Karadeniz yaylalarında pazar ve göçebelik geleneği sürdürülüyor.
Giresun'un Yağlıdere ilçesine bağlı Buları Yaylasında Nisan ayı ile başlayan pazar kurulumu Ekim ayına kadar devam ediyor. Her pazar günü yaylada kurulan pazara civar yayla ve obalardan binlerce insan gelip ihtiyacını gideriyor. Yüzlerce yıldır pazar geleneğini sürdüren yayla sakinleri göçebelik hayatından da vazgeçmiyor.

Yaylada bulunan çay ocakları ve lokantalarda buluşan yayla sakinleri uzun süre sohbet ederek yayla geleneklerini sürdürüyor. Buları Yaylasında kasap ve çay ocağı işleten Metin Kahraman, yaylacılığın eskisi kadar olmadığını ama yaşatmaya çalıştıklarını söyledi.
Mayıs ayının 21'inde yaylaya geldiğini ve yaklaşık 5 ay boyunca yaylada kalacağını belirten Kahraman, "Yaylada kasaplık yapıyorum, vatandaşa hizmet ediyorum, isteyenlere et pişiriyorum ve havyacılık yapıyorum. Yaylanın eski hali bitti artık o günler yok. Eskiden bizim obamızda 80 göç oluyordu ama şimdi 20-30 göç zor oluyor. Hayvancılık da azaldı artık hayvan bakan çok az. Eskiden ben burada bir günde 7-8 kuzu kesip satıyordum ama son yıllarda artık haftada kesemiyorum o kadar hayvanı" dedi.

Buları Yaylasının bağlı bulunduğu Ahallı köyünün muhtarı Emin Akkaya ise, yaylacılık hayatında göçebeliğin azaldığını fakat günü birlik yaylacılığın arttığını belirtti.

Ailesinden aldığı yaylacılık geleneğini 60 yıldır sürdürmeye çalıştığını vurgulayan Kibar Yap ise, "Yaylaya mayıs ayında gelirim ekim ayında giderim. Vallahi yaylacılık hayatımız olmazsa biz olmayız, bizim buraları ömrümüze ömür katar. Yeni nesle yaylalarını, özgeçmişlerini unutmamalarını isterim" ifadelerini kullandı.

Yaylada doğal ürünleri obadaki ev hanımlarından toplayıp pazarda satarak geçimini sağlayan Mustafa Yap ise, "Her yayla pazarına çıkıyoruz. Pazarda yağ, çökelek, pekmez, pestil gibi ürünleri satıyoruz. Satışlarımız bu sene biraz düşük ama geçen sene iyiydi" dedi.