Çanakkale'nin Yenice ilçesine bağlı Seyvan ve Çakıroba köyleri arasında 1335 yılında yapıldığı tahmin edilen camiye, etrafta başka yapı olmadığı için 'Issız' adı verildi. Eskiden sadece cuma namazlarının kılındığı caminin adı, daha sonraları 'Issız Cuma' oldu. Issız Cuma bölgesinde bulunan ve en eski mezar taşına göre yaklaşık 680 yıllık olduğu sanılan kabristan, Seyvan köyü tarafından kullanılıyor. Ancak mezarlıkta yaşanan esrarengiz olaylar duyanları hayrete düşürüyor.

Yakınları anne ve kızın mezarlarını olduğu şekilde bıraktı
Yenice'nin Seyvan köyünde 54 yıl önce bir kız bebek dünyaya getiren Hatice Erkek, doğumun ardından kısa süre sonra hayatını kaybetti. 'Ayşe' adı verilen minik bebek de doğumdan 20 gün sonra hayata gözlerini yumdu. Ayşe bebek, annesinin yanında kazılan bir mezara defnedildi. İddiaya göre, birkaç gün sonra ziyarete giden yakınları, iki mezarın birbirine birleştiğini görünce şok oldu. Mezarları ayıran aile fertleri, bir sonraki ziyarette, mezarların tekrar birleştiğini gördü. Bu olay birkaç kez tekrarlandıktan sonra, yakınları anne ve kızın mezarlarını olduğu şekilde bıraktı.

Sonra bir araya gelmiş
Baldızı Seyvan köyünden Emine Ungurlu'nun anlattıkları aktaran Çakıroba köyünden 81 yaşındaki Yusuf Doğan, "Buraya ilk önce annesini koymuşlar. Çocuk biraz yaşamış. Çocuk öldükten sonra onu da yanına gömmüşler. Sonra iki mezar birleşmiş. Böyle yamulmuş yani. Bunu düzeltmişler, gene gelmiş. Ondan sonra ellememişler. Böyle kalmış" dedi.

Yenice'nin Nevruz köyünden 66 yaşındaki Kezban Zağlı ise, "Mezarları ayırıyorlarmış, gene böyle birleşiyormuş. Bir kaç sefer böyle yapmışlar, sonra artık hoca 'ellemeyin' demiş. Böyle kalmış. Annesinin bebeğini emzirdiği söyleniyor. Buraları böyle değildi. Şimdi daha çok yaklaşmış" diye konuştu.

49 yıldır ip çürümedi
Öte yandan, Seyvan köyünde yaşayan ve 6 ay önce vefat eden Emine Salı, 1967 yılında, 3 yaşındaki kızını suya düşürdü. Hayatını kaybeden küçük kız, Issız Cuma Kabristanı'na defnedildi. Anne Emine Salı, kızı Hatice'den geriye kalan tek şey olan saç örgüsüne bağladığı boncuğu, bir iple kızının başındaki mezar tahtasına bağladı. İple beraber boncuk da 49 yıldır çürümeden hala mezarın başında duruyor.