Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındık ihracatçılarının evdeki hesabının çarşıya uymadığını ve 2015-2016 fındık ihracat sezonunda Türkiye'nin bir önceki yıla göre 500 milyon dolar zararda olduğunu söyledi.

'Geçen sezon ürün bazında ihracat atarken, döviz girdisinde önemli bir düşüş yaşadı' diyen Karan, 'Bunun tek sorumlusu üreticinin alın terini ucuza kapatmaya çalışanlardır. 2014-2015 ihracat sezonuna baktığımızda Türkiye 217 bin ton iç fındık ihracat ederek karşılığında 2 milyar 900 milyon dolar gelir sağladı. O dönem 'yaklaşık 3 milyar dolar fındık ihracatı gerçekleştirdik' diye övündüklerini de unutmayalım. Geride bıraktığımız sezonda ise 250 bin ton iç fındık karşılığı 2 milyar 290 milyon dolar gelir elde edildi. Rakamlar apaçık ortada ihracat arttı, gelir azaldı. İhracat artarken gelir niye azaldı? Çünkü geçen sezon üreticinin ürününü pula çevirdiler. Bundan kim kayıp etti? Üretici ve ülke ekonomimiz. 2014-2015 sezonunda fındık fiyatı 20 liraya kadar yükseldi. Buda fındıktan sağlanan döviz girdisine yansıdı. Geçen sezon ise fındık fiyatını 8 liraya kadar düşürdüler ve buda döviz girdisinin düşmesine sebep oldu. Biz dünyaya ucuz fındık yedirdik ama onlar bize fındıklı çikolata ve kremalarını aynı fiyat ve daha üzerinden yedirdiler. Bu zihniyetle fındık ihracatından 4-5 milyar dolar gelir hedefleyenler bu hedefine biraz zor ulaşır' diye konuştu.

İhracatçılar stok rakamını revize etti

2016 tahmini fındık rekoltesi açıklandıktan sonra 'geçen yıldan 150 bin ton stok devir var' diye açıklama yapanların bu rakamı revize ederek 60 bin tona kadar düşürdüğünü vurgulayan Karan, '90 bin ton fındık buharlaştı mı? Yoksa fareler mi yedi? diye sordu.

Karan, açıklamasını şöyle sürdürdü:

'Rekoltenin açıklanan rakamında altında gerçekleşeceğini anlayan alivreciler hemen spekülatif bir manevrayla 'geçen yıldan yok 150 bin ton, yok 120 bin ton stok var' yönünde açıklamalarda bulunarak piyasa üzerinde bir baskı kurmaya çalıştı. Ama burada da, evdeki hesap çarşıya uymadı. İddia edilen 150 bin stok eriye eriye 60 bin tona kadar düştü. Bize göre ise en başından beri iddia ettiğimiz gibi geçen sezondan 70-80 bin ton devir var. Rakamlar ortada geçen sezon Türkiye 250 bin ton iç fındık ihraç etti, buda 500 bin ton kabuklu fındık demek. 50 bin tonda iç piyasada tüketilse buda 100 bin ton kabuklu fındık demek. Etti 600 bin ton kabuklu fındık. Türkiye'nin 2015 tahmini fındık rekoltesi neydi? 680 bin ton. Demek ki, fındıkta spekülasyon yapmakla suçlanan Ziraat Odalarının hesabı doğruymuş. Ne diyelim yanlış hesap Bağdat'tan döner.'

Fındık fiyatında baskı sürüyor

Karan, yeni sezona 11-12 liraya seviyesinden başlayan fındık fiyatının hızlı bir yükselişle 15 lirayı hatta el atından 16 liraya kadar alınıp satıldığını ama birnden yine düşmeye başladığını vurgulayarak "Buda şunu göstermektedir ki, birileri fiyat üzerinde baskı oluşturmaya çalışıyor. Üreticinin ürününü dalın ucundayken satan alivreciler geçen sezon yazdığı senaryoyu yine oynamaya çalışıyor. Yapılmak istenilen yüksek fiyatı gösterip ucuz fiyata kapatmak. Üreticilere çağrımız bir kez daha bu oyuna gelmemeleridir. Bu yıl zaten ürün yok. Hiçbir üreticimiz kesinlikle emanete bir kilo fındık vermemeli ve kafalarındaki fiyat oluşuna kadar pazara ürün indirmemelidir. Biz ürünümüze ve alın terimize sahip çıkarsak karşılığını alırız. Üreticinin üreticiden başka dostu yok' şeklinde konuştu.