmet edecek politikaları vakit kaybetmeden hayata geçirmek gerekiyor" diye konuştu.

Murzioğlu: "Fuarların kentimize sağladığı katkıyı hissediyoruz'

Samsun'a modern bir fuar ve kongre merkezi kazandırılmasının büyük bir önem taşıdığını belirten Samsun Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Salih Zeki Murzoğlu, "Oto şovların bizim için ayrı bir önemi var. Samsun Fuar ve Kongre Merkezi'nin açılışını 2014 Kasım ayında oto şov fuarıyla gerçekleştirmiştik. Kısa zamanda pek çok fuarı burada gerçekleştirdik. Fuarlar, şehir ekonomisine büyük canlılık kazandıran önemli organizasyonlar silsilesidir. Biz fuarların kentimize sağladığı katkıyı hissediyoruz" şeklinde konuştu.

Çakır: "Raylı sistem yakında fuar merkezine gelecek"

Samsun Fuar ve Kongre Merkezi'ne ulaşım için yeni adımlar attıklarını belirten Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Turan Çakır, "Burası şehrimizin doğusunda kalıyor. Başkanımızın talimatıyla buranın ulaşım sorununu en kısa zamanda halledeceğiz. 10.10.2016'da raylı sistem buraya kadar gelecek. Dolayısıyla hem buradaki fuarlar hem de ziyaretçi sayısı artacak" açıklamasında bulundu.

Köktaş: "Bazı firmaların burada olmaması bizi üzdü"

Fuarın düzenlenmesine katkı sunan herkese teşekkür eden AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, "Hani derler ya 'siz bir işi yapın daha sonra o iş kendisini geliştirir'. İşte bu gün burada durduğumuz mekan da bu şekilde oldu. Şu an çok önemli fuarlara burası hizmet veriyor. Bugün burada bazı firmaları göremiyorum. Burada olmamaları bizi üzdü. Samsunluya araç satıp, onlardan bir anlamda parasını alarak karlarını katlayan firmaların burada olmaması bizi üzdü" ifadelerini kullandı.

Şahin: "Önceki fuarlarımıza yurt dışından gelenler oldu"

Fuarlara olan ilginin şehre yansıdığını söyleyen Samsun Valisi İbrahim Şahin ise şunları kaydetti:

"Samsun'da açılan bu güzel fuar sadece Samsun halkına hitap etmiyor. Önceki fuarlarımıza çevre illerden ve yurt dışından da gelen misafirlerimiz oldu. Gürcistan, Azerbaycan ve çeşitli ülkelerden ziyaretçilerimiz olmuştu. Bu tarz fuarlar şehre bir dinamizm katıyor.'

Konuşmaların ardından protokol üyeleri fuarı gezerek araçlar hakkında yetkililerden bilgi aldı. 6 gün boyunca açık olacak 'Samsun 2. Otoshow Fuarı', 2-7 Eylül 2016 tarihlerinde 11.00-21.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.