Beyin Ölümü ve Donör Bakımı Konulu Uzman Hekim Eğitim Programı, Samsun Eğitim Araştırma Hastanesi Konferans Salonu'nda düzenlendi. Programın açılış konuşmasını yapan Samsun Sağlık İl Müdürü Yusuf Köksal, organ bağışının, organ nakli bekleyen insanlara yeni bir yaşam kapısı sunabileceğini söyledi.

Doç. Dr. Ahmet Dilek, 'Beyin Ölümü Tanısı', Doç. Dr. Fatma Ülger de 'Donör Bakımı' konulu sunum gerçekleştirdi.

KADAVRADAN NAKİLDE SINIFTA KALDIK
Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Necmettin Ünal ise yaptığı konuşmada, Türkiye'nin canlı insanlardan yapılan organ nakillerinde dünyada 1. sırada olduğunu belirterek, 'Canlıdan organ naklinde dünyada en çok tecrübesi olan ülkeyiz. Geniş nüfusumuza rağmen kadavradan organ nakli yapmada maalesef sınıfta kalmış durumdayız. Bununla birlikte Türkiye, aslında çok iyi bir kabuk değiştirdi ve bunu çok iyi algıladı. Çok iyi organize oldu. Dernekler ve Sağlık Bakanlığı'nın organizasyonu çok gelişti. Şu anda Türkiye'de Sağlık Bakanlığı, Yoğun Bakım ve Yoğun Bakım Derneği'nin organizasyonları sayesinde atlanılan, kaçırılan beyin ölümü vakası çok az sayıda. Bunlardan organ verebilecek olanlarının hepsinin tanısı aşağı-yukarı konuluyor. Ama bu tanı koyulan hastalarda, ölü kişilerde ve kalbi atan kişilerden organ alma konusunda başarımız maalesef yükselemedi. Ölmüş, 3 gün sonra toprağın altına girecek bir kişinin organlarını çürümeye bırakmak kadar insanlık dışı bir şey olamaz' diye konuştu.

İKNA SIKINTISI YAŞANIYOR
Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Necmettin Ünal'ın konuşmasından sonra sağlık çalışanlarına kısa bir sunum yapan Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinatörü Dr. Mehmet Kazak, organ nakli bekleyen hastalarla yapılan anket sonucunda 'Hasta olmadan önce organ bağışlamayı düşünüyor muydunuz?' sorusuna hastaların yüzde 87'sinin 'hayır' cevabını verdiğini belirtti. Kazak, organ bağışı konusunda en büyük sıkıntıyı beyin ölümü gerçekleşmiş hastaların ailelerini ikna ederken çektiklerini söyledi ve organ bağışının önemi hakkında bilgiler verdi.

Eğitim programına ayrıca Samsun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Dursun Mehel, Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Fatih Özkan ve hekimler katıldı.

Zerrin SOMUNCU